[]

Otomatik aracın durduğu yerde harcaması

Merhaba Galya'nın at arabasına kafa atan halkı;
Benim daha önceki duyurularımı hatırlayan varsa bilir, aveo otomaik benzinli aracım var..
Bunun ortalam 40-45 km hız yapınca harcaması 8-9 litre..
Bugün köprüdeki intihar girişimi yüzünden trafikte 2.5 saat kaldım. Bunun 2 saati neredeyse 3-4 km hız yaparak geçti. Hatta genelde olduğum yerde durdum.
Dün arabanın harcama göstergesi 8.8 litreydi.. Bugün trafikten sonra 10.7'ye çıktı doğal olarak.
Şimdi, ben 2 saat böyle durunca, tahminen ne kadar yakıt harcadım?
Ek olarak genel ortalama harcamaya nasıl bir etkisi oluyor?

Teşekkürler, gök başınıza yıkılmasın..

 
Bugünden önce yaptığın kilometreyi bilmeden bugün ne kadar yakın harcadığını bilemeyiz. Aslında 2 saat orada durarak yakıt harcamadınız. Araba en çok yakıtı ilk kalkışta harcar. O yüzden her 50cm ileri gitmek için arabayı hareket ettirdiğinizde çok yüksek yakıt tüketimi-ben 1.2 motor 1ton araç ile düz/hafif eğimli yolda 15-20 litre arası görüyorum kalkışta- yaptınız. Ortalamanın yükselmesi ondan.

Genel ortalamanın harcamaya etkisi yok. Harcamanın genel ortalamaya etkisi var. O sadece tüketim bilgisi amaçlı.
  • onexey  (11.07.14 15:29:03 ~ 15:29:43) 
3-4 km hızla gittiğin anlar aslında dur kalk anları. bu anlarda araba devirlenirken yüksek harcamaya çıkıyorsun. ama normalde bu devirlenme ve hızlanma sonrasında hızını itici güç olarak kullanırken ilgili trafikte tekrar durarak harcamış oluyorsun. 10 saniye sonra tekrar aynısını yapıyorsun. bu nedenle en son sıfırladığından beri ortalama yakıt harcaman yükselmiş oluyor.

arabanın vermediği istatistiği bizim verebilmemiz zor. daha önce kaç km'deydin ki ortalaman 8.8, dün kaç km yaptın ki ortalaman 10.7'ye çıktı gibi bilgilere sahip olmalıyız ki hesap yapabilelim.

ne kadar yakıt harcadığını depo ibresinden daha rahat ölçebilirsin neredeyse.
  • twelfth  (11.07.14 15:31:44) 
Eksik bilgi verdiğim için kusura bakmayın.
Elimde aracı ilk aldığımdan beri aldığım her yakıt ve onlarla yaptığım km'ye kadar detaylı bilgi mevcut..
Hatta görseli şöyle : s12.postimg.org

Dün 8.8 litre harcama toplam 45 km yol ile elde edilmişti.
Her benzin alışımda km ve harcamayı sıfırlıyorum.

Diğer tüm genel bilgilerde görselde mevcut..
  • quaker  (11.07.14 15:36:56) 
Yani aslında ben 2 saat boyunca, 30 saniyede bir 3-5 metre gitsem, öyle büyük bir yakıt harcaması olmayacak..
Zaten anlık olarak 25 litre harcama gösterse bile, gaza basıp sonra hemen durduğumdan bir süreklilik teşkil etmiyor bu harcama..

  • quaker  (11.07.14 15:39:49) 
Aslında sanırım asıl merakım, araç sürekli viteste durduğu için bu 2 saatlik trafikte ne kadar yakıt harcamış olabileceğim.
Yani sürekli araç devirde ve bekleme esnasında motor ileri gitmeye çalışıyor.

  • quaker  (11.07.14 15:43:48) 
arabanız duruyorken viteste ise baskı balata ve fren balatalarını harcarsınız ki 10-15 saniye üzeri beklemelerle boşa almak tavsiye edilir.


  • bozbaykus  (11.07.14 15:53:26) 
Araç otomatik olduğundan D olarak duruyor her beklemede..
Vitesi N durumuna alıp tekrar D'ye almak çok daha fazla yoruyor gibi geliyor bana ( bu kadar sık )

  • quaker  (11.07.14 16:11:36) 
Hayır işte 2 saat boyunca, 30 saniyede bir 3-5 metre giderseniz cayır cayır benzin yakar araba ama 2 saat boyunca 30saniyede 3-5metre hız ile giderseniz-dur kalk yapmadan- görece çok daha az yakıt harcanır.

Sıkışık trafiğin toplam kaç km olduğunu da söylerseniz kaç litre yaktığınızı söyleyebilirim.
  • onexey  (11.07.14 16:25:24) 
Sıkışık trafik, yaklaşık 4.5 km idi..
Bu mesafeyi tahminen 1.5 saatte alabildim..

  • quaker  (11.07.14 16:28:00 ~ 16:28:27) 
kuru kavramalı otomatik araçda D konumunda durduğunuzda aracın bu işle ilgilenen elektronik aksamı aracın hareketsiz olduğunu algılayarak kavramayı tamamen boşa çıkarır dolayısıyla sadece motor rölantide çalışır ve balatalarda herhangi bir sıkıntı yaratmaz. aracın ileri gitmesi yada geri kaçması durumlarında bu devre aracı kavrama durumuna geçirir.

viskoz kavramalı otomatik araçlarda bu durum biraz daha farklıdır. Onlarda baskı balata sistemi yerine viskoz kavrama sistemi olduğu için hiç bir zaman kavrama tam anlamıyla sıfıra inmez. yakıt tüketimi konusunda dez avantajlı olsa da aşırı durkalklı durumlarda balatanın aşırı ısınması sorunu bu araçlarda yaşanmaz.

sorunuza gelince yolculuk boyunca harcayacağınız genel ortalama yakıt tüketimizi artırmış olursunuz. bu artış aracın ne kadar süre boyunca rölantide durduğu ne kadar kez dur kalk yapıldığı ve bu işlemler sırasında aracın ne kadar yakıt yaktığı ile ile ilgili olduğu için buradan ölçümlememiz olanaksız.

araclar genellikle son viteste 90 km/sa hızda yolculuk edildiğinde en ekonomik yakıt tüketimine sahip olacak şekilde dizayn edilirler. dur kalk işlemleri yavaş gitmeler rölanti devrinde durmalar yada rölantiye yakın devirlerde düşük viteste yavaş hareket etmeler gideceğiniz yol ve yakıt tüketiminiz dikkate alındığında her zaman yüksek olacaktır. Çünkü araçların ateşleme sistemleri rölanti devri yakınlarında motora zengin yakıt/hava karışımı gönderirler. bu da aracın normalden daha fazla yakıt tüketeceği buna karşılık daha az güç üreteceği ve gidilecek yolun yavaş gidilmek suretiyle daha uzun sürede alınacağı anlamına gelir ki yolculuğun tamamını bu şekilde yapsanız daha fazla yakıt harcarsınız. buna gaz kelebeğinin kapalı konuma yakın olmasıyla birlikte emme manifoltunda yaşanacak kayıplar da eklenince yakıt tüketiminizdeki o artış beklenen bir durum olmaktadır.
  • maxhoper  (11.07.14 16:31:56 ~ 16:42:30) 
O trafikte 1,3365 litre yakıt harcamış araba. Yani o 4,5km yolun ortalama tüketimi 29,7lt/100km.


  • onexey  (11.07.14 16:40:29) 
@maxhoper: Bu kadar detaylı açıklama için çok teşekkür ederim. Gerçekten çaba sarf etmişsiniz.
@onexey: Hesaplama için teşekkürler. Bu sonuç için genel bir hesap var mı yoksa tahmini ortalama hız, hareket süresi vs. hesaplayarak mı çıkarttınız?
(Benim detay dökümanında belki yer verebilirim)
  • quaker  (11.07.14 16:53:39) 
Ben hesapla vebap vereyim o zaman.

45 kilometrede 8.8 ortalamayla gitmişsiniz. O arada 45*8.8/100=3.96 litre yakıt gitmiş. Kalan 5 kilometre sonucu 10.7 ortalama 50*10.7/100=5.35 litre.

Yani aradaki kısımda 1.39 litre yakıt harcamışsın.

Dur kalk trafikte 2 saat ilerlemek için 1.39 litre iyi bir rakam aslında. Bunda aracın otomatik olmasının avantajı var.

Benim hesaplarıma göre küçğk motorlu araçlar (1.8 altı) rölantide saatte 1 litreye yakın yalıt harcıyor. Senin durumunda arada dur-kalklar var. İyi yani tüketim.

Not: hesaplama senin verdiğin rakamlara göre yapıldı.
  • godless frog  (11.07.14 17:04:30) 
@godless frog: Böyle bakınca rölanti durumu fazla can yakmıyor gibi.. Ben de elimdeki değerlere göre hesaplayınca bunlara ulaştım. Sanırım fazla dert etmeye gerek yok.. ZSaten İstanbul'da yaşarken araç kullanmak ayrı bir stres, bi de bunu takmak abes olacak.


  • quaker  (11.07.14 17:16:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.