[]

İnce memed neden bu kadar pahalı?

Okul kütüphanesinde hiç bulamıyorum, hep alınmış oluyor. Almaya kalksam 4 kitap en aşağı 85 lira, öğrenciyim o kadar param yok.

Türkiyede kitaplar neden bu kadar pahalı? Yazara satış fiyatının yüzde 8'i gidiyor zaten, sonra kaçak kitap alıyoruz diye kınıyorsunuz bizi...


 
yuzde 18 vergi diyordu gecen emrah serbes.

edit: soyadı
  • kutsalbok  (04.07.14 13:26:02 ~ 13:40:04) 
Aynı soruyu ben de kendime sordum. Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri ve her zaman satacak bir kitap. İnsanlar bu kitapa 25-30 lira vermeyi kabul edebiliyor.

Ben şans eseri bu kitapları bir seyyar kitap satıcısının arabasında görmüştüm. 3 kitaba ne kadar verdim hatırlamıyorum açıkçası ama cüzi bir miktar para vermiştim. Şayet ikinci el, eski kitaplarla bir sorunun yoksa sahafları bir dolaş derim.
  • gyroscope  (04.07.14 13:27:25) 
kitaptan alınan vergi %8.


  • tchuck  (04.07.14 13:30:38) 
www.dr.com.tr

Bkm express ile ödersen 55 liraya alabilirsin.
  • atom karincanin torunu  (04.07.14 13:30:57) 
Beyoglu ya da Kadikoy'deki sahaflardan epey ucuza kapatirsin. Koleksiyon icin alacaksan dort kitabi da al tabi, ama sirf okumak icin aliyorsan ikinci kitaptan sonrasini almasan da olur; cok guzel kitaplar ama sana yapacaklari katki ilk iki kitap kadar cok degil.


  • metal revolution  (04.07.14 13:39:43) 
zamanında bir arkadaş şöyle bir şey paylaşmıştı:
"Kitaplar pahalı mı?

İnsanlar, sigara fiyatınca parayı kitaba vermeden önce fazla uzun düşünüyorlar. Çoğu hâlâ düşünmekteler.

[JOHN RUSKIN]

Ünlü Japon hırsız Mitsuka Suizu [61] geçtiğimiz Eylül ayının başında yakalandı. Suçunu itiraf etti.

Ube kentindeki Nagato Halk Kütüphanesi'nde enselenen Suizu, 1170 adet kitap çalmıştı!

Suizu'nun 7 yılda arakladığı kitapların parasal değerinin 25 bin dolar civarında olduğu açıklandı.

***

TÜYAP 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 17 Kasım'da açıldı.

Fuarın son üç günü.

MIKE TYSON'IN ŞİKAYETİ

Dünyanın en pahalı kitabı, Leonardo Da Vinci'nin defterlerinden biri. [Codex Leicester]

1994'te Bill Gates tam 30 milyon 800 bin dolara satın almıştı.

J.J. Audubon'un Birds of America [Amerika'nın Kuşları] adlı kitabının ilk baskısı, 20 Ocak 2012'de 7,8 milyon dolara satıldı.

***

Birkaç yıl önce yeni bir eve taşınırken bir nakliye şirketiyle anlaşmıştım.

Kitapları kolilere ben yerleştirdim.

Mike Tyson'a benzeyen nakliyecilerden biri şöyle demişti: "Murat Bey, bu kadar çok kitap yerine 10 tane buzdolabı olsaydı daha rahat taşırdık."

PARASIZLIKTAN OKUYAMAMAK?

Türkiye'de kitaplar pahalı mı?

İstanbul Kitap Fuarı'nda tüm yayıncılar % 20 - % 80 oranında indirim yapıyor. Vatandaşlar fiyatlardan gene de şikayetçi.

Sahaflar 2 liraya, 3 liraya şahane romanlar satıyorlar, kimse dönüp bakmıyor.

Kitabevi zincirlerindeki indirimli kitap raflarında 4 liraya satılan kitaplar aylarca bekliyor.

Kitap satışı yapılan internet sitelerindeki özel fiyatlı kitap listeleri, son derece ekonomik setler de yeterince ilgi görmüyor.

***

Her kitap düşük fiyatlı değil.

Bunun da nedeni var: Kitaplar az okunduğu için az basılıyor.

Dolayısıyla maliyetler karşılanamıyor.

Kitap lükse dönüşüyor.

Misal: Ayrıntı Yayınları'nın editörü Abdullah Yılmaz, 1000 adet kitabı ortalama 6 yılda satabildiklerini söylüyordu.

KİTABA HER YIL DÜZENLİ OLARAK 1 LİRA HARCIYORUZ

Türkiye'de kitap, ihtiyaçlar listesinde 256. sırada yer alıyor!

Günde 6 saat televizyon izleyen vatandaşlarımız, kitap okumaya yılda 6 saat ayırıyor!

Bir Norveçli kitaba yılda ortalama 136 dolar harcarken, bir Türk 50 sent harcıyor!

OKUR-HIRSIZ

TÜYAP Kitap Fuarı'nda bir yayıncı dostum "Kitap satın alan yok, çalan çok!" demişti.

Açıkçası, Mitsuka Suizu ve benzerlerine hiç sempati duymuyorum.

Kitapseverlik, okurluk ile hırsızlığı bağdaştıramıyorum.

Murat Gülsoy'un Bu Kitabı Çalın adlı öykü kitabı [Can Yay.] da, Markus Zusak'ın Kitap Hırsızı romanı [Encore Yay.] da, çalma eyleminin kurmaca alanında kalması gerektiğini işaret ediyor bence.

Korsan kitap yayınının [stratejik hırsızlık] bu kadar yaygın olması ise kitaba 'mal' gözüyle bakılmasından kaynaklanıyor.

***

"Tabii sen özel jetinden inip limuzinine binerek şatona yollanırken bagaja dilediğin kadar kitap yığabiliyorsun!" dediğinizi duyar gibiyim.

Doğru.

Fakat kitaplara ulaşmayı kolaylaştıran imkanlar olmasaydı, ben bile binlercesini edinmekte zorlanırdım.

Murat Menteş"

ve şöyle cevap vermiştim ben:

"'İnsanlar, sigara fiyatınca parayı kitaba vermeden önce fazla uzun düşünüyorlar. Çoğu hâlâ düşünmekteler.

[JOHN RUSKIN]'

sigara içmiyorum. kitapların pahalı olduğunu düşünüyorum. peki, peki ben neyi uzun düşünüyorum? söylesin bana ruskin efendi. gün geliyor yemek paramı kitaba veriyorum. kendisine sorsan, sen ayrısın, onlar ayrı. yine bir genelleme. peki benim ayrı olmam, kitap alırken bana fayda sağlıyor mu? diyorlar mı bana sen çok kitap alıyorsun bu sefer de sepetindeki kitapları sana bedava verelim? bol keseden aforizma sallamakla olmuyor bu işler.


türkiye'de yapılan şey çok açıktır. okuyan adamı sömürmek. başka bir şey değil. okumayanların suçunu da biz çok okuyanlar çekiyoruz. yayınevleri satamayacakları korkusuyla insafsızca fiyatlandırmalar yapıyorlar. işin tuhafı eser sahibine verdikleri telif ücreti devede kulak kalıyor. kaldı ki 75 seneyi aşan kitapların telif hakkını kaybetmesini, kitabının telifine iki pipo isteyenleri hiç söylemiyorum.


ayrıntı yayınları'nın konuşmaya hakkı yok bana kalırsa. eseri 2 lüle taşı pipoya alıp 22tlye satıyor. tanesini. eser telifi sadece iki lüle taşı pipo. iki. lüle taşı. pipo. bu adam bana gelip "1000 adet kitabı ortalama 6 yılda satıyoruz." bu sözü söyleyemez arkadaş. dinlemem. dinleyene saygı duyarım, orası ayrı. bir de marifetmiş gibi..... neyse sinirlenmek istemiyorum. gerçekten çok içli olduğum bir konu, bu kitapların fiyatlandırılması konusu.

yukarıda da söylediğim gibi. türkiye'de okur olmanın getirdiği sorunlar var. "eşimle rusya'da büyük bir poşeti ağzına kadar kitap doldurup neredeyse hiç para vermeden çıktık kitabevinden" demişti iktisat hocamız zamanında. dostoyevski faktörü mü? turgenyev mi? senin neyin eksik arkadaş? millet kitap okumuyor, ceremesi bize kalıyor.

hayatım boyunca tüyap'ta hiç %80 indirim görmedim. lütfen murat efendi elimi tutsun ve kalburüstü yayınevlerinin kitaplarında bana %80 indirimi göstersin. alacağım kitaptan bir tane de ona almazsam daha ağzımı açmayacağım. çoğu, internet satışındaki indirimler ile aynı indirimleri yapıyor tüyap'ta. ayrıca kalburüstü yayınevlerinin de %30-%40 indirimi geçtiğini görmedim. belirtmek isterim.


"KİTABA HER YIL DÜZENLİ OLARAK 1 LİRA HARCIYORUZ

Türkiye'de kitap, ihtiyaçlar listesinde 256. sırada yer alıyor!"

diyecek söz yok. her zaman karşı olduğum, nefret ettiğim, "genelleme"nin kurbanı oluyoruz. biz. çok okuyanlar. yukarıda da söyledim. sen ne kadar senede 100 kitap okursan oku. ülke insanı sıfır kitap okuduğu için senin okudukların da bir anlam ifade etmiyor.


son olarak, korsan kitaplardan zerre hazzetmeyen ben artık korsan kitap edinenlere saygı duyar hale geldim. kullanmıyorum fakat kullananları kesinlikle anlayabiliyorum."
  • papillon7  (04.07.14 13:45:38) 
eksiduyu.ru

yok mu yapılabilecek bir şeyler bu duruma????
  • kullanıcıdeğilsenizkaydolmakçokkolay  (04.07.14 14:21:40) 
çünkü yapı kredi yayınları kapitalist bir yayınevi. kitabı 30 35 tl ye satmak yerine 15 20 tl ye satmakla batmazlar. ama işte para onların her şeyi.


  • jakopapagan  (04.07.14 14:45:26) 
hayatta olan yazarların kitapları daha pahalı diye bir şey duymuştum gözlemlediğim kadarıyla da doğru gibi . bunun fiyata etkisinin neden olduğu hakkında hiç bir fikrim yok ama

not : yanlışmış
  • eleutheiros  (04.07.14 14:59:01 ~ 15:13:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.