[]

Starbucks'ta çalışmak

1 - 1.5 ay kadar çalışabileceğim işler bakarken gözüme takıldı burası. bu kuruluşun işe alım prosedürü nasıl işliyor acaba, var mıdır tecrübeli biri burda?




 
bence sırf eğitim süresi bu kadardır.


  • andy kaufman  (27.07.14 14:02:39) 
eğitim süresinde de para veriyorlar ama bildiğim kadarıyla bir haftalık eğitim verecekler zaten. işe alım için shaya'nın ik'sı yerine istihdam etmeyi düşündükleri mağazanın müdürüyle ilk mülakat gerçekleşiyor. 900 küsür gibi bir maaş veriyorlar. çalıştığın yere göre bahşiş artabilir ama seçme şansı verilirse havalimanı ya da turistik yerlerde çalış. yabancılardaki tip alışkanlığı dolayısıyla adam akıllı bahşiş alabilirsin. türklerde öyle bir alışkanlık yok.

küpeye filan izin vermiyorlar. düzgün sakal. cep telefonu yasak diye biliyorum. en azından ilk başladığın zamanlarda telefonları bir çekmecede topluyorlarmış.
  • nodrap  (27.07.14 14:22:50) 
@nodrap 900 lira maaş mı? bahşiş olmazsa oradakiler bu kadar mı kazanıyor? günde kaç saat çalışıyorlar ki. çok düşükmüş.


  • andy kaufman  (27.07.14 14:37:25) 
evet. geçen sene böyleydi ki hala 1000'i geçmemiştir. günde 8-9 saat çalışıyorlar. türkiye'de hizmet sektörü hep bu civarda.


  • nodrap  (27.07.14 15:20:49) 
Kira vb düşününce az ama söylemeden geçemedim, dizilere görsel efekt yapan bir şirket geçen yıl ilk başta askeri ücretle başlatıyoruz demişti. Bunlar gibi saati de belli değil, sabah 10da giriyorsun ama çıkış ortalama 8-9, bazen 12 bazen sabah 5 :O

Emek sömürüsü her yerde..
  • rodriguez2  (27.07.14 15:26:17) 
@patr peki butun hizmet sektorunde mi boylr bu cep durumu. Gerekcesi nedir ve cepsiz bir pantolon mu var arkadas tabii erkekler icin konusuyorun illa dikilmek mi zorunda


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (27.07.14 17:05:13) 
geçen sene mayısta mülakata gittim. mağaza müdürüyle görüştüm. onun bana söylediklerini birebir aktardım. görüşmede söylenmeyen şey maaştı. o görüşmeden sonra starbucks'la bir daha görüşmedim. caffe nero'ya girdim. oradaki cafe müdürü, vardiya müdürü ve diğer çalışanların hepsi hatta bölge müdürü dahi starbucks'ta çalışmış sonradan nero'ya geçmiş insanlardı. nero'nun maaşı 1050'ydi. çalışanlar hep starbucksla karşılaştırıyorlardı. maaşın 900 olduğunu onlar söyledi. gezi olaylarının olduğu hafta başladım çalışmaya ve taksimdeki şubedeydim. müdür telefonun yasak olduğunu söyledi, tamam dedim. cafenin içine gaz bombası attılar tam o sırada telefonum çaldı. açtım telefonu. 5 dk sonra müdür yanına çağırdı, ' niye telefonla konuşuyorsun? bir gören olsa ben ne derim? beni yakacak mısın? ' dedi. ben de bu kadar istisnai bir durumda saçma sapan kurumsal kurallara uyamayacağımı ve bu şartlarda çalışamayacağımı söyledim. verdiği ilk cevapta starbucksla karşılaştırdı. starbucksta tamamen yasak. girerken telefonu kapatıyorsun dedi. diğer arkadaşla konuşurken o da telefonu çekmeceye koyuyorlar, her yerde böyle vs. dedi. ben de önceki deneyimlerimden bahsedip farklı işlerde böyle bir durumun olmadığını belirttim. her neyse sonuç olarak çıktım oradan.

işe ilk girdiğim günden itibaren, hatta mülakatta dahi sürekli starbucks'tan bahsediliyordu. starbucks'ta verilen para daha az ama çalışma ortamı daha rahat ve düzenli deniliyordu.

tekrar ediyorum, önceki yazdıklarım o mülakatta belirtilenler ve nero'daki çalışanların söyledikleri. ne kadar kulaktan dolma oluyor böyle?
  • nodrap  (27.07.14 17:28:22) 
@proletarier

hocam diğer markaların prosedürlerini bilmiyorum açıkçası. bize söylenen şu. mesela kasacıda cep var ve içinde 50 lira var. müşteri içecek alıp 50 lira verdiğinde "bu pij benim paramı cepledi" derse sıkıntı çıkar. yani on saat kamera izle, şunu bunu yap uzun işler. bunlar diyor ki, biz baştan cep koymayalım, zan altında kalmayalın. pek tatmin etmedi beni ama öyle.

@nodrap

hocam burada sidik yarıştırmıyoruz. andy ve sen yanlış yazmışsınız, ben de doğrularını birinci ağızdan yazdım. senin arkadaşların gerçekten çok yanlış bilgiler vermiş. hele ki cep telefonu meselesinde. büyük ihtimal seni kırmamak için sallamışlar. :)

edit: gerek gördüğüm üzere ilk yazdığımı sildim.
  • patr  (27.07.14 18:23:11 ~ 28.07.14 01:09:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.