[]

hukukçular! basit ve ufak bir soru.

merhaba,

sorum şudur ki, bir firma veya bir kişinin hukukta başka bir firma veya kişi tarafından bir konu hakkında bilgilendirilmiş varsayılması için hangi yollar gerekir?

hiç açık olmadı lakin, mesela en önemlisi bir firma/kişi bana bir e-mail gönderse ve benim bir konuda bir tür sorumluluğum olduğunu söylese, bu hukuken geçerli midir? yoksa e-mail hukukta hiç geçerliliği olmayan bir şey midir?

hangi yollar geçerlidir? bir kişinin sorumlu tutulması için neler gönderilmiş olmalı o kişiye?

 
hukukçu değilim.

vak'a üzerinden anlatırsanız daha iyi olur bence.
  • uykusunu yakalayan adam  (03.07.14 18:47:42) 
bildiğim bir olay yok. sadece aklıma geldi, olay nedir öğrenmek istedim.

Sallayayım bir tane:

Büyük Firma adlı bir şirket Ahmet'e bize şu kadar borcunuz var diye mail atıyor. Ardından faiz bindirmeye/borçla ilgili işlem yapmaya başlıyor. Haklı mı Büyük firma ? Yoksa Ahmet'e daha adam akıllı bi şey mi gelmesi gerekirdi? Ahmet haberim bile yoktu borçtan diyebilir mi?
  • herbivor  (03.07.14 18:53:57) 
Borcun tek kaynağı e mail değildir, başka şekillerle de ispatlanabilir olur çoğu zaman. E mail resmi olarak delil sıfatını haiz değil henüz ancak davasına ve duruma göre delil olarak da kullanıldığı durumlar var.


  • fengari  (03.07.14 19:14:57) 
şunu bi netleştirelim :) olay tamamen merak, yaşadığım ve bildiğim bir olay yok. sadece e-mailin hukuktaki yerini merak ediyorum.


  • herbivor  (03.07.14 19:33:22) 
şöyle ki, eğer gerçekten bir sözleşme varsa ve vadesi x günü y tarihi z yılından itibaren doluyorsa, yani kesin bir vade varsa borcun muaccel olması için, e-mail yeterli olur, çünkü kesin vadeli sözleşmelerde borçlu temerrüde düştüğünden itibaren ihtarname çekmeye gerek kalmıyor.

ama kesin vade değil de işte mesela sözleşmede dese ki, borç 2015'in ilk ayından itibaren muaccel olacaktır, o zaman kesin bir tarih yani kesin vade olmadığı için, ihtarname çekmesi gerekir şirketin kişiye. ihtarname çekmezse hukuki bir nitelik kazanmaz o e-mail, faizini de alamaz borcunu da.
  • vedat chili peppers  (03.07.14 19:45:10 ~ 19:45:50) 
ceza hukukunda suç unsuru taşıyan mailler açısından kesin ve net olarak delildir. aile hukukunda ise eskiden delil olarak değerlendirilmezdi son zamanlara kadar bir çok mahkeme delil olarak değerlendirmeye başlamıştırki geçtiğimiz bir kaç ay önce bazı mahkemeler aile mahkemesinde delil olarak değerlendirilemezdedi gerekçe özel hayatın ihlali ve iletişimin gizliliğini ihlal. medeni hukukta ise tartışmalı ancak, kişinin resmi ticari sitesinde ise veya kartvisitinde vs yer alan bir mail adresi ise tebliğ yerine geçebilir bence ama kişinin crazyboyboy@mynet.com gibi bir mail adresi bence yeterli değildir.


  • ground  (03.07.14 20:21:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.