[]

türkiye, orta doğu ve rusya-ukrayna nereye varacak dersiniz?

sikimsonik komplo teorilerinden ziyade dış siyasetle, efendime söyleyeyim bu bölgelerin ekonomi tarihiyle falan ilgilenenlerin görüşlerini merak ediyorum. 5 sene sonra türkiye'yi, orta doğu'yu, rusya ve ukrayna'yı nerede görüyorsunuz? sizi neden işe alalım?

elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum her şeyi, başta türkiye'dekiler olmak üzere. ne bileyim, her şey çok boktan görünüyor. türkiye'den başlayarak hazar denizi'ne kadar branda mı örtsek bu tarafların üstüne ne yapsak?


 
Böyle bi çalışma vardı. Buna benzer bi soruyu uzman kare uzman, uzman kere gurulara sormuşlar. Tahminlerin doğru çıkma oranı, şempanzenin dart tahtasını tutturma oranıyla aynı çıkmış. Tahminler tutmuyo hocam. Beklenmedik şeyler oluyo çünkü.
Kissinger Çin'e gidince mi olmuş, atıyosam düzeltin, Fransız ihtilaline dair bi yorum sormuş, "Henüz yorum yapacak kadar zaman geçmedi üstünden" demişler.

Süleyman Demirel de, "Siyasette 1 hafta çok uzun zamandır" mealinde bişiy demişmiş mi? Yamuluyosam aazıma isot sürün.
  • compadrito  (18.07.14 00:15:15) 
Hocam o kadar güzel bir soru sormuşsun ki, benim bu cevâbımdan başka cevap gelmemesinden dolayı, suçluluk hissettim. Üstteki cevâbı yazmakla, başka cevap yazacakların canını mı sıktım aceba diye hayıflandım. En azından Ceciliacığımızın fikirlerini bileydik keşke. Tahminde bulunmak istiyorum. 5 Sene sonra Türkiye'nin biraz daha ilerlemiş olacağını tahmin ediyorum. Bahreynli bir aile yeni döndü Türkiye'den. Ülkenin temizliğine ağızları açık kalmış. Nası yani yaa? diye benim de ağzım açık kaldı. Neresi temizmiş Türkiye'nin diye sordum. Marketlere gitmişler, et reyonları falan pırıl pırılmış. Sonra düşündüm, hak-ket-ten lan! Burdaki marketlerle karşılaştırdım. Biraz temiz sanki de bizimkisi. Ne biliyim burda da var bissürü güzel market ama, (uff lan, lafı bitürlü toplayamadım) ben aslında şey demek için uğradıydım: Bu sorunun altından, Modern Nostradamus Bruce Bueno de Mesquita'ya bi selam yollamazsak, tarih bizi affetmez! Hörmetler Bruce Reyiz!!! Gendisi NYU'da political sciences hocası. Yannız bi özelliği var, matematiki iy.
İy derkene, uçmuş durumda. Gendi geliştirdiği bi takım algoritmaları var. Kimseye de demiyo bunnarın ne olduğunu tabe, o algoritmalara dayalı tahminlerde bulunuyo. Hatta CIA'den ev ödevi bile almışlığı var. Ödevin ayrıntılarını biznen paylaşmıyo tabe. Matematik diyip geçmeyin. Kaçtır söölüyom unuttum ama gene de sööliyim, douchebag sen de çözsen şu işi de, bizi de çalışmaktan felan kurtarsan, matematik hocasının biri bi sistem geliştirdi ve NYSE'den 1 milyar evet, milyon diil, milyar dolar kaldırdı.

Bak mesela, Modern Nostradamus, İran konusunda ne kehânette bulunmuş:

www.ted.com

Yannız tuhaf bişiy oldu demin, reyizin belgesellerini YouTube'da bulamadım. İzin vermeyenler mi oldu aceba?
  • compadrito  (18.07.14 05:09:31 ~ 05:10:13) 
aslında bu soruların yanıtları ülkelerin ve insanlarının riske edilebilirlik derecesine göre değişiyor küresel dengeler açısından. biraz acımasızca olsa da böyle.
örneğin ortadoğu için sistemin riske etmek istemediği tek şey, ortadoğu'daki kaynaklar. ancak bu kaynaklar örneğin 20 yıl önce olduğu stratejik değil artık, bu yüzden hala önemli olsalar da, uzun vadede riske edilmeyecekleri anlamına gelmiyor, gerçi bu 5 yıl içinde olmaz muhtemelen, ama çok da sürmeyecektir, küresel sistem için ortadoğu'daki insan gücünün oradaki kaynaklar kadar değeri yok, bu yüzden patır patır insan ölüyor. ama örneğin ışid tüm petrol yataklarını ele geçirse, bir şekilde onlarla da masaya oturulur.
türkiye için tersi bir durum var, türkiye'nin yıllardır süren orada şu bulundu, burada bu bulundu geyiğine karşın, önemli bir kaynağı yok. türkiye'nin eğitim sistemindeki ve siyasetteki tüm saçmalarına karşın elindeki tek değeri insanları halen. böyle olduğu için de, türkiye'yi riske sokacak düzeydeki çatışmalar pek istenen şeyler değil, sistem açısından da. ama işte burada ilginç bir çelişki çıkıyor. türkiye açısından şu anda en büyük risk erdoğan. erdoğan'ın etrafındaki dalkavuklar dışında partisindeki adamlar bile bunun farkında. erdoğan'ın bir şekilde uzaklaştırılması gerekiyor, ama şu an için bunun nasıl yapılacağı belli değil. bu iş için 5 yıl uzun bir süre, yani 5 yıl içinde erdoğan gitmiş olacak, ama 6 aylık veya 1 yıllık projeksiyon yapmak zor, çok sıkıntılı bir süreç olacak, kanlı olması bile mümkün.
buna karşın erdoğansız olsa bile kürt sorunu en azından mümkün olduğunca az sıkıntılı bir hale gelecek. zaten şu anda en büyük sorunlardan biri kürt hareketinin yanlış pozisyon alıp erdoğan'a oynaması. bundan vazgeçtikleri anda bütün bu karmaşa daha kolay çözülebilir.
ukrayna için de benzer bir durum var, ukrayna avrupa ile rusya'nın satranç tahtasına döndü. çok kolay riske bir ülke değil, kaynakları var çünkü, ama kısa vadede çatışmanın çözülmesini beklemek zor. hiç bir zaman suriye gibi yerle bir olmayacak belki, ama orada belki 20 yıl boyunca, belki daha uzun süre daha düşük yoğunlukta bir çatışma veya belki soğuk bir satranç oyunu sürecek.
  • yalnux  (18.07.14 05:36:41) 
5 sene cok cücük bi zaman dilimi.
Her sey bildigin gibi olacak.

50 yil sonra nasil olur deseydin de verecegim cevap, 50 yil bu bolge icin cücük pek bir sey degismez elbette fani insanlarin omurleri yetmedigi icin ölecekler yenileri gelecek hikaye aynen devam edecek derdim.

100 sene sonra nasil olur deseydin, bilmiyom ama sadece ben degil kimse bilmez derdim

##tam anlamiyla sülüman demirele bagladim, farkindayim.
  • cecilia  (22.07.14 22:39:23) 
@cecilia

nası cücük bi zaman dilimi yahu?

bundan 5 diil, 1 sene önce, Rusya'nın Kırım'ı işgal edeceğini öngörebiliyo muydun? Rusya yanlısı Ukraynalılar'ın yolcu uçağı düşürdüğüne dair emareler var. Yarın benzeri şeyelerin Moldova'da olmayacağının garantisi var mı?

12 sene önce, İsrail ve İran'ın kapışma ihtimalinden bahsediliyodu. Hâlâ kapışmamış olmaları, pek yakında kapışmayacakları mânâsına gelir mi?

sülüman demirel'e bağladım diyon da, çoban sülü de diyo kine, siyasette 1 hafta çok uzun bir zamandır. Hadi o iç siyaseti kastediyo. 5 senede ''komşularla sıfır sorun''dan ''sıfır komşu''ya gelmedik mi?

pescador hocam, katılmadığım bir şey var: o da herşeyin çok boktan görünüyor olduğu. o bölge çalkantılı bir bölgedir. dinamiktir. insanın gevşemesine müsaade etmez. ama çok boktan değildir.
  • compadrito  (23.07.14 10:22:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.