[]

LoL ve DotA gibi oyunların özetini geçebilecek olan var mı?

gameplay vidyolarını falan izliyorum ama amacı anlamıyorum bir türlü. 2006 yılında bi kez dota oynamıştım. mal mal bişeyler kesiyorsun. çok bi esprisi yok gibi gelmişti. bu kadar patırtı neden kopuyor o zaman bunların etrafında? bunları eğlenceli yapan ne bu kadar?




 
Takımın parçası olma, kendini bir yere ait hissetme, normalde yüzüne bakmayacak insanların orada sana abi/abla çekmesinin egosu, sürekli gelişen bir karakterin olduğu için hırslanman, online oyunların genelde bir sonuca ulaşmamasından kaynaklanan bir 'devam etmeliyim' takıntısı, orada oluşan çevre vb nedenler sayılabilir.


  • alaimisema  (19.07.14 09:38:03) 
daha ziyade pek yetenek veya beceri gerektirmeyen bir şey gibi geldi bana onu soruyorum. karakterler falan var heralde çok fazla. e hiç mi imba yok? mantık olarak battlefield da aynı (takımlı işgal) ama strateji olarak çok fazla şey yapılabilir bu ve diğer bir sürü örnekte.


  • esenboga  (19.07.14 10:33:39) 
imba yok, karsisindakine gore hareket edemeyen takim var.

ayni mantikla futbol da 22 adamin topun pesinden kosmasi. dota da e-sport iste, 10 adamin mousea sag tiklamasi.
  • lanc  (19.07.14 11:28:49) 
dota için konuşuyorum ve dota tecrübem benim de 2005-2006 ile sınırlı onu söyleyeyim. ama dota 2 fonksiyonel olarak pek farklı değil zaten.

öncelikle şu kritik, dota mutlak suretle bir takım oyunudur. dota'yı kimlere karşı oynadın bilmiyorum da "mal mal bir şeyler kesiyorsun" tepkisi verdirtmiş olması sanki kendi başına bir bakmışsın, ya da max 1-2 kişiyle oynamışsın izlenimi verdirtti. karşında oyunu bilen biri olsa böyle hissetmezdin sanki.

beceriye gelelim. mekanik (refleks, tepki hızı vs.) beceri olarak battlefield ve başka fps'lerin gerisinde kalır evet ama hem taktiksel hem de stratejik beceri olarak bu oyunların çok ilerisinde.

taktiksel olarak nasıl ilerisinde, şöyle: hem oynadığın hero'yu, hem takım arkadaşın olan heroları, hem de karşındaki heroları tamamıyla bilmen gerekiyor. her hero'nun belli cooldownlara sahip dört tane ability'si var (bazılarının daha fazla) ve bunların hiçbiri birbiriyle denk değil, hepsinin aşağı yukarı farklı işlevleri var. bir çatışmada hangi anda hangi ability'yi nerede/kime karşı kullanman gerektiği, komple bir bilgiye sahip olmadan verebileceğin bir karar değil, çünkü o anki çatışmanın katılanları tarafından belirlenen bir şey ve doğru hamleler oyunları belirliyor. bu kararları hızlı ve doğru verebilmek ise ancak yetenek ve tecrübeyle oluyor.

stratejik olarak da şöyle, bütün oyuna etki edebilen daha uzun vadeli seçimler var. takımların hero kompozisyonu (on "tip" hero var yani heroların uygun olduğu roller diyelim) ne agresiflikte bir oyun oynanacağını ve temposunu belirliyor. hangi heroların hangi itemlara yatırım yapacağını belirliyor. yine aynı şekilde hangi hero'ların hangi lane'de olduğu oyunu şekillendiriyor. lane control, creeping, jungling gibi süreçlerin akışını belirliyor.

oyunda yüzlerce item olduğundan ve hepsinin bir yeri, rolü olduğundan bahsetmiyorum bile. bunları bilmeyen biri başarılı olamaz. o yüzden düşünebileceğinin aksine dota içine girebilmesi zor bir oyundur.

sonuç olarak, aslında oyunda yeteneğin rolü gerçekten çok büyük. hatta o kadar büyük ki ve bir takımın düzgün işleyişi her oyuncunun iyi oynamasına o kadar bakıyor ki, dota 2'nin communitysi dünya üzerinde en zehirli, agresif, çirkinleşenlerden biri olarak bilinir. eğer kabul edilebilir bir seviyede oynamazsan sırf kendini değil herkesi aşağı çektiğin için ağzına itinayla sıçılır. bu boktan bir şey, hatta LoL bu kaygıyı azaltmak misyonuyla ortaya çıktı diyebilirim, o yüzden o çok daha anlayışlı, ısınması daha rahat bir oyundur, hiç oynamadım o ayrı.
  • inscrutable  (19.07.14 11:37:23 ~ 11:38:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.