[]

İnanç / Yaşam Tarzı / Türk Ailesi

İnancınız veya yaşam tarzınız ailenizden farklı mı? aileniz bunu biliyor mu? biliyorsa nasıl söylediniz ve nasıl bir aile yapısına sahipsiniz? Bilmiyorlarsa nasıl anlaşıyorsunuz? Alttan mı alıyorsunuz?

aileme göre sıradışı birisiyim. klasik doğulu ailesi. muhafazakâr. ilkokul mezunu ebeveynler ve 3 kardeş. Ben agnostiğim. Gerçi müslüman olsam bile edip yüksel tarzı inanca sahip olurdum ki bu da onlara ters. ben hayata daha tiyatro, sinema, sanat gözüyle bakıyorum ama onlar ne zaman evleniyorsun kafasındalar. neyse klasiktir biliyorsunuz bu muhabbetleri. ama ben artık çok sıkıldım. yani kendimi onlara ifade edememekten, sürekli dinden bahsetmelerinden, inancımı onlara anlatamıyor oluşumdan vs.


 
farklı.
ailem bilmiyor, bilmesi de gerekmiyor herkesin inancı kendisine.
ben deistim, her defasında bilmem neyin selamı var muhabbetlerine ''a.s'' cevabı vermekten gına geldiği için tepki gösterdiğimde anladılar hafiften benim müslüman olmadığımı. hemen ''aaa ne diyor bu kız '' filan oldu, tartışmadım, uzatmadım.
gerek yok.
bizimkiler de namazında niyazında değil zaten yani çok da muhafazakar değiller ama yine de yaşam görüşü farklı insanların birbirlerini anlayabileceğini düşünmüyorum, kişinin ailesi de olsa.
alttan alma, fazla muhabbete girmeme ile anca geçiştiriyorsun işte.
  • neferkitty  (23.07.14 23:52:43) 
Annem namazında niyazında bir kadın; ben bildim bileli ateistim. Annem "Sen yanılıyorsan benim sevap point'ler hepimize yeter" diye küçük mümin şakaları yapıyor arada. İyiyiz yani.


  • angelus  (23.07.14 23:53:31) 
evet farklı, son bir senedir. bilmiyorlar. muhafazakar bir ailede yetiştim. çok belli etmemeye çalışıyorum, genelde alttan alıyorum. sıkıntılı bir mevzu. şu okul bitsin, buradan kurtulayım daha rahat yaşayacağım.


  • lafıolmaz  (23.07.14 23:53:59) 
anam babam ateist sayılabilir, çok da sormadım açıkçası. ama inançları olduğunu düşünmüyorum. üvey babam var, tam bir müslüman. ve benim de islam inancım var.
anne ve babam nikahsız yaşamaya karşı değiller, oldukça modern insanlar. hatta nikahsız yaşıyorlar(birbirleriyle değil tabi boşandılar). ben bu konuda biraz geri kafalıyım diyebilirim.

ben bu aileden nasıl böyle çıkmışım onu düşünmem lazım asıl.
  • rayde  (24.07.14 00:00:14) 
ben de agnostigim ve ailem musluman. hic uzerine gitmedigim bi mesele bu. yani eskiden daha farkliydi belki. cikip ben dine allaha filan inanmiyorum, hicbir seye inanmiyorum, benim icin somut ve "bilinebilir" seyler onemli filan demem icin herhangi bi sebep yok. musluman degilim dememe de gerek yok. yilda iki kez bayram namazi kilip bir ay oruc tutar gibi yapiyorum, yapmak da zor gelmiyor, bi gelenek olarak gormek lazim bunlari daha cok. tabi bunlarin otesinde bi baski mevcutsa senin ailende mesela niye cumaya gitmedin bilmemne tadinda devam ediyosa "size ne aminakoyim rahat birakin beni" tavrina burun, isi piclige vur, ozgurlugunu biraz kaziya kaziya eline al bence. onun haricinde inanc kisilik bilmemne gibi konularda aileyle yuzlesilmesi ve carpisilmasi gerektigini dusunmuyorum, bos yere akillarini karistirir basina dert alirsin, siktiret.


  • bron-y-aur  (24.07.14 00:02:19) 
farklı. biliyorlar ama bilmemezlikten geliyorlar. malum ramazan ayındayız. oruç konusu açıldı, artık dayanamadım söyledim. kavga ettik. tabii özellikle babam bu konuda biraz bilgisiz. direkt hristiyan olmakla suçladı. sanki bir dine inanmak zorundaymışım gibi. sonra başka şeyler de geldi tabii. serseri falan da oldum sağolsun. baktım ben açıkladığım halde anlamıyorlar. onlara neden mantığıma oturmadığını söylediğim şeylerde cevap verme konusunda başarısızlar, (özellikle baba tarafında bir agresifleşme var) çıktım gittim dışarı. öyle kaldı konu.

bugün kadir gecesiymiş. sahurda hala annem de babam da "oruç tutacak mısın?", "bugün oruç tut oğlum" falan diyorlardı. kabullenmek istemiyorlar. ben eskiden babam gibi "kendine müslüman" bir tiptim. sonra agnostik olunca da aileye biraz belli eder gibi oldum ama rahatsız oldukları için onlar mutlu olsun diye dikkat çekmemeye onları üzmemeye çalıştım. hani bu farkında olmadan yaptıkları oruç, kandil, bayram, din dayatmaları beni gerdiği için bu ramazana denk geldi patlama.

annem müslüman, babam klasik türk-müslüman ben ise agnostiğim.
  • nawar  (24.07.14 00:05:51) 
bana bi yaptırımları yok. yani liseden beri. (liseden beri kendi hayatımı kazanıyorum) istemediğim hiçbir şeyi yapmıyorum zaten. hani anlamasınlar diye oruç bayram namazı vs şeyleri de tutar gibi yapmıyorum. bunu sülalemden de gizlemem. ama işte dillerinde iyi niyetli de olsa sürekli var. ben zaten tiksiniyorum üzerine bir de teklifler gelince artık boğulacak gibi oluyorum. misal kardeşim hacdan geldi ziyarete gittim. darısı senin başına inşallah. hacı ol o günleri de görelim vs. falan. hep böyle muhabbetler. alttan alttan soğuk olduğumu belirtmeme rağmen böyle.


  • oraletarya  (24.07.14 00:07:53 ~ 00:11:12) 
ha söylemeyi unuttum. bir de daha konuşabilir olduğum eş dosta aktardığımda konuyu, onlar da olur mu öyle şey gel hadi kelime-i şehadet getirelim, düzelteceğim ben seni, saçmalama gibi tepkiler veriyorlar iyice deliriyorum. Lan amına koyayım bu kadar basit mi ya? Bunu bir moda, özenti zannediyorlar. Adamın kapasitesi de yetmiyor açıklamaya.


  • oraletarya  (24.07.14 00:15:26) 
çok uzun zamandır ateistim, ailem klasik türk müslümanı. hani alarında oruç da tutan olmaz, arada çakallık edip kadir gecesinde tutan olur. namazla hiç araları yoktur. işte kadercilik, bayram görüşmeleri, kurban kesmeler, böyle şirin adetlere önem verirler. babam gayet iyi biliyor ne olduğumu da annemin her sene mütemadiyen "dilek tut bak evladım bugün, kabul olurmuş" gibi laflar etmesinden dolayı durumumu hala idrak edebildiğinden şüpheliyim. ilk zamanlar anlatıyordum kendimi tekrar tekrar, kendisi "yine de evladım, sen dileğini tut" derdi :) artık tamam tamam deyip gülüp geçiyorum. bayramlarda da görüşürüz, zaten nadiren görüyoruz birbirimizi, bayram bu tip aile görüşmelerine önayak oluyor. din dışı muhabbetlerdeki klasik düşünce yapısı çok daha fazla yoruyor beni.


  • soso  (24.07.14 00:15:32) 
alınma yav ona, o araba alan biline hayırlı olsun dedikten sonra 'daha iyisi senin olsun' demek gibi bişey. özel, yakıtlı araca karşı olabilirsin sonuçta. kötü niyetlerinden değil.

ayrıca bir dini konuşmak için illa ona inanmak gerekmez ki. bi budist kendi dininden bahsetse niye rahatsız olayım ben. saçma/farklı gelen yerleri olsa bile o da onun inancı der dinlerim. anti-islamcı değilsen konuştuklarının rahatsız etmemesi lazım.

ben de ailem de müslüman ama biz bile farklı yorumluyoruz çoğu şeyi. bana göre onlar hep yanlış düşünüyo tabi :) çok takılmamak lazım. herkesin inancı kendine.

yurtta alevi bi arkadaş vardı mesela, dikkat ederdim sözlerime ama küçük yaştakiler pek ayrımı yapamazdı. sınav muhabbeti olunca 'hadi inşallah' dese sinirlenirdi, anlam veremezdim. bi hristiyan bana 'isa seni kutsasın' dese, ya da bi ateik 'doğa ana hep yanında olsun' dese iyi niyetinden ötürü mutlu olurdum. rahatsız olmak biraz faşistce geliyor bana.

ekleme: o seni düzelteceğini söyleyen insanlara 'önce kusursuz yap herşeyi sonra söz müslüman olcam' dersen hepsi vazgeçeceklerdir. başkasını eleştirmek kendini düzeltmekten daha kolaydır.
  • seksen9  (24.07.14 00:22:52 ~ 00:27:03) 
Benim ailem de inançlı ama kimse inançlı olup olmama konusunda baskı yapmadı bana. Uzun zamandır agnostik takılıyorum. Değişken gerçi ruh halim, tam net değil ama genelde böyle :)
Evlilik dışı ilişkim olmadı ama ona da karışacaklarını sanmam. Sevdiğim adamla nikahsız yaşasam ona da kızmazlar sanıyorum. Kılık kıyafet konusunda en ufak zorlama yok ama toplum baskısı yüzünden ben istediğim şeyleri, beni mutlu edecek kıyafetleri giyemiyorum. Başka bir şehirde yaşamak isterdim sırf bu yüzden.

  • zarpandi t  (24.07.14 00:29:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.