[]

Bir arkadaşın ruh hali

Bu akşam bir arkadaşım bende kalıyor. Kızcağızın bir durumu var ki, ne yapsam, bir şey yapsam mı, karar veremiyorum. Duyuru'ya danışayım dedim.

Bu kişi 30 yaşına yakın ve hastalığı nedeni ile de obez. Hayatında hiç erkek arkadaşı olmamış ve şuradaki özellikleri aynen sağlıyor.
eksisozluk.com

Çocuk gibi saf. İnsanlar çocuk gibi kandırıyorlar kızı. Bilcümle saadet zincirlerine üye. Ayrıca Amway'le de uğraşıyor. 2 haftada bir kişisel gelişim toplantıları yapıyorlar. Bu toplantılarda da zincirin başındaki başarılı olanlar "Evliliğim yıkılyordu, mutsuzdum, ruhumda bir olmamışlık vardı, param yoktu. Amway'e girdim, şu anda uçak alıyorum güzel karımla beraber" gibi "Verdim gazı" temalı toplantılar yapılıyor. Ama sorun şu ki arkadaşım birini kandıracak veya birilerine ürünü beğendirecek kapasitede değil. Dolayısıyla sisteme insan kazandıramadığı ve satışları çok az olduğu için sürekli para kaybediyor. Kendi çalıştığı bir işi de var bir yandan. Buna rağmen, işini bırakmayı hayal ediyor, "20 yıl sonra çok gelişip Amway zincirinde elmas üye, platin üye ve altın başkan olacağım. Ben o konuşmaları yapacağım kişisel gelişim toplantılarında" diye kendini kaptırdı son birkaç yıldır. Kızcağızı ciddi ciddi sömürüyorlar ama o da buna inanmıyor. Tekrar tekrar söylememize rağmen inanmıyor. O yüzden üzülüyorum onun adına.


Bu akşam film izliyorduk, romantikçe gibi bir filmdi. Filmdeki 15 yaşındaki kızla kendini özdeşleştirdi. Biz İstanbul'dayız, arkadaşımın İzmir'de hoşlandığı biri var ama hoşlanmak az gelir, arkadaşım ölüyor ona. Ve ona ölmesinin sebebi de şu, ona iyi davranan tek erkek. O da sevdiği için öyle davranmıyor, sadece gerçekten iyi bir insan. Arkadaşımın ilgisini fark ettiği zamandan beri de kaçmaya çalışıyor kalp kırmadan. Zaten bir süredir başka biri ile birlikte ama arkadaşım hayatına devam edemiyor. Bu akşamki filmde de kızı kendi yerine, oğlanı da İzmir'deki adam yerine koydu. "Şimdi o da buradaki oğlan gibi kaçıyor ama filmdeki gibi olursak seneye falan birleşiriz. Bu kış geldiğinde bana çiçek getirir. Eninde sonunda içimdeki güzelliği görecek, sonsuza kadar kaçamaz ya" diye hesaplar yapıyor.

Kaç kere gerçek durumu anlatmaya çalıştım ama rüyasından kalkmak istemiyor. Dolaylı yoldan anlatmayı denedim sonra. Daha gerçekçi filmler izlettim ama onları da romantik olmadığı için gerçeğe benzememesi ile suçladı, gerçek hayatın çok romantik olması gerektiğinde diretti. Sadece romantik komedi ve animasyon izliyor, gerçekçi hiç bir şeye gelemiyor. Çok üzülüyorum, bilmiyorum üzülmekte haksız mıyım. O kendi dünyasında rüyaları ve hayalleri ile çok mutlu, o mutluluğu bozmak gerekir mi? Nasıl yaklaşmam gerekir? Bırakayım o da özgürlüğünün yolunu böyle mi bulsun?

 
borç batağına saplanmadığı sürece kendi haline bırakın. ne kadar mudahele ederseniz sizden de o kadar uzaklaşır. başkalarının yardımı ile böyle bi psikolojiden çıkabilen insan görmedim ben. insan ne yaparsa kendi yapar yani. eğer böyle mutluysa bırakın mutlu olsun. hayal kursun.


  • elorelia  (13.07.14 01:40:43 ~ 01:40:52) 
bence profesyonel yardım gerekiyor. arkadaşının durum hafife alınacak bir durum değil. üzüldüm kendisi adına.


  • brkwashere  (13.07.14 01:43:44) 
bence birakin ya ne guzel hayalleri var, ya onlar da olmasa ne etcek kızcağız. amway olayinda da para kaptirma durumu olmuyo bildigim kadariyla, bi girerken oduyosun o kadar


  • fatihdr  (13.07.14 01:44:50) 
Acımasız olacaksın başka yolu yok.Mutluluğu bozacaksın. İleride daha çok sıkıntı çıkarır bu durum. Öncelikle her hastalığın tedavisi var, obezite problemini halledebilir.Bunun için yönlendirebilirsin. Zaten bu hayallerin çoğu bu fazla şişman olma durumundan kaynaklanıyor, gerçek hayatta bu tip ilişkilerde başarılı olamıyor bir çok insan, ondan sonra sürekli hayal dünyasında yaşamaya başlıyorlar. Yaşı baya ilerlemiş, gerçek dünya ile tanışması lazım. Kendine zırh yapmış kilolarını. Profesyonel yardım lazım.


  • Lola90  (13.07.14 01:45:16) 
Belki para kaybettiği başka bir saadet zinciridir de, Amway satmak için çok uğraşıyor, yırtınıyor. Bazı insanlar "Üff yine mi" diye konuşmak istemiyorlar.


  • aychovsky  (13.07.14 01:50:45) 
böyle insanların ayakları yere asla basmıyor benim gördüğüm kadarıyla. Nasıl yaklaşırsan yaklaş uyarmaya çalıştığında ya onun kadar ileri görüşlü olamadığın için anlamıyor oluyorsun ya da kıskandığın için baltalamaya çalışıyor. Ve ne yazık ki musibetle falan giden bir şey de değil bu. Asla akıllanmıyorlar. 20 yaşında da var böyle tanıdığım 60a yaklaşan da. Profesyonel yardıma ikna edebilmekten başka bir şey yok yapabileceğin bence, üzgünüm.


  • mayaa  (13.07.14 01:51:09) 
hatta yardım vs konusunu açtığında da dediğim tepkileri alırsın muhtemelen ve ikna edemezsin. Bazı insanlar hakikaten mantıktan yoksun doğuyorlar sanırım, çok üzücü..


  • mayaa  (13.07.14 01:55:59) 
söyle o arkadaşına hep böyle saf ve temiz kalsın. yerim lan onu gece gece duygulandırdın şu öküzü bak.

kafa taksın ama takmasın. yani olayı düzeltmek için yapıcağı şeylere kafayı taksın. günümüz dünyasında iç güzellik palavraları yalan bunu artık biliyorz , herkes vücuda bakıyor maalesefki . beyin ve kalp sonradan geliyor kriterlerde. obezitede allah korusun tedavisiz hadtalıklardan biri değil. geçsin aynanın karşına ben bunu yenicen desin ve çbalasın. geçmişe değil geleceğe baksın .
  • cekingen fil  (13.07.14 02:21:08) 
sanki tüm duyuru arkadaşının zavallılığının vurgusu üzerine kurgulanmış, linklediğin entry de buna dahil. "kendi dünyasında rüyaları ve hayalleri ile çok mutlu" olsaydı gerçekten, herhalde bu kadar üzülmezdin ona, değil mi? kelimelerinin ifade ettiği his bir acıma.
asıl niyetini anlayamadım o yüzden. aynı şekilde: "ne yapsam, bir şeyler yapsam mı" dedikten sonra halihazırda bir şeyler yapmış olduğunu ifade etmiş, yaptığın ve sonuç alamadığın şeyleri sıralamışsın. daha ne soruyorsun o zaman? duyuru "evet bir şeyler yap" dese ne yapmayı düşünüyorsun, onu sorayım.

böyle bir insan için, senin tabirinle özgürlüğünün yolunu bulma ise hakikaten çok boktan bir olay. özgürlüğünün onu götürdüğü yol psikoza, gerçeklik algısının yitişine de çıkabilir. o noktadan itibaren böyle şirin sorular sormak için zaten fazla geç kalınmış olur, herkes ondan kopacağı gibi sen de kopar, uzaklaşırsın ondan.

bu kadar şey yazdım, tavsiyem de olsun o halde... bence öncelikli olarak rahatlama getirilmesi gereken şey, obezite durumu. gerçekten yardım etmek istiyorsan, buyur, buna ikna et önce.
  • inscrutable  (13.07.14 02:38:45) 
@inscrutable Haklısın, asıl niyetimi ben de bilmiyorum. Bir yandan "Ya ne güzel işte, mutlu" diyorum, bir yandan "Ama yazık" diyorum. Evet, bir acıma duygum var. Çünkü o geldiğinde insanlar "Yine mi bu geldi" bakışı atıyorlar, öfleyip püflüyorlar ve o bu insanları da çok seviyor. Sadece acıma da değil; şaşkınlık, eli ayağına dolaşma, belki kıskançlık da vardır. Duyuru "Bir şey yap" dese yapacağım bir şey zaten yok, ama "şunu yap" dese "Acaba yapabilir miyim, ne olur ki sonu, yapsam nasıl yaparım ki" diye düşünebilirim. Bir şey yapsam mı, yapmasam mı, gerek var mı, yok mu; hadi yapılmasına gerek varsa benim öyle bir hakkım var mı, yok mu; ben dış kapının mandalı mıyım kısmında da gidip geliyorum ki normalde "Arkadaşsan bırak istediğini yapsın, senin görevin o üzgünken veya beladayken yanında olmak" insanıyımdır. Burada da kendimle çelişiyorum deli gibi, ve belki de bu yüzden bu kadar takıldı kafama. Asıl demek istediğim "Böyle bir durum var, bu nedir, üzüldüm ama neden ve ne yapmalıyım". Bir yandan, aslında çoğumuzun hayalleri var, çoğumuz bu hayallerle motive oluyoruz. Bunun sınırını da sorguluyorum; gerçeğe sarılma boyutumuz ne olmalı, bunun bir ideali var mı, bunu da öğrenmeye çalışıyorum. İçimden bu sorulara da somut bir yanıt bulmaya çalışıyorum. Aslında bir nevi benim de ruh halim, arkadaşım kadar.

Obezlik konusunda yardım edemiyorum, çünkü hastalık kaynaklı bir obezite ve uzun süredir tedavi görmesine rağmen bu konuda bir ilerleme yok. Yoksa, spor yapmıyor ve yediklerine dikkat etmiyor değil.
  • aychovsky  (13.07.14 02:51:50 ~ 03:14:45) 
bir akrabam var naiftir, parasını yerler falan, akıllanmadı hiç, akıllanmazda artık 45 olcak neredeyse. ben bu herifin halini görüp (bir yumurta kırayım çay demleyeyim yok, evine çay çay ocağından söyleyecek o derecede beceriksiz) babama ayrı eve çıkıcam dediğimde baya bir dırdır etti, dedim ki bana bişi olsa sen varsın, sen öldüğünde ben ne bok yiyeceğim, başıma bişi gelse nasıl çözeceğim, benim bunları öğrenmem lazım dedim hıı mıı etti razı geldi.

demem o ki, yanında ol ama müdahil olma, başına bişi geldiğinde destek ol vs. ama kendi öğrenecek bazı şeyleri, keşke öğrenmek zorunda kalmasa tabii o ayrı bir mesele.
  • selam  (13.07.14 09:11:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.