[]

koşun modern bilime laf atıyorum! (fuları olan gelsin)

yine bir haziran gecesi aklıma ilginç sorular takılmıştı. uyuyamamış, aklıma takılanları bir yere not almıştım. lakin notlarımı bulamadım. hatırladıklarımı size soruyorum:

matematikteki 10lu sayı sistemi neden kabul edildi? neden 6lı ya da 7li sayı sistemi kabul edilmedi? veya 24lü? bunun mantıklı bir açıklaması var mı?

yoksa matematikte zamanın öncülerinden biri 10lu sistem getirdi ve öyle kaldı mı? eğer 6lı ya da 7li sistemi seçseydik sizce daha kolay olmaz mıydı? şimdiki 10lu sisteme uyan aklımız bize 7li sayı sisteminin küsüratlı olduğunu söylese de eğer 7liye alışsaydık bence 10lu bize küsuratlı gelmez miydi?

ikinci soru geometriye.

madem 10lu sistem gibi küsürsüz olan bir sistem buldunuz, neden 360derecelik bir açı sistemi geldi?

neden 90 derecelik açı 50 değil? böylelikle 180 derecelik açı 100 olur, 360 derecelik açı da 200 olurdu, rahatlardık. yoksa rahatlamaz mıydık?

pi sayısının 3.14 olmasının sebebi biraz da bu sayı sistemi değil mi?

peki pi sayısının 1 olduğu bir sistem kursaydık, tüm matematiksel sayı sistemini pi sayısının 1 olduğu bir düzlemde tekrar baştan inşa etseydik, sizce teorik anlamda daha mükemmel bir sisteme ulaşmaz mıydık?

pi sayısının gizemli bir yönünün olduğunu düşünmüşümdür hep ben.

şimdilik bu kadar, notlarımı bulursam daha fazla sorularla geleceğim.

 
10 parmağımızın olması büyük bir etken yanılıyorsam düzeltin.


  • irbat  (02.07.14 14:48:13) 
360 derece olmasının sebebi en çok sayıya bölünebiliyor olmasıydı sanırım.
yoksa çemberi hep 360 parçaya bölmüyorlar, milyem hesabı falan da var örneğin o da 6400 dilimden oluşuyor.

ihtiyaca göre kısaca.
  • kamera motor  (02.07.14 14:50:47) 
@irbat

thracian bunu mantıklı buldu.

ama yine de daha mantıklı ve "mükemmel" (matematikte mükemmel diye bir kavram nasıl oluyorsa artık) sistem için 10luk sistem terkedilmeliydi. (tabi daha mükemmeli varsa)
  • thracian  (02.07.14 14:50:54) 
hocam şurda ingilizce uzun uzun açıklanmış
math.stackexchange.com

ikinci soru da şurda
math.stackexchange.com

son soruya gelirsek, pi zaten bir sabit, genelde araştırmalarda pi sayısının açılımı hiç kullanılmaz. yani pi sayısı olarak bırakılır. pi sayısı 1 olsa değişen bir şey olmayacaktı
  • Şahin  (02.07.14 14:52:06 ~ 14:55:09) 
Bununla ilgili bir yazı okumuştum. Eskiden kullanılan taban 12'lik sayma sistemi imiş, bu nedenle düzine önemli zaten. İngilizce ve birtakım dillerde "onbir, oniki" değil de bu rakamlar için özel adlar olması bu sayma sisteminin kullanıldığı zamandan kalma imiş. Ayrıca Mayalılar 20'lik, Sümerler 60'lık sayma sistemi kullanıyorlarmış. 12'nin kullanılmasının temel nedeni de 2,3,4 ve 6'ya bölünebilmesi imiş. 10 ise sadece 2 ve 5'e bölünüyor. Antik Roma'da 10'luk taban kullanılıyormuş, Roma rakamlarını hatırlayalım. Adamlar da orayı burayı fethettiği için onluk tabanı yaymışlar ve öyle kalmış. Hala da "Neden 12'ye geçmiyoruz" tartışması sürüyor ama 3 ülke hariç tüm ülkelerin ölçü birimleri buna dayandığı için pek de üstünde durulmuyor.


  • aychovsky  (02.07.14 14:52:27 ~ 14:54:56) 
10 parmak+1


  • karambolden gelen gol  (02.07.14 14:53:35) 
pi sayısının 3.14 olmasıyla açının alakasını anlayamadım. pi sayısı çevrenin çapa oranı. Çevreyi de çapı da istersen inç olarak ölç ister metreyle ölç ister iç açılar radyan olsun ister grad olsun çevrenin çapa oranıdır pi. Bir sabittir.


  • godsparticle  (02.07.14 15:08:22 ~ 15:08:40) 
pi sayısı da
çapın, çevreye oranı, hangi sayı sistemine geçersen geç, o oran böyle yapacak birşey yok :)

  • cruseo  (02.07.14 15:33:06) 
aci neden 360 sorusunun cevabi karisik.

aci dedigin olay radyan olarak aliyor mühendisler, cünkü bize cap lazim, aci aliyor matematikciler genelde, cünkü teoriler genelde burdan yürümüs, grad var senin dedigin, 400de birine diyorlar, genelde cografyacilar kullaniyor dünya koordinat ve zaman hesaplarinda kolaylik sagliyor diye.

yani hesabi "sana" kolay gelmesi kimseyi baglamiyor. cünkü neyle ugrastigina göre isini kolaylastiran durumlar var.

bu sekilde sizlanman sadece ons, pound vs gibi metrik olmayan sistemlere yerdi, onun da pek makul aciklamasi yok zaten artik.

ha bir de pi her daim pi, ve tamamen random bir sekilde uzun. 3,14 yetmiyor yani.

ha 10lu sistemin nedeni harbiden de 10 parmak. ben basamak sayisindan dolayi baska bir sisteme gecmeyi de istemezdim. bilmiyorum hic binary sistemlerde islemlerle ugrastin mi, bir noktada islem olarak bakiyor hayal etmiyorsun bu ne diyip de.

yamuluyorsam düzeltin.
  • portmanto  (02.07.14 16:48:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.