[]

maymun iştahlı olmak, 20 yaşında abuk subuk işler yapmak

maymun iştahlılık, çok çabuk heveslenip hemen vazgeçmeç en önemli sorunlarımdan biriydi her zaman. şimdi belki kiminiz derdini skeyim diyecek, kiminiz bana çok kızacak bilmiyorum ama ben 1 senedir uzun uzun düşündüm taşındım, eğer becerebilirsem profesyonel dota oynamak istiyorum.

son 1 yılımın tamamını kendi işimle ve dota'yla geçirdim. binlerce maç izledim. dediğim gibi normalde hiç kararlı birisi değilimdir. sabah 6'da kalkıp maç izlediğim, erzağımı toparlayıp üst üste 10 saat oynadığım, harıl harıl tüm analizleri okuduğum falan oluyordu buna rağmen. futbol ve dota konusunda hiçbir yerde göstermediğim kararlılığı gösterdim, kendimi çok takdir ettim.

ben bilgisayar oyunlarıyla arası olan bi herif değilim. o yüzden başta "olm oyna işte kendin, ne profesyonelliği, icat çıkarma" dedim. ama sonra gördüm ki gayet stabil bi sektör bu. gerçekten iyiysen iş var yani.

ki ben çocukluğumdan beri aşığım rekabet ortamına. ama bu konuda kendimi hiç gösteremedim. futbol oynadım, basketbol oynadım ama profesyonelleşmedim. turnuvalarda oynamayı, kendimi bi yerlerde göstermeyi, kendi gelişimimi rakiplerim karşısında görebileceğim bi ortamda yer almayı o kadar istiyorum ki.

20. yaşımı geçen ay doldurdum. henüz 1. sınıftayım ve sadece 4 dersim olacak. sevdiğim bir bölümdeyim, zorlanacağımı hiç sanmıyorum özellikle ilk sene. ayrıca kendi paramı kazanıyorum, internet üzerinden yaptığım ve yine az vaktimi alan şahane bir işim var. yani hem okul hem iş hem dota götürebilirim. zaten asosyalin tekiyim, iş-okul-dota dışında kitap okur, kendim bir şeyler yazar, dizi-film izlerim. bi de spor yaparım. başka bi şeyde gözüm yok zaten.

1 sene veriyorum kendime istediğim seviyeye gelebilmek için. gelemezsem ne olur? belki üçüncü senemi de kaybetmiş olurum ama olsun lan, bölüm cebimde zaten. ayrıca 21 çok geç değil bence, çalıştığımı da düşünürsek. yani ailemden para alsam "bir an önce mezun olup para kazanıyim" derim de ben zaten kazanıyom. ayrıca devamlı bir iş bu. atılırsam aynı sektördeki başka firmalara başvurabilirim, en kötü geçici işlerde çalışarak okurum anasını satiyim elim ayağım tutuyo, giderim garson olurum nabiyim?

gelirsem ne olur? 3-4 sene sürecek ve beni rezil de vezir de edebilecek bir kariyerim olacak. ama hiç değilse şu sktimin avrupasını, amerikasını görebilicem. "rakipleri yenerek" para falan kazanıcam. kazanamazsam da canım sağolsun ulan ne yapiyim?

***

buraya kadar okuduysanız sağolun. sürekli buralardayım, beni iyi kötü tanıyosunuz. o yüzden eleştirileri abi-abla-anne ayarında, küfürle karışık falan yapabilirsiniz problem yok. kırılmam. samimi olun. "bak 3 yıldır istanbul'dasın bir bok yapmış değilsin, şimdi de dota mota diyosun, siktir git adam gibi okuluna odaklan işine gücüne bak, ne dotası şerefsiz" deyin yani eğer öylesi geliyorsa içinizden. gereksiz gaza değil de makul, mantıklı değerlendirmelere ihtiyacım var. motivasyon işini ben halletçem.

aynı benim durumumda olup da bu işi yapan ve başaran insanlar var. dünyanın en iyi oyuncularından kabul edilen akke reyiz de yazılımcı mı ne mesela, benimkine kıyasla daha ağır ve ilgi gerektiren bir mesleği olmasına rağmen çatır çatır oynuyo herif.

ne diyosunuz dalayım mı yoksa oturayım mı efendi gibi? şöyle bir korkum var: çok verimli geçebilecek bir seneyi dota oynayarak geçirmek de istemiyorum. ama dota oynamasam atom mu parçalıycam yani eğri oturalım doğru konuşalım, 20 sene sığır gibi yatan adam 21'de efsane olacak değil ya?

ek: böyle yazınca onlarca "ne iş yapıyorsun?" mesajı alıyorum. internetten para kazanma işi değil dostlar. ofise gitmeme gerek yok yani onu diyorum. kalifiye iş. fakirler ölsün porsche'den selamlar.

 
genç. bu işlere gönül vermiş biri olarak diyorum ki, olmaz o iş. zamanında wcg vs uğraştık, o zamanlardan bir tek dark passage kaldı, o da venza'nın tuzu kuru, o yüzden sahip çıktı espor'a.

bu ülkede imkanlar sınırlı, destekçin az, sponsor desteği göstermelik, eskidendi o işler, amd teamquash'ın ana sponsoruydu vs.

kariyerine odaklan, casual dota oyna. 30una merdiven dayamış ex pro gamer tavsiyesi bu, aha şimdi tek derdim sevgilime nasıl bir yüzük alsam:)
  • devorgilla the gunslinger  (22.07.14 21:47:41) 
Son paragrafa kadar okudum son paragrafla birlikte senden bi cacık olamayacağına sen de hemfikirsin, bari oyun oyna derdim ama içim elvermiyor. Dota'nın oyun olduğunu bilmem dışında hiçbi fikrim yok ama kazandığın parayla git work an travel yap, çalış erasmus yap madem dünyayı görmek istiyon gönüllü projeleri araştır. senden daha işsiz/profesyoneller vardır piyasada koy gtüne okuluna işine bak düz adam ol :)


  • bana da mi lolo  (22.07.14 22:07:14) 
abi milyon dolar kazanıyom demedim ki, işte ev masraflarının üstüne 200-300 lira kalıyor, kendimi çekip çevirebiliyorum. işten kazandığım para bu. hem dota oynamak için ekstra para vermicem ki, elimdeki parayla work and travel'a gitmemin dota oynamakla ne alakası var? istediğim yere gelirsem bissürü ülkeye para kazanmak için giderim zaten. gelemesem de work and travel olsun erasmus olsun bunları 23-24'te de yapabilirim. iyi lan gençmişim ben daha cidden


  • pescador  (22.07.14 22:08:39 ~ 22:09:18) 
tek başına oynanıyorsa eyvallah ol profesyonel oyna amma velakin türkiye'de kimle oynayabileceksin ki ?

bak mesela bir sürü ama hakkaten son 8 yılda bir sürü insanla dota oynadım sadece aralarından bir arkadaşımla mükemmel uyumum vardı ki hakkaten de iyiydi ama oynamıyor şimdi lan olum yükse şu oyunu da oynayak diyorum yok oynamıyor. türkiye'de dota böyle yani oynayan adam az, profesyonel oynayan yani. yoksa mmr birincisi mi neyse o herif var ya adam yavşağın teki mesela düşün yani böyle bir oyuncu kitlesi var.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (22.07.14 22:12:35 ~ 22:14:33) 
@proletarier, türklere hiçbir zaman güvenmedim dota konusunda ama 4 tane adam bulabilirim diye düşündüm. olmaz mı? olmazsa da zararı yok. ingilizce konuşulan bir sürü uluslararası takım var. en profesyonellerin de çoğu karma oluyor zaten. yani rusya, çin gibi e-sporda coşmuş memleketlerde bile tamamı rus veya çinli olan takımlar az.

dediğim gibi ben başlarsam hedefim en üst seviye olacak. oraya gelebilirsem zaten amerikan takımı da ister, çin takımı da ister. yok gelemezsem zaten başarısız olmuş olurum.
  • pescador  (22.07.14 22:14:50) 
adam gibi okuluna odaklan. bu seneyi sağlam atlat. seneye bakarsın duruma. bunu niye diyorum? çünkü geçen sene okulunu aksattın. şimdi o borcu bir öde bakalım, kendine ve sisteme.
mevcut işini de bir üst aşamaya taşımaya çalış. (anladın)
mutlu olacağın bir evde, bedende ve mantalitede yaşamaya konsantre ol bu yıl.
dotayı da hobi olarak yine yap. profesyonellik filan sokuşturma.
  • icemint  (23.07.14 10:39:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.