[]

ingilizcem mi bitti yoksa beynim mi?

bir paragraf okudum ancak sanırım doğru anlayamadım çünkü benim anladığım haliyle çok mantıksız geliyor kulağa.

"Although the GDR had to pay substantial war reparations to the USSR, it became the richest economy in the Eastern Bloc. Nonetheless it did not match the economic growth of West Germany. Emigration to the West was a significant problem — as many of the emigrants were young well-educated people, it further weakened the state economically."

ben bunu şöyle çeviriyorum: GDR sovyetlere sağlam miktarda war reparation parası ödemesine rağmen doğu blokunun en şahane ekonomisi haline gelmiş. hal böyle olunca batı almanya'yla paralel olmamış bu gelişim (?). batıya göç önemli bir problem halini almış ve göçmenlerin çoğu genç, kültürlü, zıpkın gibi insanlar olduğu için bu durum daha da zayıflatmış devleti.

iyi de zaten güçlü değil miydi ekonomi? batıya göç niye? benim anlamadığım yer neresi?

 
Selam,

GDR dediği Doğu Almanya, en iyi gençlerini, daha gelişmiş olan Batı Almanya'ya kaptırdığı için büyüme-gelişme konusunda onlarla kapışamadı diyor.
  • financier  (27.07.14 19:39:58) 
Olan şey biter.

tek mevzu ekonomik güç mü? sen hiç Doğu Almanya'da üretilmiş araba resmi gördün mü? O resimleri aynı dönemde Batı Almanya'da üretilmiş araba resimleriyle karşılaştırdın mı?

en.wikipedia.org

bi tarafta Sovyet egemenliğinde, paçoz bi ekonomi, diğer tarafta ekonomisi şahlanmış ve kendi egemenliğinde bir ülke. sen olsan hangisinde yaşamak isterdin?

Doğu blokundaki en kuvvetli ekonomi, kuvvetli bir ekonomi demek değil. Çünkü doğu blokunun diğer ülkeleri o sırada içler acısı haldeler. Misal Romanya.
  • compadrito  (27.07.14 19:40:02 ~ 19:41:50) 
beynim bitmiş. nonetheless'in anlamını unuttuğum için oturmamış kafamda. şimdi anladım. ben metinden doğu almanya'nın ekonomisi yardırmış gibi bir anlam çıkarmıştım ama nonetheless'le birlikte okuyunca diğer türlü olduğu anlaşıldı.


  • pescador  (27.07.14 19:44:14 ~ 19:44:51) 
dogu almanya'nin ekonomi yardirmis ama dogu bloku'nda yardirmis. tabi bati'nin yaninda bu ne ki diyor. iyi egitilmis gencleri hep bati kapmis.


  • aleksey fyodorovich karamazov  (28.07.14 19:02:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.