[]

ekspresyonizm ve empresyonizm farkı nedir?

Biraz saçma olabilir ama wikipedia'dan baktığımda ikisi için de hemen hemen aynı tanım var.

empresyonizm: Doğadaki unsurların kişinin içinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler.

ekspresyonizm: doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı.

Ama her ne hikmetse ekspresyonizm empresyonizm'e karşı olarak doğmuş bir sanat akımı diyor.

 
empresyon etkilenme, ekspresyon ifade etme demek.

gördüğün şeyi olduğu gibi eserine aktarırsan empresyon olur. kendi içindeki şeyi eserine aktarırsan ekspresyon olur.
  • alperz  (11.07.14 14:23:54) 
kabaca biri gördüğünü çizer(van gogh) diğeri sürreal yani gerçek üstü çizer (salvador dali)


  • anouschka  (11.07.14 14:25:28) 
Ama tanımda tam tersi yazıyor. Empresyonizm unsurların kişinin içinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler.


  • secilmis uye  (11.07.14 14:25:57 ~ 14:26:10) 
@anouschka ama hangisi hangisi? :)


  • secilmis uye  (11.07.14 14:26:31) 
Tam tersi değil. Dikkatli oku.


  • alperz  (11.07.14 14:26:44) 
ekspresyonizm = dışavurumculuk, empresyonizm = izlenimcilik

bu şekilde ayırt etmek daha kolay, dışavurumda sanatçının kendi yorumu çok daha belirgin.
  • irbat  (11.07.14 14:30:21 ~ 14:33:08) 
yavrucum empresyonizm tam copy paste gibi olmasa da objeyi, manzarayı her ne çiziyorsa değiştirmeden esere aktarmaktır. elma çiziyorsa eserde elma vardır. ekspresyonizmde ise eserde elma yerine bir gezegen görebilirsin veya alakasız bir şey


  • anouschka  (11.07.14 14:32:38) 
sende bir sorun yok. tek cümlede basitleştirince ikisi birbirine çok yakınmış gibi duruyor ama bunlar farklı dönemlerde ve farklı coğrafyalarda farklo koşullarda çıkan akımlar. biri öbürüne düşman değil. sadece tavır ve yaklaşım farklı. ikisi de iç dünyayı ve öznel algılayışı esas alıyor ama biri fotoğrafik bir görüntüyü kendi yorumuyla çizerken (emp.) diğeri iç dünyasının karmaşasını çok daha belirgin ve cesurca göstermekte sakınca görmüyor (eks.)

benim kafamda empresyonistler daha efendi ve uslu adamlarken ekspresyonistler daha deli ve ahlaksız insanlardır mesela. kafamdaki ayrımı böyle yapıyorum.
  • sir gawain  (11.07.14 14:41:00 ~ 14:53:45) 
bunun için sizi iki sergiye götüreyim.

Gugıl görsellere impressionism yazın ve çıkan sonuçlara genel olarak bir bakın. gördüklerinizi kısa süreli fotografik belleğinize kaydedin.

sonra expressionism yazın ve çıkan sonuçlara genel olarak bir bakın ve belleğinizde kalan görüntülerle karşılaştırın.

impression izlenim demek olduğundan, ressam, resmettiği şeyin, kendinde bıraktığı izlenimi aktarır tuvale.

expression ise ifade demek olduğundan, ressam, içindeki duyguları ifade eder
  • compadrito  (12.07.14 01:54:13 ~ 01:55:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.