[]

Çok zor geçen bir sene ve ders çalışamama sorunu

Arkadaşlar, herkese güzel bir haftasonu diliyorum.

Uzun olduğunun farkındayım, lütfen biraz zaman ayırın ve mutlu edin benim sorumu okuyup cevaplayarak. Bunun benim için ne kadar önemli olduğunu bilmenizi isterim.

Önemli bir sıkıntım var, okuyup yardımcı olacağınızı ümit ediyorum. Zira kendime olan güvenim bile azalmaya başladı. Hiçbir zaman başarılı olamayacakmışım gibi hissediyorum.

Türkiye'de herkes tarafından iyi olduğu kabul edilen bir üniversitede mühendislik okuyorum. 2. senem bitti. Yani hazırlık bitti ve 1. sınıfın sonuna geldim.

Bizim okulun hazırlığı zordu. Ama ben o zamanlar yine çalışmıyordum. Sene içindeki sınavlarda gerekli ortalamayı tutturamayıp yazın yeterlilik (proficiency) sınavına giremedim. Girsem de geçemezdim zaten. Sonra IELTS'e hazırlandım 3 aya yakın bir süre. O süreçte 2 defa girdim ve sınavdan gerekli notu alıp hazırlığı geçmiş oldum ağustos ayının sonunda.

Sonra eylül ayında okul başladı. Ortak dersler işte hepinizin bildiği, ekonomi, matematik, bilgisayar programcılığı ve bölümün temelini oluşturan bir ders. Hepsi liseden bildiğim şeyler. Bu okula giren biri zaten o konuları yeteri kadar iyi bilerek okula giriyor. Ekonomi hariç, o da son derece zevkli bir ders. Programlama ile alakalı şeyler bile biliyordum lise yıllarından kalan. Ama ben çok boş bir dönem geçirdim. İlk sınavlarım ortalama civarındaydı, ama sonradan baya düştü notlarım. Bazı sınavlara çalışmadan girdim, neden bilmiyorum. Oturup çalışmak zor geldi. Konsantre olamadım, çok zordu sınavdan önce masaya oturup yarım saat bile olsa kafayı kaldırmadan ders çalışmak. 5 dakika oturup kalkıyordum. Ancak son gece saatlerce masanın başından kalkmadan çalışabiliyordum. Onda da konular yetişmiyordu. İlk vize için "konular az, her türlü yetişir" diyip mutlu mutlu oturuyordum, yetişmiyordu. İkinci vize için "ilk vizenin konularını bilmediğim için ikinci vizenin konularından önce ilkinin konularına bakmam lazım" diyordum, ilk vizenin konuları yetişiyordu ama sonrası yine yok. Gayet güzel öğreniyordum ilk vizenin konularını ama onlar da 2. vizede işe yaramıyor malesef. Bu şekilde giderken bir dersin finaline girebilmek için iki vizesinden toplam almam gereken notun 2 puan altında kalınca moralim çok bozuldu. Bundan 1 gün sonra kötü geçen başka bir sınavın ardından babam benimle 1 gün konuşmayınca baya kendimi yedim ben "diğer dersten kaldığımı aileme nasıl söyleyeceğim ben" diye. Sonra dönem bitti, 5 dersin 3'ünden kalmışım. 2'sinden D almışım. Ortalamam 0.44

Final haftasından sonra ağzımdan bir ameliyat geçirdim, birkaç gün konuşamadım ameliyattan dolayı (önemli bir ameliyat değildi ama zordu). Bu süreçte ailem bana sormak istemedi sınavları. Yeni dönemde daha başarılı olacağımı ümit ettiler. Gel gör ki bir başka sorun daha çıktı. Sürekli başım ağrıyordu. Ameliyattandır dedim, cerrahım "yok ameliyatın ağrısı 1 ayda geçer, sen nazılsın" falan dedi. 3 ay belirsiz bir baş ağrısıyla gezdim, sonra KBB doktorum ileri derecede sinüzit olduğunu söyledi. Daha önceden 3 aydan fazla süre ağrı kesici kullandım 200 doza yakın. Belki 100 doz da antibiyotik kullanmışımdır. Sinüzit için de bir sürü antibiyotik vs kullandım. Fayda etmedi. Doktor "ameliyatsız geçmez" dedi.

Bu dönemde derslerim biraz daha iyiydi. Ortalamanın üstüne çıktığım sınavlarda mutlu oldum falan, başarı kriterim o kadar düşmüş yani. Lisede böyle değildim ben. Neyse. Bu dönemde alamadığım 2 ders oldu önceki dönemden kalanlardan dolayı. Aldığım derslerden de bir şekilde ilerlerken yine vize toplamından dolayı kaldım başka bir dersten, bu sefer calculus-II dersiydi kaldığım. Ayrıca 2 tane daha dersten kaldım. Ortalamam 0.86

Finaller bittikten sonra haziran ortasında sinüzit ameliyatımı da oldum, gayet rahat geçti.

Haziran ayının sonunda yaz okulu başladı. 3 ders var. Biri calculus-II, diğerleri de iki tane temel ders. Bu derslerden en kötü B almam lazım ortalamayı 2.00'ın üstüne çıkarmak için, aksi taktirde sınıf tekrarı olacak ve bir sürü kısıtlana gelecek ders seçimiyle alakalı. Yani okulum uzayacak, bunun olmaması lazım. Aileme sözüm var 4 senede mezun olacağım diye, zaten okul uzatmak benim geçmişime yakışmaz.

Temel derslerim iyi başladı, onlarla herhangi bir sıkıntım yok. B alamasam da en kötü CB alırım gibi gözüküyor. Ama calculus yine sıkıntıda. İlk vizeye çalışmayıp rapor aldım, girmedim. İkinci vizeye çalışamadım yine, 0 aldım. Önümdeki 2 sınavdan en kötü 70 almam lazım. Çok zor değil ama çalışamıyorum ulan :( şu tatilde çalışayım dedim. 7 gün geçti, toplam 5 dakika falan çalışmışımdır. Calculus sınavına kaldı 2 günüm, ne yapacağımı bilmiyorum. Nefes almak bile istemiyorum, dersler gün geçtikçe büyüyor da altında eziliyorum sanki.

Geçen hafta bacağımda uyluk tarafında kasta tümör olduğu teşhis edildi. 3 sene önce çıkmıştı ilk defa, nüks etti şimdi. 30 seans radyoterapi görmüştüm nüksten korunmak için. Doktor radyoterapiden sonra %3 nüks eder demişti ama etti işte. Ama ben buna üzülmüyorum, derslerimin kötü olmasına üzülüyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Sınavlar bitiyor 2 haftaya, ondan sonra ameliyat olacağım.

Ne yapayım, nasıl kendime geleyim, nasıl çalışayım lütfen biraz yardımcı olun? :(

 
oturup çalışacan bacım(hacım neysen artık)

kendine bahane bulmayı bırak bi. ameliyat işini filam sonra düşünün. sınıf tekrarı yapmamak için şansın varken değerlendir bunu. 1 hafta dişini sıkıp 1 yıl rahat edecen. seneye kafanı duvardan duvara vurma ihtimalin yüksek.
bi de taviz tavizi doğuruyo, bi kere çalışmamanın rahatlığına erişince bi daha çalışamıyosun.

hemen interneti, bilgisayarı, telefonu kapatıyosun. hatta modemi kapat. kahve yap kendine ve başla çalışmaya. yarına erteleme. şimdi şu an başla.
çalıştıkça zevk alıp, emeklerin boşa gitmesin diye devamını da getireceksin.

hatta burayı da okuma, kahve yapana kadar vakit ver kendine. sonra da masanın başına otur.

bir haftada bir yılın telafisi var yav, değerlendirmezsen çok ayıp.
  • seksen9  (02.08.14 00:42:59) 
geçmiş olsun. her çalışkanın başına gelen bir durum bu. herkes senden iyi şeyler beklediği için yetersiz kalınca moralin bozulmuş. üzerine sağlık da eklenince iyice kopmuşsun. tavsiyem merakını canlandırman. ben makine müh. kazandım bu yıl. bir sürü belgesel izliyorum ne istediğimi keşfetmek için. maalesef üni. de zaman geçirince insan hedeflerini unutuyor. (matematik bölümünü bıraktım) sen de ilk kazandığın andaki heyecanı yakalayıp, dersleri geçilmesi zorunlu şeyler olarak görmezsen başarılı olabilirsin. yani dersleri geçilmesi zorunlu olarak görme. iyice içine gir konuların. dersler hakkında hikayeci kitaplar oku. sonra da düzenli bir şekilde ders çalışmaya başla. her gün her dersten ikişer saat. plan hazırla yani. birikim elde edince, kafanda bir şeyler oluşunca zaten tekrar motive olursun. sonra da dersleri verirsin. önemli olan sınavlara kadar düz bir çalışma grafiği çizmek. yoksa başarı zor.


  • hohoya  (02.08.14 01:06:16) 
@Zetahead

Gerçekten bazı şeyleri çok kafama takıyorum, bu da beni yıpratıyor ve sürekli kısır döngünün içine giriyorum.

@hohoya

Çok güzel tavsiye. Hiçbir zaman çok istediğim bir bölüm olmadı ama "bu bölümde okumam" da demedim. Merakımı canlandırırsam ve olaylara sadece mezun olma açısından bakmazsam daha başarılı olabilirim galiba.
  • aguilas negras  (02.08.14 22:45:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.