[]

çok tutabilecek 2 adet site fikrim var

bir tanesi global bir fikir, öbürü de global ama tr içinde çok daha fazla hit alabilecek bir site diye tahmin ediyoruz.

bu işler için ne yapmak lazım acaba? mark zuckerberg'in teki fikirleri çalmasın diye bi ark.m ve babam haricinde kimseye de demeye korkuyorum.

siteyi kuracak bir tanıdık var diyelim. peki ya sonra? facebook'ta arkadaşlarıma yaysam, ekşi sözlüğe reklam versem falan? gelişir mi kendiliğinden?

global olanı nasıl yayacam hiçbir fikrim yok, teknik olarak facebook gibi bir site olacak. onu nasıl yaymak lazımdır ki acep?

bir de bu işlerle kendim mi ilgileneyim, yoksa fikirlerimi satın almak isteyecek iş adamları var mıdır?

whatsapp gibi tutarsa tüm duyuruya benden nutella :D

 
Fikri tescil edip daha sonra açacağın herkese gizlilik sözleşmesi imzalatacaksın.


  • cakabo  (16.07.14 19:55:52) 
@cakabo teşekkürler evet biliyorum ama benim merak ettiğim daha ziyade, sitenin nasıl yayılabileceği.


  • a gun and a pack of sandwiches and nothing  (16.07.14 19:57:31) 
bende de var bi tane denedik siteyi kendimiz kuramadık kurdurtalım dedik 30binlira istediler olmuyor biz beceremedik umarım sen yaparsın..


  • zenciamacalismiyor  (16.07.14 20:10:31) 
@divit, facebook gibi tutsa ve aynısından 100 tane çıksa kaç yazar? insanlar çakmasına mı girer yoksa aradığı insanı bulma ihtimali çok daha yüksek olan orjinal facebook'a mı girer?
evet köküne kadar orjinal değiller ama aklımdakine benzer bir site henüz görmedim.
şaka yapıyor demem valla siteler bitince mesaj kutunu yeşillendiririm o zaman hacı
  • a gun and a pack of sandwiches and nothing  (16.07.14 20:14:53) 
sözlüğe, duyuruya reklam ver. şu google adsense al muhakkak. facebook twitter takıl sora. internette böyle yayarsın


  • air  (16.07.14 20:15:42 ~ 20:16:16) 
@zenciamacalismiyor, en azından bir dizimag kadar tutacak olsa 30 bin bir şey değil bence, toparlanıp verilir. amar o riske girmek de var işte.


  • a gun and a pack of sandwiches and nothing  (16.07.14 20:16:04) 
@air, twitter kullanmıyorum ve facebook umda çok az arkadaşım var 300 e yakın diyelim. ordan yaysam, ekşi sözlük ve duyurudan yaysam, gerisi gelir umarım.


  • a gun and a pack of sandwiches and nothing  (16.07.14 20:17:22) 
Türkiye de maalesef yazılımlar patent veya faydalı model ile korunamamaktadır...yazılımı koruma gibi bir isteğiniz var ise işiniz biraz zor ancak telif hakkı ile ve notere giderek tasarımlar ile ilgili bir koruma alınabilir.
İşi yaymaya gelince para lazım reklam lazım :)

  • seindfeld  (16.07.14 20:18:28) 
biz de düşündük 2 ortağız, ama o riske giremedik.. zira iş 30 bin lira ile bitmiyor. reklamı viral çalışmaları vs'i siteyi yaymak kolay değil. Zaten biz siteyi yaptıktan sonra melek yatırımcılardan en az 50-100 bin lira reklam bütçesi almayı planlıyorduk bi iki tanesiyle görüştük ancak elle tutulur bir şey olmadan sadece fikirle olmayacağını söylediler.. Yapın gelin sonra bakalım dediler biz de yapıp gidemedik. Bir tanesi herşeyi ben üstlenirim dedi ancak %80 hisse istedi.


  • zenciamacalismiyor  (16.07.14 20:19:34) 
Bir şey yeterince iyiyse, yayılır.

Bir şey yeterince iyi değilse, ama paran varsa yayılmasına yardımcı bir şeyler yapabilirsin, ama risk her zaman vardır.

Fikrin herhangi bir değeri yoktur, fikir dediğin soyut bir şey. Değeri olan şey 'uygulama'. Ortada somut bir şey yoksa, düşünce gerçeğe dökülmediyse hiç bir manası yok. İmzalayacağın gizlilik anlaşmasının da hiç bir manası olmayacaktır yasal olarak.

Kimse fikre para vermez. Hiç bir teknik ve mantıksal altyapısı olmayan bir işe de yatırımcı bulamazsın.

Yapman gereken şu: bir yol planı çiz. Ne yapman gerekiyor bunu gerçeklemek için. Kim gerekiyor. Nasıl adamlar gerekiyor. Ay ay planla. Gelirine giderine kadar. Deli gibi planla. Ancak öyle yatırımcı bakabilirsin. Business plan'in bile yokken zor yani.
  • roket adam  (16.07.14 20:31:23) 
gloobalde reddit'te dene şansını bence.


  • klassno  (16.07.14 20:32:47) 
Facebook gibi bir site demişsin. Sanırım facebook'a birkaç farklı şey ekledin. Farklı bir tema falan gibi. Temadan kastım tematik anlamında tabi ki. Facebook gibi bir sitenin tutması pek olası gelmiyor bana. O artık kökleşmiş bir site.

Siteyi yapmak için birkaç seçenek var. Ya kendin yapacaksın ki bilmiyorsan komplike bir siteyi yapman 4,5 yılını alır. Ya bir ortak bulacaksın ve o siteyi yapacak. Ya da sermaye koyup şirket açıp, elaman tutacaksın.

Bunların dışında projeni hazırlayıp yatırım ajanslarına, melek yatırımcılarına falan sunacaksın. Onlar da yatırım için çok dikkatti incelerler. Yani ekonomik ve finansal verileri sakın unutma raporunda. Çok detaylı bir veri sunman lazım. Yatırımla ilgili, kırılma noktaları, maliyetler, karlar, riskler, swot analizleri, pazarlama stratejileri gibi.

Yaymak için tabi ki reklam için sağlam bir bütçe ayarlaman gerekir. Facebook ve Twitter'dan arkadaşlarına söylemeyle olacak bir şey değil bu. Listendeki kişileri bile sisteme geçiremezsin. Denemek istiyorsan bir facebook sayfası aç ve herkesi davet et. Bakalım kaç tanesi sayfanı beğenecek :)

Patent alman yazılım işlerinde pek mümkün olmuyor. Çünkü patentte %70 kuralı var. Eğer içeriğinin %70 ini değiştirirlerse çok rahat piyasaya sürebiliyorlar. E haliyle farklı kodlarla %70 i değiştirilir rahatlıkla :)
  • secilmis uye  (16.07.14 20:34:44 ~ 20:41:36) 
@roket adam, tescil ettireceksem zaten önce sitenin en azından bir taslağını hazırlattırıp öyle bu işlere girişmeyi düşünüyordum. yani business plan ım yok çünkü fikir aklıma geleli daha birkaç saat oldu :D bir de anlamam bu işlerden, okuduğum bölümle de zerre alakası yok. ama bir plan çizeceğim tabi yavaş yavaş.

@klassno, reddit i çözemedim ben yahu. gerçi sadece bir kere girip, bu ne be diyip çıkmıştım ama evet reddit de bir seçenek, teşekkürler.

@secilmis uye, yok konsepti tam yazamadığım için buraya, teknik olarak en yakın örnek facebook o yüzden onu dedim. yoksa birkaç yeni özellik ekleyip popüler bir site elde edemem biliyorum, kemikleşmiş bir site sonuçta.
fikir aklıma daha bugün geldi, hiç alanım da değildir bu tarz işler ama dediğin yolda ilerleyeceğim evet.

yardımcı olup, fikir veren herkese çok teşekkür ediyorum arkadaşlar :)
  • a gun and a pack of sandwiches and nothing  (16.07.14 20:44:22) 
ben biraz da sosyal sorumluluk porjesi yaptım ama duyuramadım, reklamsız olmuyor.

www.acilkanarama.com
www.facebook.com
  • titiraprap  (16.07.14 21:16:11 ~ 21:18:57) 
@titiraprap çok güzel düşünmüşsün yahu, yazık olmuş böyle bir sitenin tutmaması. ilk defa şimdi görüyorum ben de.


  • a gun and a pack of sandwiches and nothing  (16.07.14 21:27:02) 
@ a gun
şimdilik duruyor da sms olayını iptal ettim.

  • titiraprap  (16.07.14 21:33:43) 
eğer kolayca çalınıp uygulanabilecek bir fikirse, sandığın kadar kaliteli ve özgün bir şey değildir kardeşim. whatsapp'ı bile adam açıkça yazmış anlatmış bundan yıllar önce.


  • tescillimarka  (16.07.14 21:36:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.