[]

İyotlu Tuz Tüketimi Ne Kadar, Nasıl Olmalı?

Bildiğim kadarıyla piyasada satılan tuzların çoğu iyottan arındırılmış şekilde satılıyor. Tiroid hastaları bunları eczaneden ilaç alır gibi satın alıyorlarmış, zannımca daha pahalıya.

Guatr gibi iyotun etkilediği bir sağlık sorunum yok. Sadece iyot eksikliğiyle(fazla kullandığında da fazlalığıyla) ilgili bir problem yaşamamak istiyorum.

Sözlükte şöyle bir entry'e denk geldim: eksisozluk.com

Burada yazan arkadaş iyotlu tuz için günde en az 1 gr gibi bir sayı vermiş. Maksimum ne kdar tüketilmelidir sizce, tüketildiğinde guatrla ilgili bir problem yaşanır mı? Bizim evde iyotu sodyumu azaltılmış, potasyumu zenginleştirilmiş tuz kullanılıyormuş, kafamı epey meşgul etti.

Son soru olarak: bu tuzu yemek pişerken atsak sıkıntı olur mu?

 
Yanılıyorsunuz, aksine piyasadaki sofra tuzları iyot eklenmiş olarak satılıyor, fazladan para verirseniz iyotsuz tuz alabiliyorsunuz. Eğer günde bir defa dışarıda yemek yiyorsanız zaten fazlasıyla tuz alıyorsunuzdur, zira restoranlar genelde yemeğin tadını açsın diye tuzu bol koyuyorlar.


  • talemon  (13.07.14 21:01:41 ~ 21:02:52) 
Tuzu karanlık yerde saklayın.
Pistikten sonra, hatta soguyorken atın.
Çay kasiginin ucu kadar yeterli, ust limit 1,5-2 gr.
Bir de tuzlar varsayılan olarak iyotlu satılıyor, ancak şeffaf ambalajda olmaları yanlış.
  • Lim5  (13.07.14 21:10:05) 
Son sorunuza cevap vereyim; tuz yemek piştikten sonra atılır. Yoksa o tuzun iyotundan faydalanamazsınız.


  • istinyede bekle  (13.07.14 21:12:20) 
normal sağlıklı bir insanın ekstradan sofra tuzuna ihtiyacı yok. (NaCl den bahsediyorum)

günlük iyot ihtiyacı 100 mcg falan. yemek piştikten veya sonradan atılmasının farkedeciğini sanmam sonuçta bozulabilecek cinste birşey yok içinde. bilgisi olna varsa söylesin.
  • ceycey e  (13.07.14 21:55:52) 
@ceycey e Yemekten sonra atılması iyotun bir halojen olup sıcakta çabucak ucmasiyla alakalı. İçinde dark edecek bir şey yok demek yanlış.


  • Lim5  (13.07.14 22:41:06) 
ülke olarak hipotiroidi çok sık bizde
bu nedenle sağlık bakanlığı tuzları iyotlama kararı aldı epey bir zaman önce. çünkü ülkemizdeki hipotiroidi nedenin genellikle iyot eksikliğinden kaynaklanıyor(du)

tuzlar iyotlandıktan sonra iyot eksikliği nedeni olan hipotiroidi azaldı.
tam tersine hipertiroidi hastaları için iyotsuz tuzlar üretiliyor.
iyotlu/iyotsuzdan ziyade tuz tüketimine dikkat etmeniz gerekir. günlük belli bir gramı aşması pek çok hastalığı da beraberinde getirir (iyotlu iyotsuz fark etmez)
  • la noix  (13.07.14 22:44:59) 
Eczanelerde satılan biraz daha kapalı ve izole ortamlarda saklanıyor o zaman, iyotun etkisi kaybolmasın diye... Tüm tavsiyeler ve yorumlar için çok teşekkür ederim :)


  • sevgikusunkanadinda  (14.07.14 02:58:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.