[]

Cem Yilmaz zeki adam diyorlar, nasil?

Aslinda Cem yilmaz degil konu, onu ornek verdim. Bu adamin zeki oldugunu nerden anliyorlar? Yani birinin zeki oldugunu nasil anlarsin? Ben bu zamana kadar kimsenin zeki olup olmadigini anlayamadim, bende mi zeka geriligi var yoksa:)

Edit: Sanirim soru yanlis anlasiliyor. Yani sunu soruyorum, insanlarin zeki oldugunu nasil anliyorlar diger insanlar, buna neye gore karar veriyorlar?


 
gözlem yeteneğinden yaptığı tespitlerden, üsturuplu konuşmasından, lafı gediğine oturtmasından vs.

yani zeki diyoruz ama (bkz: çoklu zeka kuramı)
  • neseranni  (17.07.14 01:35:53) 
zekayı iki belirli alana kısıtlamak da apayrı bi aşağılık kompleksi bence ya neyse.


  • neseranni  (17.07.14 01:38:12) 
@neseranni
Nasil bir gozlem yetenegi? Zaten senin benim icinde yasadigimiz, kendimiz bircok kez sahit oldugumuz durumlari bize anlatiyor. Insanlarda aa evet gercekten oyle deyip guluyor. Bunlari biz de gozlemlememis olsak zaten komik gelmezdi diye dusunuyorum.
Ayrica dedigim gibi bir stand-up'ciyi ornek olarak verdim.
  • delifaruk  (17.07.14 01:41:28 ~ 01:42:46) 
öhöm, sanırım senin sorduğun sosyal zeka. yoksa her insanın kafasının bastığı konu farklıdır.

sosyal zeka için sanırım iyi gözlem ve empati yeteneği, özgüven, iletişimde kullandığın dili iyi bilmek(internet dili bile olabilir), olaylara farklı açıdan bakabilmek yeterlidir. aklıma başka bişey gelmedi.

not olarak da cem yılmazın tespitlerine gülmüyorum, benim için basit geliyor. ama geyiğini yapmak eğlenceli oluyo. en çok kullandığım da 'aynısı kaynımda da var'
  • seksen9  (17.07.14 01:42:46 ~ 01:44:51) 
zeki değil ama akıllı.


  • kutsalbok  (17.07.14 01:43:47) 
Einstein çok zekiymiş olum.
O değil la asıl deha Tesla.
Hawking'in aykuusu 987ymiş sen ne dion.
O diil de asıl zeki Steve Jobs lan paraları götürdü.

Kardeş kime göre neye göre zeki? Belli bir kriter yok aslında. Somut şeyler arıyosun gördüğüm kadarıyla ama yok. Bana kalırsa Cem Yılmaz gayet de zeki bir insan. Bonus olarak Seyfi Dursunoğlu'nun da çok zeki bir insan olduğunu düşünüyorum.

Okulda vardır böyle tipler, ders çalışmaz 85 alır, bir kaç tane işi bir arada yapar hepsinde başarılı olur. Mesela Cem Yılmaz müzikle de ilgileniyo. Film çekiyo. Karikatür-mizah camiasından gelme dolayısıyla eli çizime de yatkın. Hazırcevap. Bir komedyenin kazanabileceği en iyi paraları kazanıyo. Seyfi Dursunoğlu ise güzel yemek yapan dikişten vs anlayan biri. Doğru dürüst meslek olarak görülmeyen bir işi ciddiyetle icra eden bir sanatçı. Bana göre zeki insanlar hem yetenekliler hem de bu yeteneklerini iyi kullanıyorlar. Kullanırken de ekstra bir çaba göstermiyorlar. Şöyle düşün bir insan sonradan hazırcevap olabilir mi? Birden bire karikatür çizebilir, güldürebilir mi?
  • buzbebek  (17.07.14 01:58:16) 
@buzbebek
Bahsettigin seylerin sonradan kazanilamayacagindan emin degilim.
Insan beyni bircok konuda esnek, bircok sey dogustan gelmis olmak zorunda degil. (Bilim insanlari soyluyor.)
Bkz. Londrali taksiciler.
  • delifaruk  (17.07.14 02:13:41 ~ 02:15:30) 
Mesela Einstein'in zeki oldugunu somut verilerle anliyoruz bana gore. Adamin zamaninda ortaya atip teknolojik imkanlar elvermedigi icin deneyle kanitlayamadigi seyler yillar sonra deneylerle dogrulandi.


  • delifaruk  (17.07.14 02:17:44) 
olm ne demek "herkesin yaptığı tespitleri yapıyor ne farkı var"?

alın bu adam da herkesin yaptığı tespitleri yapmış,

(bkz: stand up'ına gülünmeyen adam)

"zeki" diyebilir miyiz bilmiyorum ama cem yılmaz'ın gözlem kabiliyeti, konuşma şeysi falan çok iyi. mimar sinan'la karşılaştırmak kadar saçma bir şey görmedim. ulan adam komedyen. insanları güldürüyor mu? çoğu insanın görmediği şeyleri, "aa harbiden böyleymiş lan" dedirtecek şekilde sunuyor mu? evet. bunu her adam yapamaz örnekte de görüldüğü üzere. kafası çalışan bir adam. illa kitap yazması, bina yapması mı lazım zeki dememiz için?
  • pescador  (17.07.14 02:27:30 ~ 02:28:54) 
cem yılmaz aptal değil ama abartıldığı kadar zeki de değil.
genelde yapacağı espriler üzerinde uzun süre çalışıyor. belki de yardım alıyor?
dikkat edin doğaçlama yaptığı espriler, genelde özenmediği açılışlarda, ödün törenlerinde oluyor, pek kaliteli değil. ama stand up'larındakiler çok iyi.
binlerce kez gösteri yapa yapa halkın neye güleceğini çözmüş. sıkı çalışıp iyi stan up'lar çıkarabiliyor.
fimleri ise skeçlerden oluşuyor gibi. doğru dürüst senaryo bütünlüğü ve yaratıcılığı yok.
  • titiraprap  (17.07.14 02:31:13 ~ 02:35:14) 
@faruk

gözlemlemek başka, bir şey anlatılınca farkına varmak başka. dünyanın döndüğünü de halk 17.yy'a kadar dünya üzerinde yaşamasına ve her gün tanık olmasına rağmen fark etmiş değildi. ama anlatıldığında içten bir şekilde de dinlenirse sahiden öyle diye bir aydınlanma yaşanılır. ama öte yandan, aşağılık kompleksi ve takıntılılık söz konusuysa engizisyonun galileo'ya yaptığı gibi burada da linç uygulanır.

cem yılmaz'ı zeki olarak addetmeyi onu ihya etmek ve zeki görenleri de aşağılık kompleksine sahip olarak nitelemek, bence ironik bir biçimde asıl aşağılık kompleksliğidir: zira aslında zeka gereksiz yere ihya edilmiş oluyor ve zeka kavramına elitist bir şekilde yaklaşılıyor. zeka o kadar da özel bir şey değil.

zekanın çeşitleri vardır; matematik bilmiyorsa zeki değildir, konuşamıyorsa zeki değildir gibi sınırlamalarda bir mana göremiyorum.
  • neseranni  (17.07.14 03:17:10) 
@neseranni
Herhangi birini zeki sinifina sokmanin asagilik kompleksinden kaynaklandigini soylemedim. Bunun neden kaynaklidigini tespit edebilecek biride degilim zaten, en fazla tahmin yuruturum.
Zekanin sinirlandirilmasina neden takildigini anlamadim. O zaman x kisi sayisal zekasi yuksek, y kisi sosyal zekasi yuksek, Cem yilmaz duygusal zekasi yuksek falan desinler, anlayayim. "x kisi zekidir" denince hicbirsey anlamiyorum. Cem yilmaz'in zeki oldugu sonucuna varanlar, bahsettigin zeka turlerinden haberdarlar mi? Yani bu adamin ne tur zekasi yuksek oldugunu farkedipte mi zeki oldugunu soyluyorlar?

Dedimya anlamiyorum, biriyle oturup 15dk muhabbet edip zeki oldugu sonucuna variyorlar. Ben neden anlayamiyorum onu ogrenmeye calisiyorum.
  • delifaruk  (17.07.14 03:36:15) 
yok zaten seni kastetmemiştim kompleks sahibi olarak.

iyi bir noktaya parmak bastın. bu durum kelimelerin algılanışıyla alakalı biraz da. yani dediğin gibi toplum nezdinde birisi "zeki" addedilirken herhalde çoklu zeka kuramı göz önünde tutulmuyordur. ama bana kalırsa zeki addederken ister istemez çoklu zeka kuramına da uygun hareket etmiş oluyoruz belli bir oranda. yani sayısal alanda çok başarılı olan birisine de zeki diyoruz, konuşmasını bilen ikna yeteneği kuvvetli kişiye de zeki diyoruz. strateji geliştiren, savaşta başarılı komutanlara da zeki diyoruz, dilleri hızlı öğrenen kişiye de zeki diyoruz, enstrümanları konuşturan kişilere de zeki diyoruz. yani çoklu zeka kuramını bilinçli bir şekilde göz önünde tutmasak da aslında ona uygun bir şekilde zeki diye bahsediyoruz insanlardan.

ama işte salt belirli bir zeka türüne değer atfedince, diğer insanları zeki sınıfına kabul etmemek haksızlık oluyor. bunu demeye çalışıyorum.
  • neseranni  (17.07.14 03:49:25 ~ 03:51:52) 
valla komik gelebilir ama bakislardan diyebilirim. tabi direkt oyle degil yanlis anlasilmasin. mesela bisey soylersin anlayip anlamamasina gore bakislari degisir karsindakinin. zaten verdigi cevaplar basla basina yeter cogu zaman. ama bazi kisileri anlamak daha zor olur tabi. einsteinin lafiydi galiba. zeki insan kendini verdigi cevaplarla değil sordugu sorularla belli eder. o da gayet onemli bi etken. herhangi bi durumda, anlattigin bi olayda nereye takilmis nereyi merak ediyo.

karsindaki zekiyse mesela kendini tekrar etmek zorunda kalmazsin. tek seferde anlar seni. hatta zaman zaman sen anlatmayi bitirmeden o herseyi anlamis uygun bi cevabi kafasinda toplayıp sen bitirir bitirmez baslar konusmaya.

cok yönlü dusunmesinden konulari farkli acilardan ele almasindan. mesela dersin "x bana boyle bisey yapti. amina koyim ben onun" oturur sana anlatir bak ama su acidan da bak adam da soyle boyle bilmemne diye empati yaptirir sana hassiktir dogru lan dersin.

biraz insanlarla iliskisi iyiyse zeki insan cogu tartismadan hakli da olsa haksiz da olsa bi sekilde hakli cikar. kaybetse de rezil olmaz
  • no frost  (17.07.14 04:14:31) 
"bence" zeka birkaç kola ayrılır.

şahsen karşımdaki insanın zeka seviyesini, olası kurduğum zeki espri, kelime oyunları, serbest çağrışımlarımı ne kadar sürede algıladığı ve verdiği tepkilerden, herhangi bir durum/problem karşısındaki çözüm üretiş süresi ve çözüm üretiş yollarından anlarım.

kişi, çok tembel bir öğrenci olabilir. sanatla uğraşıyor olabilir. olmayabilir de... eğer klasik müzik konservatuvarından mezun olup, eğitimini asla almadığın bir müzik türünü, sanki içine doğmuş ve oralıymışsın gibi çalabiliyorsan, bununla ilgili stüdyo kayıtlarına,i canlı performanslara çağırılıyorsan zekisindir. ama içinde algı, yetenek, kulak da elbette var.

çok akıllı, işinde çok başarılı ama pratik zeka dediğimiz zekası düşük insanlar da var bu hayatta. dolayısıyla hala araştırılan, IQ'mu EQ'mu, o mu bu mu şeklinde kesin sonuç varılamayan bir olgu üzerinde çok da sabit fikirli konuşmamalıyız bence...

öte yandan salt duyduğu bir takım hazır cevap mottolarını ezberlemiş, durumuna göre yapıştıran insanları da zeki olarak adletmek çok da doğru değil elbette...

ama soru, cem yılmaz idi, ona değinerek bitireyim.
farkettiyseniz eğer, çok komik bir adam :)
hazır cevap, ve template değil, duruma göre cevap yapıştıyor. ayrıca ciddi bir konu söz konusu olduğunda asla gülmüyor, full konsantre konuya hakim konuşuyor.
ayrıca bilen bilir, oyunculuk, yazarlık, stand-up, yönetmenlik haricinde de birçok şeyde başarılı.
iyi bir müzisyen mesela...
  • jeanluc  (17.07.14 05:02:52) 
sonradan geldi aklıma:
akademik bütün zeka testleri, bilgi ve yetenek harici, mantıksal sorunları çözme yetisi ile ilgili keskinliği ve bilinci ölçer. örnek, elinde üçgen nesne olan bebeğin, üçgen deliğe sahip kutuya onu sokması gibi...
bir doğrusal sıra içerisinde verilen verilerden sonra bilinmezi tespit etmek gibi...

saygılar.
  • jeanluc  (17.07.14 05:04:19) 
Cem Yılmaz zeki mi falan bilmiyorum ama genel olarak bir insanın yaptığı esprilerinden zeki olup olmadığını anlarsın :)

Cem Yılmaz son zamanlarda oyunculuğunu da kullanıyor esprilerinde. Mesela bir tat bir doku zamanında daha iyiydi bence. Ve hiç küfür yoktu hemen. Şimdi cinsellik ve küfür üzerinden oynuyor hep.

Recep İvedik tarzını biliyorsun. Ortada sunulan magandalıktan başka bir şey değil ama insanımız bayılıyor.

Bir de retorik sanatını iyi uygulayanlar var; www.youtube.com Benim favorim bunlar.

@mimikikili Zekayı sadece sanat ve bilimle bağdaştırmak son derece saçma olmuş ama oyunculuk veya gösteri sanatı diye bir şey de var :)
  • secilmis uye  (17.07.14 09:58:04) 
Meslek lisesi çıkışlı olmasına rağmen Boğaziçi'nde okumuş, sosyolojik tespitleri çok sağlam, son olarak "mizah zekanın terletilmesidir" derler üstadlar, sanatçı ruhlu.

Doğaçlama sorulan sorulara da lap diye güldürecek bir şey üretebiliyor.

- Cem bey filmleriniz kopyalanıyor, korsanlara karşı bir girişiminiz var mı?
+ İlk olarak Jack Sparrow'u yakaladık, arayışımız sürüyor.

:)
  • bana da mi lolo  (17.07.14 10:12:29) 
@bana da mı lolo
cem yılmaz meslek lisesinde otelcilik okumuş
o yıllarda kendine verilen ek puanla boğaziçinde otelcilik bölümüne girmiş.
işletme ya da sosyoloji okumamış yani.
otelcilik okumasına rağmen ingilizcesi bile iyi değil.
  • titiraprap  (17.07.14 11:09:44 ~ 11:10:50) 
@bana da mı lolo
cem yılmaz meslek lisesinde otelcilik okumuş
o yıllarda kendine verilen ek puanla boğaziçinde otelcilik bölümüne girmiş.
işletme ya da sosyoloji okumamış yani.
otelcilik okumasına rağmen ingilizcesi bile iyi değil.

** okuduğu okul 2 yıllık ya da bitirememiş, çünkü askerliğini er olarak yapmış.
  • titiraprap  (17.07.14 12:46:58) 
İngilizcesi iyi mi değil? Yapma müdür...


  • mutlusismankedi2015  (17.07.14 13:15:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.