[]

Bizans tarihini en iyi nereden öğrenebilirim?

Çok güvendiğiniz bir kaynak var mı?

Bir de neden bu 1000 yıllık imparatorluktan bu kadar az bahsediliyor ?


 
az bahseden kim ki?


  • mistreated  (13.07.14 10:57:04) 
az bahsedildiği nereden çıkardın ki? sadece türkçe kaynak az. ingilizce ve eastern roman empire olarak aratırsan istemediğin kadar kaynak bulabilirsin.


  • tururo  (13.07.14 12:33:01) 
@mistreated hiç bahsedilmiyor ki, demek istedin sanırım )
@wilhelmwasmuss sağ ol not aldım.
@tururo anadolu topraklarında bu kadar uzun süre var olup, türkçe araştırmanın azlığından, derslerde bahsedilmemesinden, televizyonda, dergilerde, sağda solda az konuşulup az yazılmasından bahsediyorum. yani bizim bahsetmemizden... çok mu geriydiler? bin küsür yıl geliştirdikleri, yazdıkları ettikleri önemli bir şeyler yok muydu? örneğin, doğu romalı bilim insanları kimlerdi? gibi
  • silver apple  (13.07.14 12:53:15) 
tururo ile aynı şeyi sormuştum aslında. az bahsedildiği yok da türkiye'de ilgilenilmiyor. yurtdışında bol bol uzman ve kitap var. ben de zamanında merak sarmıştım niye doğru düzgün bi bizans müzesi falan yok diye ama sonra bir dönemin mhp'li kültür bakanının "bizans'tan kalan eseri s.kseler restore etmem" türü demeçlerine denk gelmiştim. bizde bizans hala entrikacı kötü yok edilmesi gereken ve tarihin çöplüğüne gönderilmiş bir devlet gibi görülüyor. kimsede medeniyeti ve ortak noktaları mirası kavrama ve anlama gibi bir düşünce yok. okullarda bizans da okutulsa keşke ama bu milletle bu işler zor.

ben merak sardığımda radi dikici'nin şu bizim bizans adlı kitabını almıştım ama sonra sarmadı yarısına gelmeden bıraktım. neden dersen adam hala 19. yüzyılda kalan savaş ve iktidar odaklı tarih anlayışında. halkın hayatına yaşam tarzına ekonomiye mimariye sanata kültüre pek değinmemiş böyle olunca da sıkıcı bir kitap ortaya çıkmış. ilk 100 sayfadan sonra değiştiyse bilemeyeceğim de ingilizcen varsa aç wikipedia'dan oku, radi'den daha doyurucudur.
  • mistreated  (13.07.14 13:24:00 ~ 13:54:53) 
Benim bildiğim akademik anlamda Bizans tarihi çalışan yok. Türkiyede Bizans tarihi derslerine Selçuklu tarihi uzmanları giriyor genelde. Bu benimsemekle alakalı. Senin tarihin benim tarihim meselesi. Aslında çalışmak lazım bu alanda. Sonuçta büyük medeniyet. Eski yeşilçam filmlerinde ki Öküzbaş Alyon gibi tiplemeler yok bu imparatorlukta.


  • kallesnikof  (13.07.14 13:40:19) 
Kaynak değil ama eğlencelik twitter hesabı var.

twitter.com

Eleman kronolojik bir şekilde Bizans imparatorlarının ağzından tweet atıyor, 7-8 ay önce fethedildi,bitti. Tekrardan başladı.
  • stimpak  (13.07.14 13:41:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.