[]

böyle bir şey mümkün mü, insan beyni o kadar uçabilir mi?

hep merak ettiğim bir şey olmuştur bu.

boş bir odada olduğunuzu varsayın, duvardan başka hiçbir şey yok. ama siz kafayı öyle kırmışsınız ki, bir masa olduğunu fark ediyorsunuz. varlığından emin olmak için dokunuyorsunuz ve o da ne, cidden var, hissediyosunuz yani, elinizi üzerinde gezdirebiliyorsunuz falan. ama gerçekte masa yok orada. siz görüyor ve dokunuyorsunuz sadece. sorular şöyle,

1) hiç olmayan bir şeyi beyin yoktan var edip, gerçekmiş gibi gözümüzün önüne koyabilir mi? o kadar güçlü bir illüzyon yaratabilir miyiz? nasıl olduğu önemli değil. çok ciddi bir ruhsal hastalık da olabilir, uyuşturucu da.

2) hadi var ettik diyelim, ona dokunduğumuzda elimizin gerçekten bi' şeye dokunmuş gibi olması mümkün mü? vücudun tamamen orada bir şey olduğu yanılgısına kapılıp, elin masanın değdiğimiz noktasına geldiğinde, gerçekten bir şeye dokunmuşçasına tepki vererek vücudu yanıltması mümkün mü? yani olmayan masayı yine başka bir yanılgıyla hissetmesi?

***

not: bu konu hakkında bir arkadaşımla uzun uzadıya konuştum, çocuk bunun üzerine "abi matrix bununla ilgili" deyip onu önerdi. gerçekten bununla alakalı bi şeyler bulabilirim diye izledim ama hiç beğenmedim açıkçası yrrak gibi bi film bence. clubbed to death efsane şarkı ama.

 
tabiki mumkun. sonucta gorme, duyma, hissetme, koklama, tatma hepsi beyinde gerceklesen aktiviteler. goz, dil, el bunlar sadece beynin belli noktalarinin uyarilmasini saglayan sensorler. dolayisiyla sen asil islevi yapan beyni bozarsan sensorlerden gelen bilginin hicbir onemi kalmaz. sanki ordan uyarilmissin gibi beyni kandirabilirsin. bunun daha ileri asamasi bu olmayan seylere karsi vucut tepki de gosterebilir. mesela hipnoz ile soguk suyu sicakmis gibi algilatabilirsin. vucut buna o kadar inaniyor ki sanki gercekten su sicakmis gibi suyun temas ettigi bolgelerde yaniklar olusabiliyor.


  • crucio  (05.07.14 12:27:24) 
buna halüsinasyon, beyni bu hâle getiren zehirlere de halusinojen deniyor.


  • compadrito  (05.07.14 12:36:57) 
lsd veya mantar tavsiye ederim hocam.


  • yatagants  (05.07.14 12:39:09) 
@compadrito, halüsinasyon daha hafif bir şey değil mi ama? benim bahsettiğim, çok net bir şekilde masa olduğunu görmek ve ona dokunabilmek, ya da ne bileyim kaslar ve vücut müsaade ettiği ölçüde üzerine oturabilmek. gayet net bir zihinle. halüsinasyonda her şey çorba oluyor diye biliyorum.

yahu manyak bi şey o zaman bu, kendimize ya da başkalarına yapamıyo muyuz? öroyin yüklesek olmaz mı? güzel oyuncak olur.

@yatagants, ksfjasfks böyle böyle eridi gitti çocuk...
  • pescador  (05.07.14 12:39:24 ~ 12:39:45) 
Şizofrenide böyle oluyor. Bırakın dokunmayı hissetmeyi, kokusunu bile alıyorsunuz. Beyin yapıyor.


  • angelus  (05.07.14 12:46:25) 
halisünasyon görenler eğer bunun halisünasyon olduğunu bilseler, bu halisünasyon olmazdı.

o kadar gerçekçi oluyor ki imkansız bile olsa inanıyorsun.
  • vendorth  (05.07.14 12:50:05) 
Ruyalari dusundugunde, beynin olmayan birseyi herseyiyle algilaya bildigi sonucuna variyorsun zaten dokunma da dahil.


  • delifaruk  (05.07.14 13:23:20) 
atıyorum bi gün bi doktor yanına yaklaşıp, ya pescador senin şu kız arkadaşın var ya. heh o yok aslında dese ne hissedersin :) al sana şizofreni. şu anki ailenin varlığından şüphe ediyor musun? etmezsin. kimse etmez. bu yüzden Allah korusun derecesinde bir hastalık. A beatiful mind, shutter island izleyebilirsin izlemediysen.


  • brad pitt  (05.07.14 13:27:26) 
ikisi de mümkün niye şaşırdın ki bu kadar?

kolu olmayan insanlar gece kolum ağrıyo diye uyanmıyo mu? yada şizofrenlerin halüsinasyonları? ya da hipnoz?
beynin yapısı hücre ve nörotransmiter karışımı basit bişey. ama işlevi kompleks, kontrol mekanizması da yok. sapıtması da kandırılması çok kolay.

tabi matrix sana bu konuda yardımcı olacak bi film değil. olayın mekanizmasını anlatmıyor sonuçta.
  • seksen9  (05.07.14 13:30:42) 
1) evet. evet.
2) evet. evet. evet.

  • icemint  (05.07.14 13:32:52) 
Lusid dream diye bi olay var arastir.
Bunun bi ust yolu astral seyahat diye bisey. Ancak tartismaya cok acik. Bir de the toolun parabola diye bir sarkisi var yanlis hatirlamiyorsam.
Beyin daha dogrusu zihin maddeyi degistirme kabiliyetine zaten sahip ve bu bilimsel bir gercek. Mesela gercekten kasik bukebilen adamlar kasigi metalden degil de sakiz gibi yumusak bisey olarak tasavvur ettiklerini soylerler. Bu da bilimsel olarak kanitlanmis birsey.
Senin desigin zihinde bir maddenin yansimasini olusturmak. O da ayri bir disiplin ve baya saglam bi hayak gucu + odaklanma gerektiren bisey. Ama kafayi yakarsan bunu gercekten de yapabiliyorsun.
  • Solem  (05.07.14 13:37:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.