[]

bisikletle istanbul-ayvalık seyahati

Bir arkadaşımla Ekim sonunda İstanbul Ayvalık arasını bisikletle katetmeyi düşünüyoruz. Henuz bisiklet almadım, arkadasimda dag bisikleti var. Ara ara anayoldan sapma ihtimalimiz, ekim sonu yagısli olma ihtimalini düşünüp aslında sehir bisikleti istememe karşın dağ bisikleti ve şehir bisikleti arasında kararsız kaldım. Bisiklet secimi öncelikli olmak üzere bahsettiğim seyahatle ilgili onerilerinizi, tecrubelerinizi paylasabilirseniz sevinirim.




 
öyle bir yola çıkmadan önce, bence en az 1 ay antrenman yapmalısınız. bu şehir bisikleti vs dağ bisikleti mevzusu net cevabı olmayan bir mevzu. türkiye'de yollar çok kötü malum, o yüzden ben kilitlenebilir ön amortisörlü dağ bisikletinden yanayım her zaman. ayrıca bisiklet için ayırdığınız bütçenin üzerine an az 250 tl koyun. bisikletle beraber almanız gereken, uzun yol için ihtiyacınız olacak minimum ekipmanlar:

-kask
-eldiven
-ön ve arka aydınlatma
-suluk ve matara
-bisiklet bagajı, sele altı çanta, gidon çanta
-tamir ekipmanı, iç lastik, pompa vs
-kilit
-kronometre (arkadaşınızda varsa şart değil)
-jel sele kılısı (uzun yolda şart)
-kıyafet (tyat, softshell vs)
  • ack3000  (18.07.14 16:04:33) 
eğer daha önce bu tarz bir yol tecrübeniz yoksa yenikapı-bandırma arasını ido'yla alın, geriye kalan 186 km'yi 2 günde gidersiniz. diğer türlü körfez dönüşüyle birlikte 470 km'ye çıkıyor ki 2 günde bir 40-50 km pedal basan beni korkutuyor :/

ayrıca hava koşulları, alınacak bisikletin seçimi, gerekecek ekipmanlar falan daha belli değil, bunlar da uzun mevzular.
  • bykush  (18.07.14 16:10:45) 
Bisiklet kolaymış gibi gözükür ama ilk km den sonra g.tten akan terler bunun aksini kanıtlar. Kolay bişi değil yani, ''aman yahu nedir 2 pedal işte'' diye bir olay yok. Ben motorla altınoluktan ayvalığa gitmiştim, motorda bile g.t tarafım hasar görmüştü. Düşün yani o selede ne sekisler dönecek :)

Bunu da bir dikkate alın.
  • anonymice  (18.07.14 16:13:28 ~ 16:16:21) 
Dağ bisikletiyle olmaz, bu bir. İkinizin de tur bisikleti almanız gerekiyor. Gerçi dağ bisikletiyle de olur ama 1 birim enerji harcayacağına 3 birim enerji harcar.. Gereksiz yorgunluk yani.

Tur için en önemli ekipmanlardan biri bence gidon çantasıdır. Çünkü sürüş esnasında elinizin uzanabileceği tek çanta o. Decathlon'da 49,90 TL fiyatlı bir gidon çantası var. Cidden aşırı fonksiyonel. İncelemenizi öneririm. Üst bölmesine telefonu falan atıyorum ben, baya kolaylık sağlıyor.

Yanınıza yedek iç lastik mutlaka almalısınız. Lastik değişimi için plastik levye de almanız gerekiyor tabii. Yama seti de alın.

Sele için jel kılıf alacağınıza, bisiklet taytı (jelli) almanızı öneririm. Yine Decathlon'da 60 TL civarına içinde turuncu jelli bariyer olan çok hoş bir tayt var. Ben yaklaşık 800 km sürdüm o taytla, hala sapasağlam.

Bir de şu antreman meselesine değineyim. Antreman olayı kişiden kişiye değişir, ancak ben ufak tefek sürüşler hariç hiçbir antreman yapmadan İstanbul'dan Tekirdağ-Kumbağ'a kadar 30 kg yüklü bisikletle 157 km yol yaptım. Hiç spor yapan biri de değilim. (Sigara kullanmıyorum.) Yani bu tamamen size bağlı bir şey. Kendinize güveniyorsanız yola çıkın. Sabah 5'te başladığım yolculuk, molalarla beraber akşam 19:00 civarı bitmişti. Üstelik tek başımaydım. Yapılır yani. Kendinize güvenin yeter.
  • garpzede  (18.07.14 16:22:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.