[]

yine minik, ispanyolca gramer sorusu

ya "dormir" ve "querer" neden farklı çekimleniyor diğer fiillere göre?
mesela "comer" için
-yo como emparedado
-nosotros comemos emparedado.

fiil kökü aynı kalıyor.

ancak özne yo olunca "querer"de araya "i" harfi giriyor. özne "los niños" olunca da "dormir" fiili "duermen"e dönüşüyor.

diğer fiillerde kök aynıyken neden bunlar değişiyor?

 
aradim da bulamadim, aklima su trt spikerinin kolombiya macinda James Rodriguez ile Jackson Martinez'in okunuslarini kolombiyali spikerlere sormasi ve aldiklari cevap olan "oyle iste" geldi. (bilmeyenler icin: james-hames diye, jackson-cakson diye okunuyor)

dillerde duzensizlik var. istisnalar var. sebebi o iste. eminim ingilizce'de olanlara asinasindir.

edit:

surda en temel duzensiz fiiller yer bulmus. www.linguasorb.com

diger fiillerde kok ayni, sadece bunlar farkli degil kisacasi. cok var. cok sakat var.
  • she was my baby  (07.08.14 21:41:03 ~ 21:42:51) 
fransızca'da da var böyle şeyler. cevabı da çok nadiren okunuş yüzünden olsa da genelde gerçekten "çünkü eşşeğin s.. ötürü".

she was my baby +1.
  • i was me but now he s gone  (07.08.14 22:08:28) 
İspanyolca fiil çekimleri kitabında 100 küsur farklı çekim tipi var. Bunların çoğu birbirine benziyor. Bir 8-10 tane ezberlendi mi, gerisi düşünerek çıkarılabilecek şeyler. Bir mantığı yok. Almanca'da silah veya Poseidon'un trident'i gibi olan çatal neden dişi artikel die ile çekiliyorsa ve bir karın boşluğu veya rahim gibi olan kaşık neden erkek artikel der ile çekiliyorsa, aynı nedenle. querer en düzensiz fiillerden biri, dormir ise ikinci harfi o olan fiillerin çoğu ile benzer çekiliyor. ir fiilinin nasıl voy, vas, va, vamos, vaís, van olduğu daha fena bir muamma. Zamanında birileri ona benzer şeyler konuşmuş, o da evrilip bu şekle gelmiş. İspanya'da c ve z; b ve v aynı okunurken; Latin Amerika'da c, s, z aynı okunuyor. Harf israfı var memlekette.


  • aychovsky  (08.08.14 00:14:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.