[]

Tasarımcılara bir soru (telif hakkı)

Beyler bayanlar bu aralar t-shirt tasarımlarıyla uğraşıyorum fakat sınırım nedir nerede durmam gerekir tam olarak bilmiyorum. Özgün tasarımlarımın yanı sıra örneğin artık marka,ikon haline gelmiş bazı ögeleri de kullanmak istiyorum kendimce değiştirerek. Amaç,tasarlayıp bir "x" sitesinde komisyonlu olarak satmak. Bu başımı daha sonra yakar mı? Örn ironman i aldım,birebir orjinal görsel kullanmadan kendimce çizdim,dijital ortama aktardım renklendirip vs bunu t-shirt tasarımı olarak uygulasam benden götürüsü ne olur ? Aynı şekilde oyun karakterleri vs ??

edit:Bir soru daha. Bastırıp kendim giysem kar amacı gütmeden,sıkıntı yaratmaz sanırım :D ?


 
Tabii ki başını yakar, hele ironman karakterini kullansan ve firma peşine düşse ettiğin kâra lanet edersin.

Ayrıca bir karakteri ya da tasarımı kendi elinle tekrar çizmen yaptığını haklı kılmaz.
  • Nohut Bey  (14.07.14 19:25:49) 
Önceden de belirttiğim gibi zaten özgün tasarımlarım var fakat ironman gibi karakterleri işin içine katma isteğim aslında ciddi anlamda bu karakterleri sevdiğimdendir. Tabiki de haklısınız zaten kazancım t-shirt başına 1tl gibi komik bir rakam,değmez bile =) .. En iyisi özgün işlerimden yola devam :D ..
Fakat çevremde çok görüyorum,şuan marka vermeyim fakat birçok tasarım grubu vs bu ikonları markalaşmış şeyleri basıp basıp satıyor onlar ne ayak çözemedim :D

edit: Ha bir de asıl soruş amacım şuydu ki;
bir şey duydum sanırım %75 oranında o ögeyi değiştirip kendine özgü bir şeyler katarsan telif melif uğraşmıyormuşsun. Sadece merak yani.. Bahsettiğim ironman de şuydu yani:
i.hizliresim.com
  • yqzkrttpli  (14.07.14 19:32:07 ~ 19:37:13) 
"Fakat çevremde çok görüyorum,şuan marka vermeyim fakat birçok tasarım grubu vs bu ikonları markalaşmış şeyleri basıp basıp satıyor onlar ne ayak çözemedim :D"

öyle düşünürsen satılan binlerce korsan şey var. istanbul'da korsan cd satmakla ünlü bin tane yer var ama kimsenin umurunda değil ama ciddi bir suç yani. gün gelir, adamın biri ciddiye alır bu konuyu, başına gelmedik kalmaz.
  • oymak beyi  (14.07.14 19:45:47) 
Haklısınız hoş bir durum değil,benim de içime sinmediği için zaten sorma ihtiyacı duydum nedir ne değildir diye.


  • yqzkrttpli  (14.07.14 19:51:29) 
ileride ciddiye binerse tasarım işin, nasıl olur bilmiyorum ama bir şekilde ironman'in telif haklarını bulunduran şirketle iletişime geçip sorabilirsin bence durumu. hatta gerektiğinde mahkemenin vs. kabul edebileceği bir "sorun yok, kullanabilir" kağıdı da isteyebilirsin. böyle bir şey mümkün mü bilmiyorum işte ama...


  • oymak beyi  (14.07.14 20:07:36 ~ 20:07:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.