[]

nasıl keskin nişancı olunuyor?

olacağımdan değil, gerçekten yolunu yordamını ve insanların neye göre "keskin nişancı" olduğunu merak ettiğimden soruyorum. askerdeyken komando olmak gibi, güzel atıyosan da keskin nişancı eğitimi mi alıyosun yani nasıl oluyo olay?

ben bu abilerin çoğunlukla çatılarda yatan, 100 olay yaşanırsa ancak birinde mıhlaması gereken, aslında pek de bir halt yapmayan tipler olduğunu düşünüyordum ama izlediğim bir operasyon sonrasında ağzım açık kaldı.

bu hayvanatlar, hareket halindeki (ve hareket yönü belli olmayan, sağa sola yalpalayan-savrulan) araçtaki üç kişiyi aynı anda vuruyorlar rehine kurtarma operasyonunda. yani birini ıskalasalar, sona kalan herif kurtarmaya çalıştıkları kişiyi vurabilir.

ulan sabah izledim hala şoktayım. yok mu buralarda bir keskin nişancı elini öpeyim, hayat dersi alayım?

yahu o nasıl bir koordinasyon, soğukkanlılık, yetenek kombinasyonu öyle? hiç mi eliniz titremiyor, hiç mi "lan ya kaçırırsam, ya herifi vururlarsa" diye korkmuyorsunuz?

LİNK İSTEYENLER İÇİN NOT: operasyonun videosu yok, ben bu sahneyi filmde gördüm. haliyle film adı falan vermek istemiyorum milleti spoiler'a boğmamak için. "olsun o sahneyi at merak ettim" diyen olursa özelden gönderirim linki.

"filmdeyse gerçek değildir olm o, afilli yapmışlardır" demeyin. operasyonun videosu olmasa da, belgeselde falan operasyonu düzenleyen dayılar kendileri anlatıyor nasıl yaptıklarını. zaten olayın gelişimi nedeniyle, başka türlü bir etkisiz hale getirme yöntemi kullanılamaz. gerçek sonuna kadar. bence :(

 
:D önce polis oluyorsun, sonra özel harekat dairesine geçmek için mülakata, sınava vs girersin herhalde. orada da yeteneğine ve yeterliliklerine göre olursun.


  • baldur  (06.07.14 21:44:10) 
önce dağa çıkıyorsun sonra güzel bir eğitim görüyorsun. daha sonra keskin nişancı oluyorsun.


  • jakopapagan  (06.07.14 21:46:22) 
@jako, daha önceki cevaplarını hatırladığım için sana şüpheyle yaklaşmak zorundayım, kusura bakma. tam olarak ne demek istiyorsun, açar mısın? memleketinde dağ olmayan nasıl keskin nişancı oluyor o halde?


  • pescador  (06.07.14 21:48:32) 
memleket değiştiriyor.
ya baba sen nasıl bir adamsın ya :D

  • baldur  (06.07.14 21:51:26) 
jakopapagan denen herifin entrylerine baktım da, doğru hatırlıyormuşum. pkk'lı bu. bana da mesaj atmış şimdi "dağa çık eşkıya ol zenginden al fakire dağıt" diye. bir şey demiyorum. daha fazla merak ettim şu an keskin nişancı yok mu şurda, ip'sini tespit edip vursunlar.

@baldur, ne mal olduğunu az çok hatırlıyordum bu herifin, o yüzden aptal cevabına aynı şekilde karşılık vermek istedim :)
  • pescador  (06.07.14 21:52:54 ~ 21:55:40) 
@marcus aquila, sabah 8 akşam 5 kafaya sıkmadıklarını tahmin ettim elbette ama hani ne zaman iş düşer bu abilere falan onları da merak ettim, çok genel bir soru aslında. askere gidince orada yetkili bi abiye sorsam çok mu dalga geçerler?


  • pescador  (06.07.14 22:07:12) 
eli titremeyenler soğukkanlı olanlar olabiliyor tabi. bi de videoyu atsan da biz de izlesek


  • icim urperiyor  (06.07.14 22:24:39) 
operasyonun kendi videosu yok. film sahnesinde gördüm ben. eh filmin adını da verirsem şimdi deli gibi spoiler yemiş olacaksınız. sadece o bölümün videosunu atsam, eh yine spoiler yemiş olacaksınız...

ama "ohooo olm o film diye öyledir ya, gerçekte öyle olmamıştır operasyon" demeyin. videosu yoksa bile operasyonu yürüten adamın falan videoları var, anlatıyor nasıl yaptıklarını.
  • pescador  (06.07.14 22:30:34) 
@divit, abi spoiler olmasın diye anlatamıyorum ama yapmış adamlar. başka türlüsü olmaz yani zaten. tüm herifleri hizaya getirebilmek için bir dizi numaralar falan yapıyorlar, hepsini operasyonu yürüten adam belgeselde falan anlatıyor. günler süren uğraştan sonra oluyor bu olay zaten, ilk seçenek olarak "üçünü birden vuralım aq" deyip sıkmıyorlar.

bir de mesafe uzak değildi, keskin nişancılık yapmış her insanın vurabileceği bir noktaydı. ama işte hareket eden şeye o soğukkanlılıkla, aynı anda nasıl yapıştırdılar onu anlamadım ben. birisi teklese gitti işte içerdeki herif.
  • pescador  (06.07.14 22:34:08 ~ 22:35:03) 
haci o filmdekiler navy seal di. donanmanin komandolari yani. once navy seal olacan sonra sniper olursun hele dur :)

www.navy.com
navyseals.com
hatta direk: www.google.ca
  • babamasoliimbananickaldirsin  (06.07.14 23:05:34) 
evet abi hayvan değil mi onlar işte? şimdi divit'in dediği gibiyse hem hayal kırıklığına uğramış hem de aptal hissedeceğim. yolum amerika'ya düşerse vallahi gidip sormak istiyorum abi siz böyle şeyler yapabiliyo musunuz diye.


  • pescador  (06.07.14 23:10:32) 
-Dikkatini odaklamak
-Sakin olmak (Muhtemelen adamlar, "aman allahim bu operasyon cok onemli iskalamam lazim, hay allah hedeften kacti" gibi seyler gecirmiyrdur aklindan)
-Nefes kontrolu olayi var birde, askerde kabaca ogretiyorlar
-Tufegi omuz cukuruna iyice yerlestirip kendine dogru cekerek sikilastirdiginda epey stabil tutabiliyorsun
Falan filan hayatlari bunun egitimiyle geciyor o insanlarin.

Ama soyle birsey de var kendimi ovuyor olmayayim; askere gittim, birak daha once silah kullanmayi bir silaha dokunmamistim bile. Atisa gittik, 25m de 3 mermiyi 1,5-2 cm2'lik bir alana soktum, 200m de nisan alip ates etmem cok uzun surdu herkes atini yapti yerinden kalki ben hala hic ates etmemistim, sonunda atisimi yaptim hedeflerin yanina gittigimizde attigim mermi insan siluetindeki hedefi ortadan tutan citaninda tam ortasini delip gecmisti:) Ben silah denen seyle yeni tanismistim boyle seylerde var:)

Not: 25m yaptigim o bicim atisi kendi hedefime degilde yandakinin hedefine attigim icin gecersiz sayildi:)
  • delifaruk  (06.07.14 23:30:28 ~ 23:31:20) 
Arabadaki adamı vurmak o kadar da kompleks olmasa gerek. Adamlar 1.250 metreden vuruyorlar. Ki bu kadar uzun bir mesafede atış yaparken sadece dürbünden bakmakla olmuyor, dünyanın dönüşünün mermiye yapacağı etkiyi bile hesaplamak gerek.

en.wikipedia.org
  • Haldamir  (07.07.14 00:45:17) 
atı yapmak çok zor bir olay değil, gerçekten eğitimle doğrudan alakalı birde artık silahlarda teknolojide gelişti yani sadece gez göz arpacık yok, dijital ekranlı, geri tepmesiz aletlre var hatta şu kameraları sabitleyen aletlerin çalışma prensiplerine dayalı kabzalar vs. kişinin yeteneği (görme, soğukkanlılık + teknik ) + mühendislik çalışmaları bu tür insanların varlığını sağlıyor.

birde sende günde 5000 mermi atsan sende yaparsın
  • selam  (09.07.14 01:10:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.