[]

İşten çıkarıldım, bana bi akıl/tavsiye verin

Bir üniversitenin teknokentinde ufak sayılabilecek bir firmada yazılım geliştirici olarak çalışıyordum ve bugün şirketin ihtiyaçlarının değiştiği ve artık benimle yola devam etmek istenmediğini öğrendim. Halihazırda 10 aydır "sigortasız" olarak burada çalışıyordum ve orada çalıştığıma dair yazılı hiçbir kanıt yok. Maaşlar herkese elden veriliyor ve şirkete ait mail adresim bile yok.

Normalde 15 gün önceden bana bildirmeleri gerekiyordu ama müdür bugünden çıkmamı istedi. Ben bunun ne etik, ne de yasal olduğunu söyleyince de 15 gün daha çalışmam için patronla konuşacağını iletti. Benim gibi sigortasız çalışan 3-4 kişi daha var ve Maliye'den birkaç kez geldiklerinde siz adamlar gidene kadar kafeteryaya gidin, oturun biz size haber verene kadar da gelmeyin denildi, acayip bi panik havası vardı. Bildiğim kadarıyla sağlam yaptırımları var bu şekilde işçi çalıştırmanın.

Ben bu orospu çocuklarına ne yapabilirim? Yasal olarak hakkımı aramam mümkün müdür? Hukukçular veya başından benzer bir süreç geçenler bana akıl verebilirler mi?

 
alo maliye
alo sgk

  • [silinmiş]  (05.08.14 19:02:39) 
sen 10 aydır çalışırken sorun yok da seni işten çıkarınca mı orospu çocuğu oldular? 10 aydır aklın neredeydi?

hukukçu değilim, ama suç varsa sen de parçasısın.
  • ack3000  (05.08.14 19:03:58) 
"Normalde 15 gün önceden bana bildirmeleri gerekiyordu"

normalde senin de sigortasız çalışmaman gerekiyordu. ortada normal bir durum yok ki.
  • zgrydn  (05.08.14 19:07:09) 
İşten apar topar çıkarıldığım için orospu çocuğu dedim, oraya takılmayın lütfen.

Koca ülkede bir tek ben sigortasız çalışıyorum ya zaten. Sebeplerini merak edenlerle özelden uzun uzun dertleşebiliriz.
  • an engineer  (05.08.14 19:11:05) 
evet adamlar orospu çocuğu. sen hatalı olabilirsin ama adamlarda orospu çocuğu.. aksini düşünenleri şuraya alayım: utkukaynar.com

hocam iş konusunda gerçekten büyük sıkıntılar yaşadım.
zor durumda olduğunu düşünüyorum. benim öğrendiklerime göre şöyle yardımcı olacağım:

eğer 15 gün çalışman konusunda ikna edemediysen.. yarın gelme dedilerse, maddi gücün olmalı.. cebinde kuruşun yoksa ve işsiz kaldıysan devamını okuma..

sgk, alomaliye, alo 170 gibi yerleri aramak istiyorsan işte çalışıyor olmalısın eğer halihazırda işte çalışmıyorsan iş mahkemesine gitmen gerek..


iş mahkemesi:

iş mahkemesine gideceksen masraflı bir işlem. 300tl civarı masrafı var..
2 şahit isteyecekler. adamlar itiraz edecek filan, uzayabilir. ama her türlü 10 aylık primini ödemekle mükellef kalıyorlar. iş mahkemeleri işçi yanında oluyor.

onun harici adamların yaptığı sigortasız işçi çalıştırmak şerefsizlik, sende onların seviyesine düşmek istersen.. 15 gün daha çalış derlerse alo 170 i ara.. durumunu anlat.. ordayken geliyorlar ertesi gün.. şirkete ceza yazılır filan adamların dili yanar hiç yoktan başkasına bu kadar rahat yapamazlar belki de..

sgk ya dilekçe verme direk alo 170 i ara danış istersen hatta şu anda. yardımcı olacaktır epey bilgili call center elemanları ama arada ezbere konuşanlarda çıkıyor.
  • ibomiu  (05.08.14 19:24:39) 
alo.(maliye+sgk+bsa+adobe)


  • oldboy  (05.08.14 19:24:44) 
anlamadığım şu, ula zati teknokentlerde faaliyet gösteren firmalara ar-ge personeli için (yazılım geliştirici misal) vergi mufaiyeti var bir de sgk hissesinin % 50 sini devlet ödüyor. bu adamlar salak mı ki senin sgk nı yapmasın? Ayrıca teknokentlere giriş çıkış yapabilmen için muhakkak personel kartı vs bastırmış olmaları lazım, her elini kolunu sallayan giremiyor diye biliyorum. misafir olarak giriyorduysan da girişte kayıt alırlar, her gün bir firmaya misafir olarak gidemeyeceğin için de bu kayıtlar delil olabilir. sonuç olarak evet kanıt veya tanık bulursan hakkını arayabilirsin.


  • paul muaddib  (06.08.14 16:48:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.