[]

sözlükçüler, hukukçular... şu entry başıma iş açabilir mi?

çok uzun süredir duruyor, kimse mesaj falan da atmadı daha veya ispitlemedi ama çekiniyorum ya. teşvik unsuru sayılmayacaksa dursun problem yok. ama sayılabilir mi?

eksisozluk.com

5 kişi favorilemiş bir de, korkmadım değil. yalnız tekrar belirtme ihtiyacı hissediyorum: benim sorduğum şey, yasal açıdan sorun teşkil edip etmediği... etik olarak benim açımdan bir problem yok, bu yöntemi ben icat etmedim sonuçta. google'a yazan orada da bulur.

 
hukukçu değilim ama sıkıntılı bence.


  • rock n roll  (17.07.14 16:10:50) 
ama teşvik yok ki, var mı? :/ sadece nasıl yapıldığını anlattım. yarın kapıma polis dayanmasın "kardeş senin entry'ni okuyup intihar etmişler" diye? ama işte bunu anlamıyorum yani ben... bu şeyler google'da falan da var ki. sorun oluşturabilecek olan bölüm neresi?


  • pescador  (17.07.14 16:14:14) 
kim nereden görecekte falan filan oo :d


  • gokhan atestepe  (17.07.14 16:16:44) 
TCK MADDE 84. - (1) Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiilin basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar.

teşvik etmek yok ama ''başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım etmek'' kısmında değerlendirilebilir. ama yargıtay kararlarına bakmak lazım, nasıl bir yardım etmeyi kabul ediyorlar. atıyorum bogazına ılmek geçirmiş adamın sandalyesini tekmelemek mi aradıkları sınır yoksa bu da dahil edilir mi emin değilim. riskli ancak.
  • kaymaktutmayansicaksut  (17.07.14 16:17:01 ~ 16:18:29) 
resmen tarif etmişsin, teşvik eder gibi. işte şöyle yaparsan yüzde yüz sonuç alırsın şeklinde. azmettirmek gibi, teşvik etmek gibi sanki. hukukçular daha iyi bilir tabi belki yanılıyorumdur.


  • rock n roll  (17.07.14 16:19:46) 
@rock n roll, ya hayır! tavuk döner tarifi verirsem tavuk döner yemeye mi teşvik etmiş olacağım? ben o kadar araştırdım ettim buldum paylaşmak istedim, bunu silmek de hapis yatmak da istemiyorum. savcı tanıdığı olan yok mu :(


  • pescador  (17.07.14 16:26:21) 
hiçbir şey açmaz başına kanks merak etme.


  • vedat chili peppers  (17.07.14 16:29:48) 
teşvik etmiyorsun, kötü bir şey intihar demişsin. demeseydin teşvik ediyor olabilirdin. uyarıyı orada yapmışsın, dilersen daha samimi yap.

yardım etme seninki.
  • kaymaktutmayansicaksut  (17.07.14 16:32:41) 
Bu soru hukuk fakültesinde ceza hukuku sınavında sorulsaydı öğrencilerin TCK.m.84/3'ü tartışmaları gerekirdi diye düşünüyorum.

TCK.m.84/3- Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

* Maddi Unsur (Fiil) açısından: İfadelerin aleni olması gerekir ki ifadeler, İnternet üzerinden açıklandığı için alenidir. İfadelerin başkalarını intihara yönlendirici nitelikte olması gerekir, ifadelerin başkalarını etkileme niteliği yok ise suç oluşmayacaktır.
* Manevi Unsur (Kusurluluk) açısından: Suçun kasten işlenmesi gerekiyor. Siz de ifadeleri bilerek, isteyerek açıklamışsınız.
* Hukuka Aykırılık açısından: Hukuka uygunluk nedeni yok sanırım. Yani bunu yasal kılacak bir sebep yok gibi görünüyor.

Hukukçu değilim, hukuk öğrencisiyim. Ama ben olsam risk almazdım, çok önemli değilse.
  • praetor  (17.07.14 16:35:38) 
suçtur değildir, dikkat et yazdıklarına abi. bana sıkıntılı geldi, hukukçu arkadaşlar suç değil diyorsa değildir. çok bilmişlik yapma bir daha, bak nasıl tutuştun :))
canım tavuk döner çekti yav :)

  • rock n roll  (17.07.14 16:35:51) 
çok teşekkür ederim cevaplarınız için. bu entry bence de sorun olmamalı ama ne olur ne olmaz, böyle bir şey için risk almak istemiyorum. sildim o yüzden.


  • pescador  (17.07.14 16:36:56) 
Link calismiyor, yoksa okuyup intihar ederdim ne güzel.


  • VIPCH  (17.07.14 16:41:35) 
okumaya calistim da cok uzun. okusaydim kesinlikle intihar ederdim.


  • patr  (17.07.14 17:10:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.