[]

Viyana Üniversitesi'nden istenen garip bir belge!

Selamlar,
Yüksek lisans yapma amacıyla Viyana Üniversitesi'ne başvurdum ve gerekli belgeleri (Lisans Diploması, Ales belgesi [EA puanı:75], Transkript, Başvuru formu)istedikleri şekilde (fotokopilerinin yeminli tercüman+noter tasdiki+apostil ile donatılmış hâli) 3 ay kadar önce kendilerine gönderdim. Kendilerinden bana belgeleriniz elimize ulaştı, Temmuz'da haber vereceğiz şeklinde teyid de geldi; fakat 2 gün önce bana bir mektup yollayarak Ales belgesinin orjinalini ya da (daha önceden de gönderdiğim gibi)noter onaylı kopyasını istediklerini ve bununla birlikte 2009-2010 döneminde bölümümle ilgili yüksek lisans yapmaya hakkım olduğuna dair okuldan alınmış bir belge istediler. Ales'i tekrar yollarım sorun değil de, bu ikinci istedikleri belge ile ilgili bilgisi olan var mıdır? Mezun olduğum üniversite (YTÜ)bunu bana verir mi? Ales zaten aslında bu manada alınmış bir belge değil midir?

Saygılarımla.

Not: Viyana'da lisans eğitimi için ancak buradaki bir üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra geçiş yapılabilmekte; ama yüksek lisans için burada bir üniversiteye kayıt yaptırmaya gerek yok diye biliyorum (farklı forum taramaları ve Viyana Üniversitesi'nin öğrenci işleri ile yapılan görüşmeler sonucu edindiğim bilgidir). Ama bir an için acaba da demedim değil hani.

 
...bu ikinci istedikleri belge ile ilgili bilgisi olan var mıdır?

vardır.

o dedikleri belge lisans için yapılan başvuruda istenen belgenin tıpkısının aynısı, yani;

avusturya'da bir üniversitede okumak istiyorsanız, okumak istediğiniz bölümün aynısını türkiye'de bir üniversitede okumaya hak kazanmış olmanız gerekiyor (özel üniverste de olabilir).

mesela, tarih yüksek lisansı yapacaksınız türkiye'de bir üniversitede tarih yüksek lisansına kayıt yapmış olmanız ya da kayıt yapmaya hakkınızın olduğuna dair belge gerekir.

not'da yazdığın bilgi eksik bilgi, bu sistem senelerdir uygulanıyor, size bilgiyi veren öğrenci işleri öh'mı ? evetse hangi bölümün? auslanderrefarat ise onlarda öğrenci, bilgisi olmayabilir.
  • alchemistt  (25.06.09 19:44:29) 
Bu durumla ilgili (üniversite kaydı mı ales belgesi mi) sorduğum soruya gönderilen cevap şu şekilde:

Sayin ...,

sizden istenilen belge ALES belgesi.

Basarilar & saygilarimiz ile

Fahriye UYAR & Nesrin BAYSAL

Student Point

Für das Student Point Team
Universität Wien, Hauptgebäude, Hof IV, Stiege 6
1010 Wien
<www.univie.ac.at>

Student Point denen, Viyana Üniversitesi ile ilgili herşeyle ilgilendiklerini söyleyen bir birim/bölüm vb... öh'nin ne olduğunu bilemediğim için bu şekilde cevap verebildim ancak. Cevabı yazanlar ise bu birimin Türkçe yanıt veren ve Türkiye'den gelecek olan öğrencilere yardımcı olmakla görevli kişiler.
Başvurduğum bölüm müzikoloji bölümü ama cevabın verildiği ve benim belgelerimle de ilgilenen birim hep bu Student Point.
Google'da kısa bir araştırmayla (Viyana ve yüksek lisans diye aratınca) karşıma çıkan sitelerin neredeyse hepsinde yüksek lisans için üniversite kaydı istenmediği; bunun yerine yalnızca ales belgesinin yeterli olacağı açıkça belirtirliyor.
  • diabolus in musica  (25.06.09 21:27:12 ~ 21:28:20) 
avusturya-egitim.8m.com

bir arkadaşıma ait site, seneler önce (2001) hazırlanmıştır ve bilgiler avusturya kültür ofisinden alınmıştır, orada;

c) Üniversiteyi lisans düzeyinde bitirmiş ve yüksek lisans (Master) yapmaya hak kazanmış veya yüksek lisansta öğrenimlerini sürdüren öğrenciler için:

* Lise diploması
* Üniversiteye giriş seçme sınavını kazandığına ilişkin belge
* Üniversitede diploması veya üniversitede bitirdiği öğrenim dalında alınan geçici bitirme belgesi
* Yüksek Lisansı kazandığına veya bir yüksek lisans bölümünde öğrenim gördüğüne ilişkin bir belge
* Üniversitedeki öğrenim bölümünden öğrenci belgesi
* Öğrenime devam etme hakkına sahip olduğunu belirtir belge
* Not durum belgesi (Transcript)
* Özgeçmiş
* Başvuru belgesi
* Yazışmalar için 5 adet uluslararası posta pulu

şimdi burada iki durum söz konusu;

1- sana söylenen bilgi doğrudur, ben 2000de gitmiştim, o zamandan bugüne değişmiş olabilir, o zaman burada apostil hatası gibi teknik hatalardan dolayı belge yeniden isteniyor olabilir.

2- viyana üniversitesi, avusturya'da kabulde en cins olanıdır, bir çok arkdaşın belgesini verdim, kendimde zamanında başvurdum hep ret cevabı gelmişti, zaten kayıt yapılan sekreterliği gittiğinizde dediğimi anlarsınız, yani kendi mallıklarından olan bir sorun olabilir o zamanda size tavsiyem istanbul'da (belki ankarada da vardır) olan avusturya konsolosluğuna gitmeniz, orada kültür ateşesi bir ihtiyar bayan bu tür konuşarda yardım ediyordu hala yaşıyorsa:)

öh: österreichischehochschülerschaft, avusturya öürenci işleri, her üni'de vardır. oeh.univie.ac.at almanca ya da ingilizce olarak buradanda yardım alabilirsiniz www.oeh.univie.ac.at

www.austriakult.org.tr
resmi sitesi bu, aynı yukarda dediklerim yazıyor:

c) Üniversiteyi lisans düzeyinde bitirmiş ve yüksek lisans (Master) yapmaya hak kazanmış veya yüksek lisansta öğrenimlerini sürdüren öğrenciler için:

* Lise diploması
* (orjinal) Üniversiteye giriş seçme sınavını kazandığına ilişkin belge (orjinal)
* Üniversitede diploması veya üniversitede bitirdiği öğrenim dalında alınan geçici bitirme belgesi (orjinal)
* Yüksek Lisansı kazandığına veya bir yüksek lisans bölümünde öğrenim gördüğüne ilişkin bir belge (orjinal)
* Üniversitedeki öğrenim bölümünden öğrenci belgesi
* Öğrenime devam etme hakkına sahip olduğunu belirtir belge
* Not durum belgesi (Transcript)
* Özgeçmiş
* Başvuru belgesi
* Yazışmalar için 5 adet uluslararası posta pulu

not: Yüksek Lisansı kazandığına dair belge, ales demek değildir, ales sadece size puan veriyor, bu belge ile kastedilen şey, aynı öss den sonra "marmara üniversitesi tarih bölümü" kazanıldığına dair gelen belge gibidir, yani bir üniversitenin seni kabul ettiğini göstermesi gerekiyor.
  • alchemistt  (25.06.09 22:02:23 ~ 22:07:01) 
lisans için başvurduğumda istedikleri öğrenci belgesini yollamıştım fakat eksik evrak şeklinde cevap gelmişti. sonra anlaşıldı ki bu akıllı abiler öğrenci belgesinin üzerinde misal; "2009-2010 dönemi için sorumlu olduğu harcı ödediği taktirde üniversitemizde eğitim alma hakkı vardır" yazısını görmek istiyormuş. onu yazdırdım ve almancaya çevirttirdim. 1 ay sonra kabul belgelerim elime geçti.

ayrıca aklın varsa o nesrin ve fahriye denen insanalardan uzak dur. saçma sapan cevaplar veriyorlar ya da biz bilmiyoruz gibisinden başalrındna savıyorlar. ingilizce ya da almanca öğrenci danışmanalrına sorarsan sana yardımcı olacaklardır. bunun için studentpointe girmen yeterli orada maila dresleri var.
  • hayvan gibi yazar  (27.06.09 21:26:22) 
merhaba bende yuksek lısans ıcın evrakları yollucam benden de bu tarz br belge ıstemsler bende sadece alesı yollucam sz naptınız ısınızı halledebıldınızmı.sanrıım burdakı br unıversteden kabul ıstyorlar ama bu cok sacma br durum bende ısın ıcınden cıkamadım acıkcası sz alabıldnızmı bu belgeyı yolladınzmı acaba?(git


  • BASTED  (22.07.09 23:38:26) 
@BASTED

Fahriye Uyar'la bikaç kez daha mailleşmek durumunda kaldım ve gerçekten "hayvan gibi yazar" ın dediği tipte birisi olduğunu anladım. önce sordum niye benden böyle bir belge isteniyor, bana yalnızca ales belgesinin yeterli olacağı söylenmişti diye. o da mayıs 2009 ales sınavına girmem gerektiğini filan söyledi, yani en son ales sınavına. daha nceki ales sonuçlarının geçersiz olduğundan filan bahsetti ama araştırdığım kadarıyla bizim ales avusturya'da 1 sene geçerliliği olan bi belge (burada 2 sene) ve ben kasım 2008 ales sınavına girmiştim. bunu syleyince de, evet doğru diyosunuz başka belgeye gerek yok diye mail attı bana. yani kendisi bile emin değil ne olduğundan.
neyse ben gittim mezun olduğum üni ile grüştüm, bana yüksek lisans yapabilir diye resmi bi kağıt verin dedim. biraz uğraştırdılar yok öyle bişey filan diye ama neyse zor da olsa sonunda alabildim (sonuçta yüksek lisans yapma hakkım var) ve bunu gönderdim okula almanca çevirisiyle, ales sonuç belgesini de tekrar ekledim (yine çeviri noter apostille filan ile). daha bişey demediler, bekliyorum hala.
pek umudum yok ama belki tutar, bu hale geldim çünkü şu saatte onların verdiği deadline a kadar bi yüksek lisans a kayıt yaptırıp ğrenci belgesi filan alacak vaktim yoktu.
neyse durum budur.
  • diabolus in musica  (23.07.09 00:18:39) 
merhabalar...bende bu sene müzikoloji bölümüne başvurdum henüz yanıt gelmedi ama benden de yüksek lisans yapmaya hakkım olduğuna dair bir belge istemediler.grünce şaşırdım şimdi zaten belgeleri tamamlamak oldukça zahmetliydi..sizde her hangi bir gelişme var mı?


  • pianoo  (26.08.09 16:26:20) 
@pianoo

gelişme var, 1.5 hafta kadar önce kabul kağıdım elime ulaştı. eğer ales'e 2009 yılında girmişseniz zaten burada bir yüksek lisans kaydı istemiyorlar. normalde ales sonucunun avusturya'da 1 sene geçerli olduğunu adamları ikna edince benim de çok üzerime gelmediler. şimdi de vize işlemlerine başladım, kasım 30'dan önce orada olup kayıt yaptırmak icab ediyor. durum budur.

bu arada ben de müzikoloji yüksek lisansına başvurdum, sanırım sınıf arkadaşı olacağız :)
  • diabolus in musica  (26.08.09 19:55:34) 
benimde eylülde gelicek sonucum umarım olumlu olur..senin adına da çok sevindim hayırlı olsun.gitmeden öncede tanışmak isterim eğer istersen tabi...sana ulaşabileceğim bir adres var mı..hoş gerçi burda da pek ii olmadı bu durum ama:)nasıl iletişim kurucas bilemedm..


  • pianoo  (27.08.09 09:54:08) 
teşekkür ederim ekledim biraz önce ama gelmedi mi talep..


  • pianoo  (27.08.09 11:26:01) 
yakında türkleri almayacaklar bu okula. viyana unıversıtelerı turklerle dolu :) hazırlık sınıfına gıdınce goreceksınz sınıfların yarısı turk :)))))))))


  • hayvan gibi yazar  (08.09.09 22:43:31) 
@diabolus in musica,
bende bu donem basvurcam ama aynı sorun bendede var sadece ales belgem var yeni tarihli, sana okuldan y.lisans yapabilir seklindeki belgeyi dekanlıkmı verdi???,bende bi sorusturucamda, belki bendede ise yarar,

  • goethe  (28.12.09 22:45:51) 
@goethe

evet dekanlıktan almıştım. ama bana gelen son maillerden birisinde ales sınavının 1 sene geçerliliği olduğu ve yüksek lisansa kayıdın gerekli olmadığı söylenmişti. istersen viyana üniversitesi'ne bir mail at
  • diabolus in musica  (28.12.09 22:59:50) 
merhaba.bende kimya yüksek lisans başvurusnda bulundum ve bana kabul kağıdı (zulassung becheid) geldi.benden okulun kabul ettiğine dair bir belge istemediler.ales sonucu yeterli oldu.asıl önemli olan belgeler;diplomanız,ales sonucu,transkript(eksik olduğunuz dersleri tespit etmek için),ders içerikleri (müfredata uygun olmayan dersleri tespit için) dir.arkadaşımda başvurmuştu ve o da kabul edildi.fakat ondan gördüğü 3 dersi viyana üniversitesinde tekrar göreceği belirtildi kağıdında.benden hiçbir dersi tekrar istemediler.ben istenmediği halde diploma supplementi de göndermiştim.ama gerek yok.avusturyada işlerinizi takip edebilecek arkadaşınızın olması avantajdır.22 ocakta vize randevum var.vize randevusu almadan önce 2-3 günlük işleriniz var.tercümeler,noter tasdikleri vs.bir de size tavsiyem pasaport çıkarırken harçsız pasaport çıkarmanızdır.viyana üniversitesinden gelen kabul kağıdını türkçeye çevirip NOTERDE ONAYLATMADAN! notere para basmanıza gerek yok,veraset ve harçlar vergi dairesine götürüp 5 dakika içinde onaylatmanız mümkün.


  • pielroja  (30.12.09 11:14:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.