[]

20 yas disi cerrahi teknik gelismedigi donemlerde?

20'lik disim 30 yasinda gelmeye basladi ve gomulu halde bulundugundan, konumu da duzgun olmadigindan cekilmesi gerekiyor. Bunu da cerrahi olarak dis etini yarip da gerceklestirecekelr. Apse yapip duruyor. Mecbur cekilecekmis.

Ama beni aldi bir merak. Once tarihsel bir bilgi vermeye calisayim, sonra soruya geceyim.

20 yas disleri, insan evrimindeki degisikliklerden oturu cene yapisinin daralmasiyla birlikte sorun cikarir hale gelmisler. Bundan uzun seneler once atalarimizin kullanmakta oldugu bu disler, gunumuzdeyse pek cok insan icin sorun cikarir haldeler.

Insanlardaki cene yapisinin daralmasi, 20. yuzyilda olmadi muhtemelen. Yavas yavas ortaya cikan bir husus olsa gerek. Bundan 2000 yil once de muhtemelen 20 yas disleri sorun cikariyor olsa gerekler.

Hah iste benim sorum da burada geliyor. Bundan 2000 yil once, gomulu halde duran, ve cikmaya calismasina ragmen yer bulamadigindan oturu surekli apse yapan bu dislere sahip insanlar ne yapiyorlardi?

Ameliyat yapilacak hali olmasa gerek. Peki bu insanlar hayatlari boyunca apseyle mi yasiyorlardi? Pek cogu apsenin kana karismasindan oturu vefat mi ediyordu? Yoksa bekliyorlar, arada bir apse oldugunda iki uc ot bulup agriyi dindiriyorlar; apse gectikten sonra normal hayatlarina devam mi ediyorlardi?

Ne yapiyorlardi bu insanlar? Ameliyat zor is. Atalarim gibi yasayip ameliyattan kacinamaz miyim?

 
biraz araştırdım:

1-) eskiden insanlar o yaşa kadar çoktan dişlerini kaybediyordu. giden yerine yenisi gelince de sıfır sorun.

2-) dişçilik çok eski bi olay (hammurabi kanunlarındaki diş çekme muhabbeti). duruma göre çekiliyormuş.

3-) akışına bırakıyorlardı. ya enfeksiyon kapıp ölüyorlardı ya da o bi şekilde yerini bulup yerleşiyordu. diş iyileşse bile ısırmada bariz sorunlar yaşıyormuş insanlar. george washington mesela böyle yaşamış.

derlediğim cevapları daha detaylı okumak istersen:
www.fluther.com

answers.yahoo.com

www.reddit.com
  • reavelyn  (11.08.14 03:42:07) 
cok tesekkur ederim. yahoo ve reddit'deki link'lere soruyu sorduktan sonra "cevap gelmeyecek buna" diye dusunup arastirirken ben de denk gelmistim ama ilk link'i ben de bulamadimdi. ki oradaki ilk cevap da guzel.

operasyona aklim yatmaya basliyor.
  • ozzycatt  (11.08.14 04:13:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.