[]

Kuşum kusuyo

Özet: Kuş yemlerini sindirmeden kusuyo. Veterinere gidicem. Daha önce yaşamış olan ya da bilen varsa fikir almak istiyorum. İlaç, vitamin ismi filan da olur. Kuş ilaçları nerede satılır?

Eve iki hafta önce gelen miniş bi muhabbet kuşumuz var. Dün kusmaya başladı. Yemleri bütün bütün kustu, sindirmemiş. Zaten bi süredir kabındaki yemleri çiğnemeden bi sürü ağzına alıp yutuyo. Kabındaki yemi kafasıyla eşip kafesine döküyodu sürekli. Bi de ağzında tutup bırakıyodu. Meğer gagasına doldurup yutuyomuş. Kustuktan sonra da üşüdü. Tüylerini falan kabartıyo. Bazen kusmadığı zaman da kusma hareketi yapıyo yazık boynu dalgalanıyo. Küçük küçük titreyip ötüyo. Sanırım karnı ağrıyo.

Kuşa yem ve marul yediriyoruz. Yine bi sürü ağzına doldurup yuttuğu için kaplarını çıkardım kafesten. Çubukta asılan yemden var, onu veriyorum. Dün gece yemini söküp öyle uyuttum. Yem vermeyince iyi oluyo gibi. Sabah biraz çubuktakinden yemişti, yine kötü oldu.

Kuşu bazen balkona çıkarıyorum kafesiyle, diğer kuşlara sevinip ötüyo falan. Dün biraz rüzgar esmişti. Acaba orada mı üşüttüm kuşu diyorum. İçeri aldım sonra ama. Bi de kakası tam düşmüyodu poposundan. Kuşum kendini kedi sanıyo sanırım, poposunu gagasıyla temizlemeye çalışırken onu yiyodu. Hemen temizledim. Onları yediği için mi böyle oluyo?

Aradığım veterinerlerin çoğu kuşlara bakmıyo. Öğleden sonra bi yere götürücem. Böyle durumlarda sanırım antibiyotik ve vitamin takviyesi veriliyo. Bunlar hangi ilaçlardır küçük bi muhabbet kuşu için? Daha bir-bir buçuk aylıktır benim kuşum.

Yemleri bayat olabilir mi, midesini o mu bozdu diye de düşündüm. Petshoptan almıştık. Olmazsa onları atıp yenisini vericem. Veteriner kuş yemi filan satar mı? İlaçları da satıyo mu?

Kuşum daha küçük ve yeni olmasına rağmen çok evcil ve güzel uçuyo. Havadayken gelip konuma konuyo ve öpücük veriyo. İyi bi kuş.

 
Benim kus da boyle oluyodu bazen. Veteriner vitaform adli bir ilac tavsiye etti. Hastalandiginda ondan veriyorum. Suyuna toplu igne basi kadar atiyorum. Ama senin kus kucukmus agir gelir mi bilmiyorum. Sorumluluk almak istemem. Veterinere danismadan verme.


  • beyaz zambak ve mezar  (14.07.14 10:28:42) 
Kuşun üşütmüş. Çok hafif cereyanda kalsalar bile hemen üşütüyorlar, benimki de öyle. Vitaminli suyundan içtikçe birkaç güne düzelir. Çubuklu yemlerden çok verme ama ona iyi değil diyorlar.


  • dust in the wind  (14.07.14 10:32:23) 
kuşlar kızgınlık zamanlarında da yemlerini kusarlar. belki bundan kaynaklı da olabilir.


  • kumlupara  (14.07.14 11:40:30) 
yemini değiştirin, bir de yeme kuş kumu da katın bence. şart mı bilmiyorum ama şuradan bir kanaat edinebilirsiniz: www.uzmantv.com

ayrıca esintili havalarda dışarı çıkarmayın, hatta esintisiz havada dahi korunakli biçimde çıkarın derim. yeşillikleri de çok iyi yıkamadan vermeyin.

son olarak hasta olduğunu düşündüğünüz durumlarda kakasını yakından takip etmenizde yarar var. ishal onları çok güçsüz düşürüyor diye biliyorum (enfeksiyon + sıvı kaybı).
  • boshi  (14.07.14 11:43:56) 
haşlanmış yumurta sarısı ve ekmek içi verebilirsin. onları da kusacak mı bakalım?


  • innerbliss  (14.07.14 12:11:57) 
yeni gördüm umarım iyidir kuşunuz.
eğer çok küçükse yemleri kıramıyor olabilir. yavru yemi verebilirsiniz ya da yavrular için hazırlanan mamalardan hazırlayabilirsiniz.
marul vermeyin. verenler var ama genel olarak riskli marul, ishal yapabiliyor.
boğazıyla ilgili bir sorunu varsa yutkunamıyor olabilir. daha önce penceremin önüne konan bir kuşun (kumru) yutkunamadığını farketmiştim çiçek hastalığı çıkmıştı, tedavi olması gerekebilir.
tüy döküyorsa karın ağrısı olabilir ama yem çıkarmasıyle bir ilgisi olacağını sanmıyorum. kafanıza göre ilaç vermeyin sakın.
neredesiniz, bir petshop önerebilirim kuşlar hakkında bilgililer?
  • treize  (16.07.14 23:20:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.