[]

ankara 8. tüketici mahkemesinin 2013/1729 e. 2014/551 k. sayılı ...

karar suretini nerden bulabilirim? google'dan bulamadım.




 
kararın konusunu verirseniz daha rahat ulaşılabilir. Bu şekilde internet üzerinden bulmanız zor.


  • emininsel  (10.07.14 12:56:27) 
kredi masraflarını bankadan geri almakla ilgili olması lazım


  • mezzosprite  (10.07.14 13:04:36) 
bu konuda belirttiğiniz karara ulaşamadım ancak kararda özel bir durum yoksa örnek olarak şurada yeni tarihli bir karar mevcuttur. kubrayildiz.av.tr


  • emininsel  (10.07.14 13:12:00) 
çok teşekkürler


  • mezzosprite  (10.07.14 13:13:26) 
yerel mahkeme kararlarını direkt internet üzerinde bulamazsınız. mahkemesine gitmeniz gerekir ki örneğini almak için dosyanın tarafı olmanız gerekir. internet üzerinden yargıtay kararlarını bulabilirsiniz.yargıtayın sitesinden emsal karar arama bölümünden mesela. Buyurun bir örnek,

T.C.
YARGITAY
13. HUKUK DAİRESİ
E. 2014/5446
K. 2014/6598
T. 10.3.2014
• BANKA TARAFINDAN KESİLEN MASRAFLAR VE YENİDEN YAPILANDIRMA ÜCRETLERİNİN TAHSİLİ (Bankanın Uygulamasının 4077 S.K Aykırı Olduğu - Tüketici Aleyhine Dengesizlik Oluşturacağı/Haksız Şart Niteliği Bulunduğu/Objektif İyiniyet Kuralına Aykırılık)
• TÜKETİCİ ALEYHİNE DENGESİZLİK (Masraf ve Konut Ücreti Adı Altında Kesilen Masrafların Davalı Banka Tarafından Davacı Tüketiciden Kesilmesinin Objektif İyi Niyet Kuralına Aykırı Olduğunun Kabulü - Emsal Yargıtay Kararlarının Gözetileceği)
• BANKA TARAFINDAN KESİLEN ÜCRETİN HAKSIZ ŞART NİTELİĞİ (İadesi Gereği/Tüketici Aleyhine Dengesizlik Oluşturacağı - Masraf ve Yeniden Yapılandırma Ücretinin Banka Tarafından Kesilmesinin Objektif İyiniyet Kuralına Aykırı Olduğunun Kabulü Gereği)
4077/m. 6
ÖZET : Dava, tüketici kredisi nedeniyle banka tarafından kesilen masraflar ve yeniden yapılandırma ücetlerinin iadesi istemine ilişkindir.4077 S.K. ve Yerleşmiş Yargıtay kararları doğrultusunda tüketiciye kredi verilmesi işlemi ile ilgili ve kredinin yeniden yapılandırması sırasında bir kısım bedelleri ödemeye mecbur bırakan bankanın bu uygulamasının 4077 S.K. aykırı olduğu ve tüketici aleyhine dengesizlik oluşturacak haksız şart niteliğinde olduğu anlaşılmış, davanın konusu olan yeniden yapılandırma ücretinin ve kredi kullandırma ve konut ücreti adı altında kesilen masrafların davalı banka tarafından davacı tüketiciden kesilmesinin objektif iyi niyet kurallarına aykırı olduğu emsal Yargıtay kararları doğrultusunda bu masrafların davacıya iadesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki tüketicinin açtığı tüketici kredisinden kaynaklanan davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre,

SONUÇ : Yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı 196,89 TL. kalan harcın temyiz edenden alınmasına, 10.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

YEREL MAHKEME İLAMI

T.C.

YALOVA

1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2013/151

KARAR NO : 2013/376

DAVA : Mahkememizde görülmekte bulunan Tüketicinin Açtığı Tüketici Kredisinden Kaynaklanan davasının yapılan açık yargılamasının sonunda:

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

KARAR : Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı bankadan konut kredisi kullandığını, müvekkilinin kredisini düzenli olarak ödediğini, kredi faiz oranlarının düşüş göstermesi üzerine davalı banka ile yaptığı müzakereler uyarınca kredisini yapılandırdığını ve yeni faiz oranlarında davalı banka ile anlaştığını, ancak bu işlemler sırasında davacıdan 18/12/2012 tarihli yeniden yapılandırma faiz tahsilatı ibareli dekont ile 1.818,08 TL tahsil edildiğini, ayrıca davacıdan kredisini ilk kullanırken 14/05/2012 tarihinde konut ücreti ibareli dekont ile 170,00 TL ve kredi kullandırma ücreti ibareli dekont ile de 1.250,00 TL ki toplamda 3.238,08 TL meblağın tahsil edildiğini, müvekkilinden haksız ve yasaya aykırı olarak tahsil edilen 3.238,08 TL sinin 14/05/2012 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı bankadan alınarak müvekkilne verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dilekçesi davalı tarafa usulüne uygun olarak tebliğ olunmuş, davalı taraf cevap dilekçesinde özetle davanın reddini savunmuştur.

Dava dilekçesine ekli olan kredi evrakı incelendiğinde; davalı bankanın davacıdan verdiği kredi ile ilgili 1.818,08 TL yeniden yapılandırma ücreti, 170 TL konut ücreti ve 1.250 TL kredi kullandırma ücreti olmak üzere toplam 3.238,08 TL kesinti yaptığı anlaşılmıştır.

Taraflar arasındaki uyuşmazlığın davacı banka tarafından davalıya tahsis edilen kredi kullanımından kaynaklanan masraflar ve yeniden yapılandırma ücreti ile ilgili olduğu anlaşılmıştır.

4077 sayılı Kanun hükümleri ve Yerleşmiş Yargıtay kararları doğrultusunda tüketiciye kredi verilmesi işlemi ile ilgili ve kredinin yeniden yapılandırması sırasında bir kısım bedelleri ödemeye mecbur bırakan davacı bankanın bu uygulamasının 4077 sayılı Kanuna aykırı olduğu ve tüketici aleyhine dengesizlik oluşturacak haksız şart niteliğinde olduğu anlaşılmış, davanın konusu olan yeniden yapılandırma ücretinin ve kredi kullandırma ve konut ücreti adı altında kesilen masrafların davalı banka tarafından davacı tüketiciden kesilmesinin objektif iyi niyet kurallarına aykırı olduğu emsal Yargıtay kararları doğrultusunda bu masrafların davacıya iadesi gerektiği, dava konusu toplam bedelin 1.191 TL nin üzerinde olması nedeni ile doğrudan tüketici mahkemesine başvurmasının yerinde olduğu ve hükmedilen bedel itibari ile temyiz yolunun açık olduğu anlaşılmış ve aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

HÜKÜM : Davacının davasının KABULÜNE,

Davalı Banka tarafından davacıdan tahsil edilen 1.818,08 TL yeniden yapılandırma ücreti, 170 TL konut ücreti ve 1.250 TL kredi kullandırma ücreti olmak üzere toplam 3.238,08 TL nin ayrı ayrı tahsil tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizleri ile birlikte davalı bankadan tahsiline davacıya verilmesine,

Maktu harç tutarı olan 24,30.-TL harcın davalıdan tahsiline, hazineye gelir kaydına.

Davacı tarafından yapılan 0,60.-Kr dosya, 32,00,-TL tebligat gideri olmak üzere toplam 32,60.-TL yargılama giderinin davalıdan tahsiline, davacıya verilmesine, artan gider avansının talep halinde ve karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine.

Davacı vekili için kabul edilen değer üzerinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanan 440,00.-TL vekalet ücretinin davalıdan tahsiline, davacıya verilmesine.

Dair, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içersinde temyiz yolu ile Yargıtay'a başvurma yolu açık olmak üzere davacı vekili ve davalı vekilinin yüzlerine karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.13/08/2013
  • wenlock  (10.07.14 13:16:02) 
teşekkürler


  • mezzosprite  (10.07.14 13:27:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.