[]

internet nasıl oluyor?

başlık pek açıklayıcı olmadı ama nasıl özetlesem bilemedim. bu internetin membağı nedir? nasıl oluyor lan bu? bir yerde yapıyorlar da oradan kablo mu çekiyoruz? mesela amerikada üretilip türkiyeye kabloyla mı geliyor? ıssız bir adada yapabilir miyim ben interneti?




 
sizi suraya alalim

tr.wikipedia.org
  • she was my baby  (05.07.14 17:31:22) 
  • bi sey dicem  (05.07.14 17:44:13) 
bilgisayarları birbirine bağlıyorsun.

eğer bu bilgisayarlar tek bir odanın, binanın veya kampüsün içindeyse lan, yani Local Area Network oluyor.
eğer bütün bir şehire yayılmışsa wan, yani Wide Area Network oluyor.
eğer bir ülke genelindeyse man, yani Metropolitan Area Network oluyor.
bu wan'ları, man'ları birbirine bağlarsan internet oluyor.

internet'i büyük harfle yazarsan şu anda kullandığın network kastedilmiş oluyor. yani birisi teknik terim, diğeri özel isim.
  • vanwarantion  (05.07.14 18:24:11) 
şimdi çok güzel cevaplar teşekkür ederim ama ben yine de tam cevabımı alamadım.

şimdi şöyle bir senaryo düşünelim. ben mesela bir ada keşvettim ya da satın aldım. dedimki bu ada benim ben buraya kendi devletimi kuracam. halkım da internetten mahrum kalmasın istiyorum. ne yapmam gerekiyor benim. mesela elektriği bir yerden almam gerekmez. rüzgar tribünü yaparım solar panel yaparım yolumu bulurum. internet de bunun gibi mi? yoksa diğer ülkelere bağlanmam mı gerekiyor bir şekilde?

edit: vanwarantion senin cevabından anladım sanırım durumu. diğer ülkelere bağlanmazsam manda kalıyorum yani kısaca. ne biliyim halkım sadece bizim ülkedeki sitelere girebilir google, ekşisözlük, facebook falan bunlara giremez yani. doğru anlamış mıyım?
  • jjwa  (05.07.14 18:26:46 ~ 18:29:40) 
  • 386 dx  (05.07.14 18:51:56) 
world wide web tr.wikipedia.org


  • murtiii  (05.07.14 19:19:11) 
@jjwa doğru anlamışsın. :)

Biraz daha açıyorum konuyu.

Mesela 10 tane adan var diyelim. Her birine birer devlet kurdun, insancıkların bilgisayarlarını da birbirine bağladın, o da yetmedi bu adaları da birbirine bağlamış ol. Oldu sana bi internet.

Ama.

internet ve Internet arasında fark var. Biri teknik terim, diğeri özel isim.

Eğer sen de bu bağlı ülkelerden birine bi kablo çekersen senin "i" büyük harfe upgrade oluyor ve Internet'e dahil oluyorsun.

özel isim olanında DNS var, WWW var, ekşi sözlük var, facebook var... dünyadaki bütün ülkeler bağlı. Ama tabi parasını verip IP adreslerini rezerve ettirmen lazım, eğer kendine ait bir domain uzantın varsa (.tr gibi) DNS sunucuları kurup bunları herkesin tanımasını sağlaman lazım. lazım da lazım...

Bunu da herkes bilmez. :)
  • vanwarantion  (05.07.14 19:30:17 ~ 19:40:52) 
evet hemen hemen aynı gibi, ancak yine de satın alman gereken bazı şeyler var, örneğin ip adresi, bunu icann'dan alman lazım ki o ada'daki bilgisayarlara ulaşılabilsin yine bir takım cihazlar satın alman lazım ki içeride trafiği kontrol edebilesin. yine o adaya ya kablo çekeceksin yada uydu ile haberleşeceksin diğer bilgisayarlar ile (diğer ülkelerdeki bilgisayarlar tabii). ardından devlet olarak bir takım sözleşmeler yapman lazım diğer ülkelerdeki telekomlar ile.

yine mantık olarak telefon hatlarını düşünebilirsin, telefon hattı = internet olarak düşün. bir santral aldın (büyük bir santral) bunu da bir siteye dağıttın diyelim. bu site içerisindeki herkes birbirini arayabilir (senin santralın bunu sağlar) ancak dışarıdan birisinin site sakinine ulaşabilmesi için turk telekom'dan senin santralına bir kablo bağlanması gerekiyor. bu kablo yerine uydu da olabilir tabii ama sonuçta uydu bile olsa onlara senin varlığını bildirmen gerekiyor.

bu arada misal amerika için, dünyanın diğer devletleri ile arasındaki network çökse bile sanırım ki çok az son kullanıcı bundan etkilenir zira kendi ülkelerinde hala facebook twitter 4chan tumblr google vs. hizmet veriyor olacaktır.
  • selam  (05.07.14 19:37:28 ~ 19:40:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.