[]

kuran'daki "yahudileri hristiyanlari dost edinmeyin" ayeti - hosgoru dini?

ciddi ciddi boyle bir sey geciyormus kuran'da. okumadigim icin bilmiyordum. onlari dost edinen musluman da onlardan olurmus, ee onlardan olan ayni anda muslumanlikla cift anadal yapamayacagina gore? :)

ben simdi musluman olsam namaz kilsam oruc tutsam ne bileyim iyi bir insan olup ibadetlerimi yerine getirsem ve hristiyanlari yahudilerle dostluk kursam nolmus oluyor islama gore? benim musluman bir akrabam mesela hristiyanla evlendi. dunyada tanidigim en iyi iki insandir ibadetlerini ayri ayri gerceklestirirler iki tarafin bayramlarini kutlarlar hic din uzerinden kavga etmezler ama bunlar dostluk kurdular hatta evlendiler diye musluman olan gunah mi islemis oluyor? bu nasil sacma bir istir yav aciklayabilecek olan var mi?

ceviride bir yanlislik oldugunu dusunmuyorum herkes ayni sekilde cevirmis neredeyse.
www.kuranmeali.org

ahahahah kac yasindasin lan ne hosgorusu seklinde cevaplar atacaklar atmasin mumkunse. tesekkurler.

 
dinler erkek ve seçilmiş mensuplarını ön plana çıkarır ve en üstün kişileri tepeye yerleştiği bir piramit kurar. islamda da böyle: en tepede allah, sonra müslüman erkekler, sonra müslüman çocukları, sonra müslüman kadınlar, sonra hayvanlar, sonra diğer din mensupları, en sonda da dinsizler gelir.

yani eğer bu piramidi kabul etmiyorsan o dine göre günah işliyorsun demektir. biraz mantık yürütünce ve kendi inancını dinlere göre yontmamayı öğrenince saçmalığı görüyorsun elbette. ama dinleri yöneten kişiler düşünceleri dine göre kırpmayı iyi beceriyorlar işte.
  • lesmiserables  (20.07.14 18:41:37 ~ 19:41:30) 
Namaz oruc gibi ibadetlerimi yerine getiriyorum ama bir türlü bu kısma ve giyim konusuna uymayi kabul etmiyorum. her şekilden arkadasim var işin garibi kazık yediğim arkadaslarim musluman olanlardı.

Yaratilani seviyorum yaratandan oturu diyip geçiyorum. Kimseyi kirmayayim, hakkini yemeyeyim, huzur kacirmayayim da en büyük Günahım bu olsun.
  • rubiks cube  (20.07.14 18:59:34) 
sene olmuş 2014 hala aynı muhabbet mi ya? mağarada mı yaşıyorsun dostum? orda bahsedilen hoşgörü müslümana hoşgörü, kafire değil.


  • tomofilli hasan  (20.07.14 19:04:41) 
maide süresine genel olarak baktığımızda bu ayetin kişisel olmadığı fikrindeyim ben. yani müslümanlara karşı düşmanlık gösteren, müslümanlarla savaşan kişilerden bahsetmekte burada. nitekim kendisini takip eden 57.ayette "Dininizle alay eden kitap ehli ve müşrikleri dost tutmayın" diyor.
orjinal metinde evliya olarak geçen kelimeyi de bir çok din adamı dost diye çevirmiştir.

ayrıca islam dinine göre kitap ehli ile evlenmekte herhangi bir sakınca yoktur. buna izin veren yaradan dost edinmeyi mi yasaklayacak.
  • canseven  (20.07.14 19:06:21) 
sene olmuş 2014 hala dinlerde tutarlılık arayanlar var :)


  • hayatkısakuşlaruçuyor  (20.07.14 19:21:33) 
Yuvarlanacak bir yanı yok, hoşgörü de yok. Tomofilli hasan, want2die ile aynı fikirdeyim.


  • mutlusismankedi2015  (20.07.14 19:40:34) 
Allah'ı hatırlatanla dost olmak gerekir islamiyette. cemaatten ayrılmayın diye de bir hadis vardır. selamı sabahı kesmekten bahsetmiyo orda, dost olmak farklı bişeydir.

dini bütün bir müslüman, kendi gibi olmayan bir müslümanla bile arkadaşlık ederken türlü sıkıntılar yaşar. namaz vakitlerine dikkat etmesi gereken birinin dikkat etmeyen biriyle uzun süreli dostluğunda sıkıntı çıkar. komşu olmayın, mal alıp satmayın, cenazesine gitmeyin demiyor ki. dostunuz size denk olsun diyor. dost dediğin gündüz sadece sohbet edip ayrıldığın kişi değildir. beraber yer içersin, gezersin, sohbet edersin, derdin olsa danışırsın, çocuğunu emanet edersin.

ayrıca dinde zorlama yoktur. müslüman biri kimsenin dinine, ibadetine, yaşayışına karışamaz. hoşgörü de öyle olur.

hem önce temel şeyleri yapın da sıra buna gelsin. namazını düzenli kılan, hayatını kurana göre yaşayan biri değilsen bir yahudiyle dostluğunu kesmenin mantığı da olmaz. şimdikii müslümanların sorunu o zaten; müslüman gibi yaşamayıp müslüman olmayan herkese bok atmaları.

ayrıca adam bi soru sormuş. din yok, kuran yalan demek inananlara saygısızlık. sen mantık bulamadıysan bilmiyorum de geç. hoşgörü göstermeyerek mi hoşgörü bekliyosunuz?
  • seksen9  (21.07.14 01:33:42) 
o ayette geçen "veli" ifadesini "dost" olarak değil "yönetici" olarak çevirmek gerekiyormuş.öylediyor bazı din alimleri.yani öbür dinlerden olanları yönetici edinmeyin demekmiş doğrusu.yersen.


  • izole  (21.07.14 02:07:56) 
şu günlere baktığımızda günümüzün durumuna tam uyan ayetler.

yahudi el kadar bebekleri öldürür, yahudi olanların olmayanlardan daha üstün olduğu gibi bir inanışları vardır. bu sorun olmaz ama ateistçiklerimizn gözü kuran'a takılır kalır.

hristiyanlar yahudilerin ettiği zulmü görür ses çıkarmaz ama hristiyanlık überdir, sevgi ve barış dinidir lakin yahudilere ses çıkarmazlar.
_________________

kuran'a göre yahudiler-hristiyanlar hep birlik-beraberlik-tutkunluk içindedir zaman zaman birbirleriyle ayrılıklara düşseler de.
müslümana yapılan katliamlarda sessiz kalan hristiyan ve musevileri görünce de bu ayetin ne kadar doğru olduğuna inanıyoruz. ayrıca dost edinmek farklı, onlarla sosyal ilişkide bulunmak farklı.
________________

bir de hatırltama yapalım. zamanında avrupa yahudilere türlü zulümler yaparken yahudilere osmanlı açmıştır kapılarını. osmanlı sağlamıştır onlara temel ihtiyaçlarını. "islam çok rererö" diye çamur atmayın bilgi sahibi olmadan. çamur atarak hoşgörü de beklenmez.
  • m e b  (21.07.14 02:21:02) 
@m e b iki dakikada cozdunuz beni tebrikler oncelikle :) yahudi mi olmak lazim bunlari sorgulamak icin? hey yarabbi..

hristiyanligin da cok kotu zamanlari vardi liseye giden herkes biliyor su an da muslumanlarin ortacagi ayni sekilde. yahudileri hristiyanlara hayranlik duydugumu zannettiniz heralde ama nereden cikardiniz bilmiyorum. ayrica ben burada kitabi dini soruyorum insanlari degil. yobaz hristiyan/yahudi/muslumanlarin yaptiklari pislikler butun hristiyan/yahudi/muslumanlarin uzerine yikilamaz. nasil akp'nin yaptiklarindan ben turk oldugum sorumlu degilsem dunyaya yahudi olarak gelmis bir takim insanlarin yaptiklarindan da seth rogen sorumlu degil. konuyu bosu bosuna dagitmaniza gerek yoktu.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (21.07.14 02:34:05) 
@babamasoliimbananickaldirsin
Dediklerim islam'a kin kusanlara, tamamen tarafli gozle bakip kendi ideolojisine gore islam'in ogreti ve kurallarina dil uzatanlara. Bir de başlik size ait ya dediklerim tamamen sizeymis gibi gorundu ama cevabim geneldi. Ama kirdiysam ozur dilerim.

  • m e b  (21.07.14 03:42:56) 
@m e b tamam hocam ben yanlis anlamisim, pardon.


  • babamasoliimbananickaldirsin  (21.07.14 03:53:36) 
kafana takılan yeri bağlamından kopuk okumuş olabileceğin ihtimaline karşı bir kez de içinde yer aldığı metnin tamamıyla birlikte değerlendirirsin. kafana yatmazsa "bu ne biçim kutsal metin" deyip terk edersin.

tefsir okuma, meal oku. kafanı kurcalayan bi hüküm gördüğünde son yapman gereken şey din üstünden para kazanan adamların söylediği ya da yazdığı, dolayısı ile yanlış da olsa doğru göstermek için çabaladıkları şeylere itimat etmek olsun.

gerisi kendi vicdanına kalmış.
  • sinek kral  (21.07.14 04:45:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.