[]

Almanya'da demokrasi/insan haklari nasil bu kadar cabuk köklesti, gelisti?

yaklasik yarim asir önce hitler gibi bi lideri olan, asiri irkci bir millet nasil oluyor da simdi böylesi hümanist olabiliyor anlayamiyorum.

türkiye'ye baksan hic bir zaman bu sekil bir soykirim gerceklesmemis (ermeni ve kürt sorunlarini haric tutmamin sebebi bölgesel olmalari) ama gecen yarim asirda da bir ilerleme yok sanki. hala 30 sene önceki sivas katliamini yasatabilecek insan potansiyeli var bu ülkede ve ayni sekilde bunlari cezanlandiracak bir mekanizma da yok.

Ikinci dünya savasindan cikip gelmis bir ülkeyle o zamanlar -nispeten- insan haklari ve demokrasi bakimindan almanya'ya göre daha iyi durumda olan türkiye nasil bu kadar farkli olabiliyor?

 
kadinlarin 2. dunya savasinda onemli sekilde is gucune katilmasi etkili olmus olabilir.


  • oharro  (25.07.14 12:10:17) 
Kant, Marx, Engels, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche, Goethe... Etkileri olsa gerek ha? Altyapı olmadan hiçbir şey düzgün inşaa edilemez.


  • uykusunu yakalayan adam  (25.07.14 12:51:33) 
Bireye indirgenirse, genelleme yaparak söylüyorum (alman toplumu homojen bir toplum degil), degerlerini önce insani erdemler üzerinden olusturup, daha sonra bu degerler üzerinden politik düsünce olusturuyorlar. Türkiyede her insanin politik düsüncesi aileden ya da cevreden geliyor, ve bu düsünceye göre insani degerler yorumlaniyor. Basitce örneklemek istersem, almanyada doga sever birisi bu konuda deger, düsünce ve karar olusturuyor, mesela nükleere karsi olmak gibi, ve hayat tarzini bu düsünce üzerine kuruyor. Daha sonra da politik egilimi bu degerlere göre belirleniyor. Türkiyede ise kisi doga sever ama bu doga sevgisini politik egilimlerinden ayri tutuyor ve kisini politik tercihlerini etkilemiyor, oy verdigi kiside kendi degerlerini aramiyor. Türkiyede dini ya da ideolojik düsüncelerimiz de bireysel erdemler ve degerler üzerine sekillenmek yerine dahil oldugumuzu düsündügümüz topluma göre sekilleniyor. Bu nedenle, bircok kisi birbirinde temelde benzer ayni olaylar icin birbirinden zit iki farkli görüs bildirebiliyor. Görüslerimiz aslinda bizim düsüncelerimiz ve degerlerimizin sonucu olarak degil dahil oldgumuz grubun düsüncelerini temsilen olusuyor. Yani kisaca türkiyede bireysel düsüncenin gelismemis olmasi demokrasi ve insan haklarinin gelisimine en büyük engel. Ne zaman sahiplerimiz ve gruplarimiz (politik lider, futbol takimi, aile, sülale, memleket, arkadas cevresi, irk) dogrultusunda degil de kendimiz gibi (erdemlerimiz, inanclarimiz, dogrularimiz) düsünürsek daha medeni oluruz. (Almanya da kismen bizden iyi olsa da yine de bu konuda cok yol katetmis sayilmaz). Din ekseninde bakildiginda ise insanlar inandiklari dinin erdemlerini icsellestirmek yerine, o dini yasayan örnek oldugunu düsündügü insanlar gibi yasamayi tercih ediyorlar ve bu insanlarin iyi ve kötü tüm özelliklerini taklit ediyorlar, ve bunun icin de her devirde kendilerine bir örnek dini lider olusturuyorlar( bahsettigim dini liderler den kastim peygamberler degil).


  • emrahday  (25.07.14 13:23:21 ~ 13:25:21) 
işin sırrı ikinci dünya savaşı sonrasında diil hocam, öncesinde.

çabuk filan dill, çok uzun zaman, en az 500 yıl.

Martin Luther'den itibaren bakmanız lâzım.

Hitler sadece bir yol kazası. Gidişat gayet istikrarlı 500 yıla baktığınızda.
  • compadrito  (25.07.14 14:19:09 ~ 14:24:40) 
@compadrito ben de öyle düsündüm de aradaki hitler de es gecilecek gibi degil, insanlar komsularini ihbar etmis yahudi diye. halkin da katilimi var soykirima.
bir de onlar böylesi degisirken biz neden geriye gidiyoruz aklim almiyor.

  • kimse  (25.07.14 15:00:22) 
@comptrol, haklisin, belki de yeterince dibe batmadigimiz icin cikamiyoruz ülke olarak.


  • kimse  (25.07.14 15:11:02) 
alman hayranligiyla buyumemis olup almanya'ya gidip yasayan herhangi bir turk almanlarin humanist olmadigini bilir bu arada. hayvan gibi irkcilar bakmayin siz gecmiste cikardiklari dusunurleri filozoflari ya da simdiki ekonomik durumlarini avrupa'daki. hak hukuk olabilir ama bu almanlarin yabancilara bakisini degistirmiyor. turkum dediginde insanlarin yuzundeki igrenme, dalga gecme ifadelerini gordugunuzde, bir cok insanin bildigi halde ingilizce konusmadigini bizzat tecrube ettiginizde anliyorsunuz ne kadar igrenc insanlar olduklarini.


  • babamasoliimbananickaldirsin  (25.07.14 18:24:37) 
@babamasoliimbananickaldirsin 3 senedir avusturya+almanya'da yasayan biri olarak -ki en fanatik naziler avusturya'dan cikmistir diyorlar burda- dedigine katilmiyorum. 2-3 kez irkci tiple karsilastim onlar da ciddi mevzular diildi. türkiye'de her gün tipinden, aksanindan, giyim tarzindan, maddi durumundan dolayi insanlara yapilan ayrimciligi düsününce cok da batmiyor. ütopiklestirmiyorum ama gercekten türkiye'ye göre cok daha hümanist bir ülke.


  • kimse  (25.07.14 18:39:37) 
@kimse dogrudur hocam herkesin tecrubeleri ayni olmuyor. almanya'da yasarken benim tanistigim cogu alman dedigim gibiydi. turkiye ile karsilastirmiyorum tabi turkiye'de de anormal boyutlarda. dogru duzgun diger ulkelerle karsilastiriyorum.


  • babamasoliimbananickaldirsin  (26.07.14 02:29:47 ~ 02:29:58) 
ben de avrupalıların hümansitlğinin kağıt üzerinde olduğuna inanıyorum, kendilerinden farklı olanlardan korkuyorlar ve onları sevmiyorlar, kibirleri var. Herkes öyledir demiyorum ama bu tip ırkçılar her yerde.
İzmir gibi aslında, çok moderniz, sevimliyiz derler ama kürtten korkarlar, istemezler falan.

Genç ve karşı cinslere bakarak değerlendirmeyin, orta yaşlı, hemcinslerin tavrına bakın, size tavrı da değil, siz okumuş genç, düzgün giyimli insanlarsınız, türk işçilere bakışlarını inceleyin.
  • urasil  (26.07.14 02:41:16) 
Alman hayranı falan değilim. Ancak Almanların tarihinde her zaman halk hükümranlığına yönelik bir yapı olduğunu düşünüyorum. Germen kültüründe de Feodal senyörler, Klise, Federal Devlet şeklinde bir yapılanma mevcuttu. Anlaşılacak o ki, Almanya her zaman halk odaklı bir yaklaşımdaydı. Bizim gibi en iyisini eşim bilir mantığına sahip bir toplumda, devlet işini en iyi Padişah bilir diye bir kişinin elinde değildi koskoca ülke. (Adamların tarihinden çıkan insanları araştırman bile bu sorunun cevabını sana verebilir. Örneğin, Martin Luther.) Bize gelince, o yüzdendir ki Atatürk gibi bir liderine sahip çıkmayan bir Türk halkıyla Hitler gibi bir lidere sahip çıkan Alman halkı karşılaştırılamaz. Emin ol onların Atatürk'ü olsaydı şuan dünyanın dengesi çok ama çok farklı olurdu. Geçenlerde bir Alman arkadaşımla konuşurken, konu Hitlerden açıldı. Dünyaya karşı olan tutumundan rahatsız olanlar olabilir ama biz onu gönülden seviyoruz dedi ve daha sonra tek kelime dahi etmedi. Arkadaşım Hitler gençliğinden değil buna adım gibi eminim. Onun bu sadakatine saygı duydum. Dikkat et hiçbir Alman başbakan dahi Hitler hakkında konu açıldığında tek kelime etmez. Gel gelelim Hitler'in saygı duyduğu bir lider olan Atatürk'ün halkına... Durum çok ama çok farklı. Hem de her açıdan. Atatürk'e her türlü çirkin etiketi yapıştıran bir gençlik var. Hitler ile Atatürk kıyaslamak doğru değil ancak ne demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım. Hala daha şeriat diye bağıran insanların olduğu bir ülkede yaşamak inan çok sıkıcı.


  • brotha  (26.07.14 02:52:09) 
almanlar demokratik değil bence.

biraz içlerine girince anlıyorsunuz. yalnızca seçmeleri gereken fazla bir şey olmayınca demokratik süreç kolay işliyor.

adamlar her boka kural koyuyor ve manyakçasına kurallara uyuyorlar. dolaylı bir koyunluk var.

insan hakları mefhumu da kurallar üzerinden yürüyor. kuralcılıkları başarıya götürüyor.

biz oryantalist bir milletiz. ortadoğu ezgileri var. içinde insan olan her sistemimizde adam kayırma, tanışını araya sokma vb. var.
o nedenle polis yerine mobese, bilgisayarlı kura gibi sistemler koyuyoruz ki insan kavramı devreden çıksın. yoksa bu seferlik idare et muhabbetinin sonu gelmiyor...
  • siradisi00  (26.07.14 04:34:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.