[]

Comfort zone'dan çıkmak

son üç yıldır hiç bir işimin doğru düzgün gitmediğinin farkındayım fakat topal bir şekilde devam ediyorum. sürekli bir çaba içindeyim fakat sürekli beni engelleyen görünmez bir engel var. Neye heveslensem, iş onu yapmaya gelince bu engel ortaya çıkıyor ve bütün her şeyi mahvediyor.

geçenlerde youtube'da bir videoya denk geldim, getting out of your comfort zone başlığı altında. hiç bilmediğim bir kavramdı. nedir ki bu acaba derken videoyu izledim ve böyle bir şey olduğunu öğrendim.

kabaca; resimde, comfort zone olarak görünen alan bizim rutinlerimiz, yapmaya alıştığımız veya daha önceden öğrendiğimiz şeyler bir nevi robot bir hayat hiç bir şey katamıyorsunuz kendinize.

learning zone ise bu comfort zone'u aşabilmeyi başardıktan sonra geçtiğimiz ve üstte belirttiğim sorunların her birinin ortadan kalktığı alan. yeni şeyler öğrenmek, kişisel gelişim yani yapamadığımız her şeyi başarabildiğimiz alan olarak tanımlanıyor.

panic zone'u ise panik halinde olduğumuz bir alan olarak belirtiyor. açıkçası bu kısmı çok anlamadım zaten beni şu an ilgilendirmiyor.

sormak istediğim sorular;
-bu olayı biliyor muydunuz ve bu size mantıklı geliyor mu?
-şu an comfort zone içerisinde bir hayat mı yaşıyorsunuz yoksa learning zoneda mısınız?
-eğer learning zone'daysanız buraya geçişin sırrı nedir?

 
daha bu hafta 6 yıllık işimden ayrıldım. hep şikayetçiydim ama o comfort zone'u terk edememe nedeniyle takılıp kalmış, körelmeye dahi başlamıştım. şu an geçişimi yaptım, belki daha rahat bir iş/hayat beklemiyor beni ama learning zone için bu göze alınmalı. geçişin tek bir sırrı var: farkındalık ve ardından cesaret.


  • vejeteryanvampir  (07.08.14 15:50:30) 
- bu olayı bilmiyordum. ama dinleyince mantıklı geliyor.
- şu an comfort zone'dayım. 1 sene sonra bu zamanlar learning zone'da olacağım.
- karar vermek. karar almak.
  • ezeriko  (07.08.14 15:52:15) 
bu olayı biliyordum, hatta "hayat, konfor alanının dışına çıktığında başlar" ya da ona benzer bir söz en sevdiklerim arasındadır. ama bu kadar net bir şey değil bu "zone"lar.

ben sürekli dota veya futbol izlerim, evde otururum. bu comfort zone'dur. tanımadığım insanlarla bir araya gelir, bir yere gidersem o zaman learning zone'a geçmiş olurum. eve döndüğümde tekrar comfort zone olur. yani birinden çıkıp diğerine yol alma durumu söz konusu değil bence. kısa süreli geçişler bunlar. vay efendim ben artık learning zone'da yaşıyorum ya da comfort zone'da tutuklu kaldım diye bir şey olduğuna inanmıyorum.

sürekli learn zone'da kalabilmek için her gün farklı yerlerde uyanmak, her gün bambaşka şeyler yapmak lazım. ki bir noktadan sonra o halin kendisi "comfort zone" oluverir zaten.

bana sorarsan sırrı mırrı yok bunun. learning zone'a geçmek demek, götü kaldırıp bi şeyler yapmak demek işte.
  • pescador  (07.08.14 15:55:48) 
ben hep panik zone'dayım:)


  • yalnux  (07.08.14 15:55:51) 
yapmak istediğin bir şey olduğunda "aman şimdi akşam eve şu saatte geliyorum, yaparsam geç uyurum" veya "borca girerim rahatça yiyip içemem" demeyip düşünmeden başladığın ve inatla o şeyleri yaptığın zaman oluyor. yıllardır evde pinekleyen adam eve girmez oldum. ailem endişelenmeye başladı sanırım :)


  • r_u_h  (07.08.14 16:00:40) 
Pesvador olayı tamamen yanlış anlamış ve yanlış yorumlamış durumdasın. Sen hiç bir zaman comfort zone dışına çıkmıyorsun, akşam gelip tekrardan aynı yere oturuyorsun çünkü azcık bahçede dolaşmış gibi oluyorsun :)

ayrıca olay o kadar basit değil, evdeyken comfort zone, kafeye gidince learning zone değil. Yaşadığın bütün hayat senin comfort zone unu oluşturuyor. Kendine bir sınır çizmişsin onun içinde dolanıyorsun
  • mea maxima culpa  (07.08.14 17:16:57) 
@mea maxima culpa, "yeni" ve "farklı" olan her şey comfort zone dışındadır benim için. senin için bahçede yürüyüş olan şey benim için learning zone aktivitesidir. kurallarla belirlenen bir şeyden bahsetmiyoruz burda. anlatmak istediğim de bu zaten. sana göre süt, bana göre çikolata. bir "ergen"le böyle sürekli uğraşmak seni çok antipatik gösteriyor bu arada, söyleyeyim. gerçi sadece benimle değil, neredeyse tüm duyurucularla uğraşıyor ve hepimizin manyak olduğunu düşünüyorsun. garip.


  • pescador  (07.08.14 17:57:14) 
Hangi duyurulara ne cevap verdiğim ortada, bilimsel bir konuyu yanlış yorumladığını söylüyorum, sen ergenlikten bahsediyorsun, aferin çok güzel anlamışsın.


  • mea maxima culpa  (07.08.14 19:42:44) 
  • vejeteryanvampir  (07.08.14 23:34:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.