[]

sigortasız çalışan kapıcı

merhabalar,

yeni taşındığımız apartmanda bir kapıcımız var. henüz taşınmadık ama kat malikleriyle tanışma toplantısı gibi bir şey yaptık. kendisinden memnun değiller ve çıkartmak istiyorlar. ama şöyle bir sıkıntı var ki, kapıcı uzun yıllardır sigortasız çalıştırılmış. kapıcı, oturduğu daireye kira ödemiyor (bu, maaş yerine sayılamaz. onu biliyorum.) ve kapıcıyla kapıcılık sözleşmesi gibi bir şey yapılmamış. arada apartmanı temizliyor ve çöpleri filan topluyor kafasına estiğinde. bu hizmetlerinin karşılığında apartmanın defterinde "temizlik harcaması" gibi bir kalemde kapıcıya ödenen para gösteriliyor.

sorularım şunlar:
1) kapıcının şikayeti durumunda hangi cezalarla karşı karşıya kalırız?
2) apartman yönetiminin kapıcıyla arası henüz iyiyken, bu cezalardan kurtulmak adına atılması gereken bir adım var mı?
3) bunları yaptıktan belli bir süre sonra işten çıkartabilir miyiz?

 
1) çok büyük cezalarla karşılaşabilirsiniz. Öncelikle adamın bugüne kadar yatırmadığınız tüm sigorta primlerini ödemeniz gerekir ayrıca bir de devlete ceza verirsiniz.
2) Bence adama başka iş bulun, sigortalı bir iş olsun. Bir süre sonra ise o daireyi uygun bir şekilde boşaltmasını isteyin. Hatta taşınması için maddi yardım yapın.
3) adama iş bulunca sorununuz kalmaz zaten.

Kapıcının iş sözleşmesi yapıp yapmamasının hiçbir geçerliliği yok. Yani yazılı iş sözleşmesi olmadan da iş akdi gerçekleşebilir. Eğer kapıcıdan yıllardır kira almadan o evi ona verdiyseniz bunun devlet nezdinde mantıklı bir açıklaması olması lazım. Bir de adama temizlik parası vermişsiniz ve bunu apartman defterine işlemişsiniz. Zaten siz sigortasız temizlik elemanı da çalıştırmış oluyorsunuz.

Zor bir durum gibi fakat karşıdakini ikna etmek bence en uygunu. Adama biraz para verip, sigortalı iş bulursanız bence tatlıya bağlanır.
  • hematoz  (19.07.14 11:38:41 ~ 11:39:30) 
Apartmanın götünden kan alır vallahi SGK.


  • recireci  (18.09.14 21:32:54) 
1. işe başlayış bildirgesini vermemek 1 asgari ücret tutarı ceza.

primler + faizi

aylık prim ve hizmet belgesini vermemek aylık asgari ücretin beşte biri tutarında ceza (yıl x 12 x 0,2 asgari ücret)

2. hayır, ibraname imzalasanız bile, sgk primlerini ödemeniz gerekir, sgk primleri çalışan adına devlete olan borcunuz. çalışan alacağım yoktur dese de, devlet vazgeçmez alacağından.

3. işten çıkarırsın, tazminatını da verirsin.

son olarak, torba yasadan yararlanamıyorsunuz, torba yasadaki ceza ve faiz affı kesinleşmiş borçlar için geçerli.
  • [silinmiş]  (18.09.14 21:43:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.