[]

öfke moduna geçince mantıklı düşünemiyor muyuz? -serin hikaye-

böyle bir imkanımız yok mu? olaylar karşısında oluşan anlık sinirlenme durumundan bahsediyorum. olayı özet geçmeye çalışayım araç park etmekten dolayı annem yaşında bir kadınla tartıştım. daha çok tek taraflıydı ya neyse. güzelce açıklamaya çalışırken kadın bir başladı çemkirmeye konuşturmadı. en son kafamın içinde flaşlar patlıyordu, sinirden afedersiniz kendimi sikecek vaziyete geldim. arada bi cümle kurdum sizli bizli, o ara kendi kendime de "iyi dedin haa" diyorum ama ne dediğimi hatırlamıyorum bile. kadın en son "polise şikayet ettim birazdan gelecekler ceza kestireceğim" falan deyince "tamam gelsinler" dedim. "aaa rahatlığa bak" deyip uzaklaştı, tabi içimde adrenalin fırtınası kopuyor haberi yok. istediğim şey şu; sinirlendiğimde mantık çerçevesinden çıkmamak. babadan gelme çabuk öfkelenme durumu var biraz :) ben bunu aşmak istiyorum. önerilerinize açığım.

(kişiler eşit miktarda haksız kabul edilecek:)


 
mantıklı düşünenemek ağzına her geleni söylediğin için oluyor. ağzını kapatıp düşünsen mantık çalışmaya başlar. sen düşünmek yerine konuşmayı tercih ediyorsun. o yüzden de beynin düşünceleri sınayamıyor, çünkü sınanacak düşünce yok. kişilikle de alakalı. trafik kazası yapınca geçmiş olsun diyen de var, ana avrat düz giden de. maddiyata önem veren biriysen (para anlamında demiyorum, herhangi bir varlık anlamında) bu tip şeylerde hep kaybedersin. ama önce can sağlığı gibi düşünürsen o zihniyetin güvenini hissedersin ve rahat davranırsın. belki de o kavga ettiğin kadınla güzel konuşsan o da seninle güzel konuşurdu ve belki de arkadaş gibi olurdunuz. yapıcı olmak lazım, yıkıcı değil.


  • hohoya  (31.07.14 02:22:34) 
empati yapman lazım. balıktan ağaca tırmanmasını bekleyemezsin. beklersen neden tırmanmıyor lan diye diye sinirden kendini sikersin. en güzeli duvar moduna girmek, karşındaki bağırırken falan izlemek.

mizah en güzeli. karşındaki kendini yırtsın bırak. düşünsene o teyze çemkirirken sen dünyanın en zavallı yaratığının kendini hırpalamasını izler gibi izlediğini ve orada hiçbir şey yok gibi tepkisiz kaldığını. bunun da onu delirttiğini.

o sırada zaten bunları düşünmekten sinirlenmiyor hatta eğleniyorsun. aptallık zor şey, hayatta kalmalarının tek sebebi de tıbbın ilerlemiş olması. doğal seleksiyonda yeri yok çoğunun bence. o yüzden çok şey beklememek lazım.

bende de var benzer problem, başa çıkamadığım tek şey de ortalık yerde geviş getirir gibi sakız çiğneyen insnalarla bir otobüste falan tıkılmak. ona yapacak bir şeyim olmuyor, kafasından tutup sağa sola vurduğumu hayal edip sakinleşiyorum. bu bir öneri değil yalnız :) ya da diyorum bazen sinirden ağlatana kadar suratına suratına bakayım huzursuz olsun ne bakıyorsun desin çıldırsın, hiç cevap vermeyeyim. of bu da böyle bir karmaşa ya..
  • aritra  (31.07.14 02:57:05) 
@hohoya iyi güzel de sen beni değil kadını anlatmışsın. :) yukarıdan ağzıma geleni söylediğime dair anlam nasıl çıkardın? olay üzerinden gideceksek, trafik kazası da değildi. ben güler yüzle yaklaşmaya ki saygıda da kusur etmemeye çalışırken ortamı geren oydu. asıl buna sinirlendim.


  • bass solo take one  (31.07.14 02:58:59 ~ 03:00:45) 
Duygusal Zekâ kitabını okursanız size faydası olur.

özet olarak, öfke, alt beyin kaynaklı, mantıklı düşünme ise üst beyin kaynaklı faaliyetler. üst beyinden kasıt (cerebrum dominant hemisfer prefrontal cortex), alt beyinden kasıt limbik sistem.

alt beyin darbe yapıp iktidarı ele geçirdiğinde boku yiyoz. 3. sayfa haberleri, ömür boyu pişmanlıklar v.s.
üst beyin sürekli iktidarda kalırsa, her türlü ilerliyoz.
  • compadrito  (31.07.14 04:31:19 ~ 04:32:05) 
zamanla geçiyor o.


  • Jimmy Lue  (31.07.14 06:05:05) 
@ bass ...

ne dediğimi hatırlamıyorum demişsin ya, oradan çok konuşmuş da söylediklerini bile hatırlamıyor anlamı çıktı. trafikte böyle şeyler olması çok normal. adam öldüren bile var. sadece laf dalaşıyla kalıyorsa iyi. kadınlar genel olarak öyledir. erkeğin susup onu dinlemesini beklerler. bir çoğu da patavatsız oluyor öyle durumlarda. tavsiyem takmaman, o ortamdan uzaklaşman.
  • hohoya  (31.07.14 15:57:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.