[]

uçuş günü, yurtdışı

gene ben arkadaşlar. cuma günü fransa'ya gidiyorum. birkaç sorum olacak.

-yurtdışı çıkış harcı gibi bir şey varmış, onu yarın ya da salı yatırmayı düşünüyorum. pul veriyorlar herhalde? o ne olacak?
-uçuş sabiha gökçen'den. ben fatih'teyim. saat 7.05'te uçuş. saat kaçta orda olayım? bir de buradan nasıl gidilir? havaş kullanmayacağım, babam arabayla bırakacak.
-perşembe günü birlikte gideceğim arkadaşımla beraber sabiha gökçen'e gidip check-in yapacağız sabahtan, çıkış kapısının oradaki koltuklar rahat oluyormuş, erkenden kapızlayalım dedi. olabilir mi bu? bunun sonucunda ne verecekler bana?
-uçuş günü yanıma pasaportumu alacağım, bavul ve çanta. şimdi bu bavul nasıl bir bavul olmalı? belli bir standart var mı? çantaya bilgisayarı ve telefonu koymak istiyorum. başka ne gibi şeyler konur? başka ne almam lazım bunların dışında?
-charles de gaulle havaalanına vardık. sonra neler olacak?
-teşekkürler.

 
- havalimanının dış hatlar girişinde hemen solda pul satan büro var. oradan alacaksın.
- s.gökçen çok yoğun olmuyor 45 dk önce gitsen bile yetişirsin ama sen yine min 1,5 saat önce orada ol.
- kontuarda görevliden rica ederseniz ve acil çıkışlar satın alınmadıysa olur.
- bavulu kabine alıyorsan ölçüsü ve içine koyabileceklerinle ilgili kısıtlamalar var. havayolunun websitesinden öğrenebilirsin.
- hayırlı yolculuklar.
  • japon askeri  (21.07.14 04:30:50) 
kendimden süphe ettim sen böyle emin konusunca. benim bildiklerim/yanilma payi dahil olarak:

1-cikis harci cikis pulu adi altinda havalimaninda satilan bir puldan ibaret. oturma izni olanlar ödemiyor, yabanci pasaportlular da ödemiyor. yesil pasaport ödüyor mu emin degilim. ben yapistirmadim, atildi ya da arasindadir simdi bilmiyorum o pul. pulu yapistirmadan pula da damga basabiliyor görevli tarafindan. ama önceden yatirma olayini duymadim bunca zaman atatürk havalimaninda 15 dk önce yaptim siraya girmeden.

2-2 saat önceden gitmekte yarar var. checkin baslangicinda orda olup kafam rahat takiliyorum ben genelde.

3-cikis koltuklarinin ön boslugu genis oluyor koridor dolayisiyla, online check in ya da bilet alirken ayirtanlar yüzünden genelde bos olmuyor. sana ne verecekler derken? kaza olursa sorumluluk var yolu ac bilmemneyi cek calistir gibi. ama olursa zaten cok zor. benim bildigim ucus icin online check in ya da önceden check in sadece el bagaji bulunan yolcular icindir. normal bagaj varsa iki gün önceden yapayim yok benim bildigim. zaten check in ucustan 3 saat önce falan acik olmuyor.

4-bavul ve canta derken? bavul icin kilo limiti vardir genelde, boyut da mantikli ölcülerde olmali. yoksa bulky baggage kapsamina girer. kilo ve boyut bilgileri neyle uctugunuza göre degisir. el bagajina sivi konmasi sikinti cikarttirir. ne koymak istiyorsaniz koyun. buna cevap veremem. nakit, adres bilgileri, indiginiz bölge haritasi public wifi bilgileri vs benim tasidigim seyler buna seyahat sigortam, askerlik tescilim ve ögrenci belgem eklenebiliyor duruma göre. el bagajinin da kilo limiti vardir. genelde bagaj 30 ya da 20 el bagaji da 13 ve 8 limitlerindedir. havayolunda ve biletin arkasindaki bilgilerde yazar.

5-nereye ne yapacaksaniz acil yardim taxi gibi bilgileri edinmeniz temel yabanci dil kelimeleri ögrenmeniz tuvalet exchange vs gibi, adres ve offline harita edinmeniz vs gerekir. bu kadar bilgiyle ne yapacagini da söyleyemeyiz.

6-birsey degil.

not:yamuldugum konu varsa bilen arkadaslar düzeltsin beni.
  • wiillii  (21.07.14 04:38:26) 
eyvallah.

@wiilii

şunu demek istiyorum. ben bir bavul yapacağım. bir de çanta alacağım yanıma, bilgisayarımı yanımda taşımak için. uçaktayken de yanımda olsun diye yani.

vardıktan sonra ne olacak derken pasaport polisi vs. gibi davaları kastediyordum. bavul nereden ne yapılacak filan. fransızcam var.

seyahat sigortam pasaportun arkasında zaten. fakat 21 temmuz 28 temmuz arasıymış... onu ne yapcaz? bir de öğrenci belgem te mart ayından. yenisini çıkartmam mümkün değil.
  • lounge act  (21.07.14 04:48:14) 
ilaveten;
- pul 15 tl.
- yanına yani kabine alacağın çantada sıvı kurallarına uyuyorsan bilgisayarın telefonun vs. her şeyini alabilirsin.
- indiğin zaman önce pasaport kontrolünden geçeksin. Non-EU citizens bankolarını takip et. Zaten bir sürü Türk olacak seninle birlikte uçan, onlara danışırsın. Pass kontrolden sonra ekranlara bakarak hangi banttan bagajının çıkacağını bulabilirsin.
-öğrenci belgeesi e-devlet'ten alınabiliyor sanırsam.
  • japon askeri  (21.07.14 04:57:39 ~ 04:58:01) 
diger sorulara arkadaslar cevap vermis zaten.

persembe gunu sabiha gokcen'e gidip cehck-in mi yapacaksiniz ben mi yanlis okuyorum? havaalanina gitmenize gerek yok check-in icin, bilet aldiginiz havayoluna bagli olarak internetten de check-in yapabilirsiniz ama o zaman rastgele koltuk verir. illa exit onu koltuk icin gokcen'e gitmek, 3 saatlik ucusla ara kolyuklarda fransa'ya gitmekten daha buyuk eziyet geldi bana. madem bu kadar onemliydi bileti alirken de ekstra para odeyerek istediginiz yerden koltuk alabilirdiniz.

varinca once pasaport kontrolden gececeksiniz sonra bagaj teslime gideceksiniz. de gaulle zaten kucuk bi havaalani, fransizcaniz da varsa pek sorun yasamazsiniz.

pasaport kontrolunde niye geldin, nerde kalacaksin vs gibi sorular sorulur ve gecerli vizen olup olmadigi kontrol edilir. ogenci belgesi ve seyahat sigortasi zaten vize verilirken bakildigindan pasaport polisi onlara tekrar bakmaz.

ben olsam biraz ilac alirdim ve ustume ceket tarzi biseyler. cunku bazen ucaklarin havalandirmasi cok soguk derecede calisabiliyor. bi de sivi ve kesici-delici-patlayici seyler disinda kirilacak. elektronik vs falan esyalarinizi yaninda tasiyin. diger bagajlar cunku surekli atiliyor, carpiyor, dusuyor. ayrica kaybolma ihtimaline karsilik degerli seyleriniz el bagajnizda olsun.

el bagaji icin belirli olcu ve agirlik siniri var. onlara dikkat etmek lazim. bilet aldiginiz havayolu sirketinin sitesinde yazar. easyjet vs gibi ucuz havayollari bilet fiyatini dusuk tutar ama bagajdan parayi giydirir. kontrol etmekte fayda var.

de gaulle sehre cok uzak yalniz, o yuzden shuttle isini iyi ogrenin. taksiler gideceginiz yere gore 40-60 euro arasi tutar. bagajiniz cok agirsa ve paraniz varsa taksi bulun ya da shuttle arastirin. o da yanlis hatirlamiyorsam 15-20 euro idi. yok paramiz kiymetli yukumuz de az derseniz metro baglantisi olan tren vardi.
  • nicki martin  (21.07.14 05:19:10 ~ 05:22:54) 
ögrenci belgesi gibi durumlar benim özel durumumdan kaynaklaniyor. seni kapsamayabilir. ancak yaniniza mümkünse türk kimligi kopyasi almanizi ya da sürücü belgesi gibi sizin türk kimliginiz yerine gecebilecek seyler almanizi öneririm. pasaport calinmasi kaybedilmesi gibi durumlarda avantaj olur konsolosluk islemlerinde.

onun haricinde konsolosluk nerde onu da bilmekte yarar var. hani olur da bir sey olur.

indiginizde kalabaligi takip edin, pasaport ve vize kontrol veznelerine varacaksiniz. dikkat edin ucak aktarmali mi degil mi diye. kalabaliga güvenin derken yanlis yere gitmeyin sonra:) vezneyi gectikten sonra bagaj alimina gidebilir duty freede takilabilirsiniz bir müddet. sonrasinda kapidan cikip taksi ya da toplu tasima kanallarini bulmak gerekiyor. toplu tasima icin uygun tarife veya biletlere bakabilirsiniz. münihte gayet sikinti bir islem mesela.

el bagajina her türlü elektronik alet girebiliyor tek sikinti kindle haric cogu elektronik aleti tablet laptop vs kontrollerde cikarttirmalari. o yüzden ortalarda olsun ulasilabilecek yerlerde.

bu arada kemer ya da madeni cok sey iceren seyler giyip gitmeyin coraba kadar cikarttiklari bir günüm olmustu. bot+telefon+kemer gibi bir hatali kombinasyon mesela.

seyahat sigortasi gene orda hastalandiginizda ya da bir sey oldugunda ulasilabilsin diye. cok lazim veya basiniza bir sey geleceginden degil, ben tedbir olarak tasirim her yolculukta.

diger bir sürü ufak tefek yaptigim is varmis aslinda, yanima azicik ip ya da kemer alirim cantam dagilirsa diye, yagmurluk alirim sirt cantama eger indigim günün hava durumu yagisli gösteriyorsa, toplu tasima araclarinin saat araliklarini ögrenirim, cok basim agridi bu konuda, ilac ve atistirmalik atarim cantaya, telefon vsnin sarjini fullerim, bankamatik icin anlasmali veya daha az islem ücreti alan bankalari saptarim vs vs gibi ufak tefek yaptiklarim var benim genelde. ama dedigim gibi gidis amaci ve kisiye göre cok degisir bu konu. ama fikir vermesi acisindan ben yazayim gene de.
  • wiillii  (21.07.14 05:53:51) 
Fransaya kadar olan kismi zaten soylenmis. Bahsedilfigi gibi her sey kolay. Kafandaki tum sorulara yanit bulmak zorunda degilsin Hava alani ve ucus olaylari her kesin yapabilecegi basitlikte yapilmis.

Harcpulunu ucacagin gun alirsin. Polis pasaportuna yapistiriyor ya da yapistirmiyor. Para cirpmak Icin olusturulmus bir sey. Yesil pasaportlular da aliyor.

Check in kuyruguna ilk girerek de alabilirsin o Koltuklari, eger satin alirken ozellikle tutulmadiysa. orasi olmazsa tercihin kanatlardan ileride bir yer olsun. Motor gurultusu bir nebze daha az duyuluyor gibime geliyor benim.

Cdg havaalanindan shuttler var. Yonlendirmeleri takip edebilirsin. Ayni zamanda tren baglantisi falan da var. Nereye gideceksin? Vianavigo.com adresinden nasil gidecegini ogrenebilirsin.

Lazim olabilecek evraklarin her zaman sirt cantanda olsun. Saniyorum ki pegasusla ucuyorsun. Sirt-el cantasi genelde sorun edilmiyor olculer uygunsa. Bilgisayarin tlf vs ve ogr belgesi, kalacgin yer vs gibi belgeler de yaninda olsun. Kimse sormayacaktir o belgeleri ama yine de isini garantiye al.
  • dahinnotha  (21.07.14 07:12:05) 
acil çıkış kapılarına online check-in vs. yapmazlar önceden ayırtmak diye de birşey yok. birşey olduğunda yardımcı olabilecek kişilere verilir o yer ve görevlinin insiyatifine bağlıdır. yani uçuş günü talep edersiniz şansınıza. biz check-in'i geç yapmak zorunda kalmıştık bazı sebeplerden dolayı ve biz istemeden acil çıkışı verdiler.


  • warrior princess  (21.07.14 08:35:11) 
çıkış harcını bankalardan da yatırabiliyorsun. en az iki saat önce havaalanında olmak lazım.


  • inheritance  (21.07.14 09:16:54) 
herkesler yazmış ben de yazayım. (uçuş, seyahat soruları cevaplarken kendim gitmiş gibi oluyorum:P)

- çıkış harcını son güne bırakmayın. bankalardan halledin 1-2 gün öncesinden, kafanız rahat olur. 15tl. dekont verecekler pul değil. katlayıp pasaportun içine koyabilirsiniz. çıkarkenki pasaport kontrolde bakılıyor ona. sonra işiniz bitiyor o dekontla.
- 5de alanda olun.
- uçuş günü yaptırırsınız check-ini. zaten bavulu da vereceksiniz nasılsa. koltukları acil çıkıştan istediğinizi söylersiniz. yapılı genç delikanlılarsanız direkt verirler :P bilet verecekler size ve bagajınıza yabıştırdıkları barkodun bir kopyasını da verecekler. bu bilet kapıda kontrol edilecek / okutulacak. ayrıca koltuk numaranız, kapı numarası ve kaçta uçağa alım yapılacak gibi bilgiler de yazıyor olacak biletinizde.
- bavul için kg. kısıtlamaları var. dendiği gibi. havayolu şirketine ve bilet tipinize göre değişiyor. yanınıza alacağınız çanta için ise boyut kısıtlaması var. laptop, telefon alabilirsiniz elbette. xrayden geçerken laptopu çıkartmanız istenir. başka neler alabilirsiniz: ben sakız ya da nane şekeri alırım. okuyacak bir şeyler, kalem, not defteri, ıslak mendil alırım. kraker-kuruyemiş benzeri bir şey alabilirsiniz, hem uçuşta gerekebilir hem de inince bir yerlere varana kadar acıkacak olursanız diye. bir de chapstick alırım mutlaka da siz onu almazsınız sanırım :)
- vardınız. önce pasaport kontrolden geçeceksiniz. yolcuların akışı takip edin ama ilk önce transitler ayrılır, oraya aldanmayın, devam edin. fransadan transit geçen çok olabilir sanırım. siz non -eu bankolarını arıyorsunuz. orada sıraya gireceksiniz. pasaport kontrol. niye geldin, ne kadar kalacaksın vs. gibi sorular. kaşeyi basar, içeri girersiniz. sonra bavulu alacaksınız. ve bitti. :)
  • icemint  (21.07.14 09:39:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.