[]

Bay/Bayan yanlis bir tabirmis.. Niye ki??

Bunun yerine kadin/erkek denilmeliymis. Bay-bayan diye birsey yokmus. Niye yok? Nesi yanlis? Turkce kelime degil mi acaba ondan mi?

Edit: Bay-bayan su durumda, kadin/erkek su durumda kullanilir degil, bay/bayan diye birsey yok diyorlar direk.


 
mister ile miss kelimelerinin dilimizde karşılığı olsun diye uydurulmuş kelimeler onlar. ingilizce "are you mrs." (kadın mısın) diye bir kullanım olamayacağına göre türkçe'de de olamaz. yani cinsiyet belirtmek için değil, o cinsiyete hitap edebilmek için var bu kelimeler. bay ahmet, bayan merve gibi kullanılması lazım.


  • baba jo  (02.07.14 00:38:08 ~ 00:38:25) 
bay/bayan hitap şekli, kadın / erkek cinsiyeti belirtiyor. nasıl ki bay basketbol takımı değil de erkek basketbol takımı deniyorsa, bayan basketbol değil doğrusunun kadın basketbol takımı olması gerekiyor. biraz kalıplaşmış şeyleri değiştirmekle alakalı aslında.

konuşma dilinde de genelde "bayan bir saniye bakar mısınız?" kullanılır örneğin. "kadın bir saniye bakar mısınız?" denir mi? hiç duymadım. hitap ve cinsiyeti karıştırmamak lazım.
  • mimi  (02.07.14 00:38:29) 
kadın / kız ayrımı yapmaktan çekinen insanlar bayan der.
bu da işte kadının üzerindeki baskıyı farkında olmadan arttırır. kadın / kız ayrımını bekaretten değil, yaşa/olgunluğa bakarak yapmak lazım..

"pardon bayan" yerine "pardon hanfendi" diyebilirsin.

hanım-bey
kadın-erkek
kız-oğlan

bunlar kafi gibi.
  • albertini  (02.07.14 00:42:51) 
Bay-bayan su durumda, kadin/erkek su durumda kullanilir degil, bay/bayan diye birsey yok diyorlar direk, altini cizeyim.


  • delifaruk  (02.07.14 00:45:42) 
Cinsiyet için zaten erkek kadın deniliyor. Senin de dediğin gibi cinsiyet belirtirken de bayan kelimesini kullananlar var zaten itiraz buna. Bayan bay kelimesinden türetildiği için sevilmiyor ve bir hitap kelimesi. Kadın ise hatun kelimesinden geliyor. Hatun han ile eşit konumdadır eski türk devletlerinde. bay bayan yerine de hitap için bey hanım tercih edilebilir.


  • orhan tv  (02.07.14 00:46:43) 
dikkat etmeye çalışan birisiyim kadın tabirini kullanmaya, fakat konuşma ve yazı dilinde bir hitap şekli olarak kullanılan "bayanlar ve baylar" girizgahı dönüştürülemedikçe başarıya ulaşma şansı az gibime geliyor toplumun çoğu tarafından benimsenmesi bakımından. bu dönüşüm adına yıllardır mücadele verenler var, zor bir süreç hakikaten.


  • candanag  (02.07.14 00:59:43) 
Mr-mrs karsiligi olarak kullandigimiz surece sorun yok, yanilmiyorum degil mi?


  • delifaruk  (02.07.14 01:05:35) 
baba jo'nun da dediği gibi bay/bayan, mr/mrs. kelimelerinin karşılığı. yani bayan diyorsan ardından kadının adını veya soyadını da söylemen gerekir ki bizim kültürümüzde böyle bir şey yok. o yüzden bu kelimeleri kullanmanın da bir manası yok. bayan kelimesini, kadın demekten korkan magandalar popülerleştirdi ve günümüzde kendisinden hiç beklemediğim insanlar bile maalesef kullanıyor. Kadın, erkeğin karşılığıdır. Aklınıza bekaretle ilgili bir şey gelmesin. Her zaman kullanabilirsiniz. birine hitap edecekseniz de hanımefendi deyin. özellikle hitap ederken bayan demek büyük ayıp. "bay, bir saniye bakar mısınız?" diyor musunuz, demiyorsunuz.


  • Cryptoricus  (02.07.14 01:09:34) 
Kadının karşılğı erkek ise, adamın karşılığı ne?


  • trinitrotoluen  (02.07.14 02:27:39) 
Excuse me miss diyoruz ama ingilizcede, bence bayana gereğinden fazla yükleniliyor, ama kadın denilmesi gereken yerlerde, bayan öğrenciler, bayan arkadaşlar falan demek itici bir olay.
Yani bayan her durumda yanlış değil, bayım bir bakabilir misiniz? Bayan eşarbınızı düşürdünüz gibi
İngilizce de var; mister can you tell me where My love has gone?
Miss can you hold this for a second
  • urasil  (02.07.14 02:38:44 ~ 02:43:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.