[]

Ateistlere soruyorum

Merhaba. Dini inançları konusunda büyük kararsızlıklar yaşayan biriyim ancak İslamiyeti ya da herhangi bir dini mantıklı bulmadığımı %100 söyleyebilirim. Ancak merak ettiğim bir şey var. Sohbet ettiğim herkes, okuduğum her şey... İslamiyetin kuralları hakkında bazı bahaneler gösterebiliyor. Ateistler genel olarak Kuran'ı Hz. Muhammed'in meydana getirdiği düşüncesinde. Peki namaz kılmak hakkında nasıl bir bahane üretilebilir? Yani demek istediğim; "Savaşlar kazanıldıkça ödüllerden, kaybedildikçe cezalardan bahsediliyor" deniliyor mesela. Neden Hz. Muhammed namaz kılmak gibi bir şey uydurmuş olabilir? İnsanların 5 vakit hiçbir yarar sağlamadan kendi başlarına ibadet etmesi -ateistlerin görüşüne göre- neyin bahanesi olabilir?

Not: Derdimi her zaman saygılı bir şekilde anlatırım ancak Ramazan ayı olduğu için daha özenli davranmaya çalıştım, umarım hiç kimseyi kırmamışımdır, istemeden de olsa kırdıysam çok özür diliyorum.


 
Namaz kılmak muhammed'in uydurduğu bir şey değil. islamiyet öncesinde de ibadet olarak namaz kılmak var. şekil olarak aynı mı farklı mı bilmem. yine oruç da aynı şekilde. önceki peygamberlerden namaz kılanlar geçer kuranda.

ekleme yapayım ateist değil agnostiğim.
  • nawar  (08.07.14 02:56:39 ~ 02:56:54) 
sendeki mantık hatasını çözüp gidiyorum. dini reddetmek için sebep arıyorsun. dinsizliği reddetmek için sebep bul madem ya da agnostik, antiteist, deist onlara sor bunlara inanmamaya bi gayret et bakalım. ateistlere soruyorsun lakin ateist sana hiçbir şey açıklamak zorunda değil çünkü zaten inanmıyor. islam ya da başka herhangi bir dini çürütme ihtiyacı içinde değil. sikinde bile değil yani anlatabildim mi?

bir soru soracaksan dine inananlara ya da ateist olmayan herkese sormalısın. inanmadığımız bir şey için açıklama yapmak durumunda değiliz. onu inananlara soracaksın. bir şey savunmuyoruz biz. inananlar savunuyor ve ispatla yükümlü olan da onlar.
  • hayatkısakuşlaruçuyor  (08.07.14 03:06:50) 
şimdi benim bakış açıma göre durum şöyle; ibadetlerin hepsinde fedakarlık ve disiplin var. namaz da insanı en çok disipline sokan ibadet. bi namazı kılarken bile bi sonraki namazın saatini hesaplayıp, abdesti nerede alabileceğini düşünürsün. haliyle böyle bi insanın iki namaz vakti arası günah işlemesi çok anormal olur. adam bi utanır lan, birazdan yaratıcının huzuruna çıkacan (sokakta karı kız kesen hacı amcaları, dedikodu yapan teyzeleri saf dışı tutalım, normal olan budur.).

tüm ibadetlerde de bi disiplin var. diğer kurallarda da düzeni sağlama vardır. insanların hepsi akıllı zeki değil. her zaman doğruyu bulamaz. ee napalım tanrıdan indirilmiş kurallar olursa adam kabul eder, karışıklık olmaz en azından. tanrıdan daha iyi bilecek değilsin ya. ağzıyla içmeyen, taşkınlık yapan insanları 'kararında için lan ibneler' diye bi ayetle hizaya getiremezsin. 'ben sapıtmıyorum o zaman içebilir miyim?' anlayışı da dinin dogmalığına ters. iç ama 'az içmek günah değil rerörö' deme.

ha ben ateist olsam Hz. Muhammed'in insanların manevi duygularını gün boyu canlı tutmak için günde 5 vakit Allah'ı hatırlatmasının politik olduğunu düşünürdüm.

ama ateist-deist-agnostik değil, baya baya müslümanım.
  • seksen9  (08.07.14 03:13:16) 
Aynen nawar hakli namaz muhammedin icadi degil. İnsanlari oyalamak ve tatminkar hissettirmek icin yeterli.


  • umarsizca umarim  (08.07.14 03:15:35) 
(bkz: #16290276)
(bkz: #33195592)

  • mesa  (08.07.14 04:31:05) 
ateist degılım. namazın surya namaskardan hareketle olusturuldugunu dusunuyorum ama henuz bu konu hakkında bısı okumadım. Bılgı bulursam paylasırım.


  • akare  (08.07.14 04:32:48 ~ 04:52:25) 
Müslümanım, din eğitimi aldım. Hemen tüm ibadetlerin benzerlerinin, insanlık var olalı beri uygulandığı, bilinen bi tarihsel gerçek. Kuran'da "oruç sizden önceki toplumlara farz kılındığı gibi size de farz kılındı" âyeti var. Ayrıca, "Allah katında din islamdır" ayeti var yani Âdem'den bu yana Allah'ın gönderdiği bütün dinler aslında hepsi islâm ve hepsi aynı, sonradan muhtevası ve isimleri degismis. Bizim ortodoks inancımız ve inanışimiz genelde bu yönde. Dolayısıyla bu noktadan ateizme varmak çok mümkün olmayabilir. Siz farklı konuları araştırın derim ben.


  • nereye bu gidis  (08.07.14 08:36:26) 
Allah'ın varlığını reddedince otomatik olarak bağlantılı olan her şeyi reddetmiş oluyorsunuz. O nedenle namaz kılmak dahil tüm ibadetler uydurma geliyor. Allah'ı reddedeyim ama namaz kılmak mantıksız gelmiyor, belki bir anlamı vardır onu reddetmeyeyim en iyisi diyemiyorsunuz. Ha çok anlam katmak isterseniz; ritüeller bir eyleme daha fazla inandırıcılık katıyor, bu nedenle uydurulmuş olabilir.


  • angelus  (08.07.14 10:51:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.