[]

İslam'da Ol dedi oldu ve 6 günde yaratılma olayı

Sorularlaislamiyet.com'daki cevap beni tatmin etmediği için buraya soruyorum.

"Gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri altı günde yaratan sonra da arşa hükmeden Rahman’dır. Bunu bir bilene sor."

"NAHL 40 "Bir şeyin olmasını isteyince, ona sadece “Ol” deriz, o da, hemen oluverir."

"YASİN 82 "O, bir şey yaratmak isteyince, “Ol” der, hemen oluverir."

Bu ayetler birbirleriyle çelişmekte midir yoksa mantıklı bir açıklaması var mı? Müslümanlar cevaplarsa sevinirim. Bunun neden çelişki olduğunu gösteren değil de bir açıklaması olduğunu gösterebileceklerden cevap bekliyorum.

Not: O 6 günün milyarlı yıllar halinde aşama sayısı olduğu söylense bilr zaman kavramı girmektedir işin içine.

 
konu hakkında bilgim yok, mantık yürüteceğim sadece, ne isteyeceğini düşünürken geçen süre neden olmasın o? sonuçta küçücük durumlarda bile ne istediğimizi, detaylarını hemen belirleyemiyoruz küçücük insanlar olarak.


  • devilred  (28.06.14 20:36:41) 
@devilred bu ayetlerden o anlamı çıkarmak biraz zorlama gibi duruyor. Allah'ın düşünme eylemi yaptığına daha da ilginci bunun için belli bir süre harcamış olabileceğini mi söylüyorsun?


  • oddyseus  (28.06.14 20:40:48) 
mantık yürüterek cevap vermek gerekirse; zaten o kadar sürede olmasını istemiştir. Her istediğini yapabilen tanrı o kadar süreyi uygun görmüştür ve yapmıştır diyebiliriz. bu çok takılınılacak bir ayet gibi gelmiyor bana.


  • oraletarya  (28.06.14 21:03:11) 
NAHL 40'ta kudretinden bahsediyor. Bu kudreti öyle kullanırdı ki gözlerini açtığında kendini Allah katında, yaşadığın söylenen 60 yılın hesabını veriyorken de bulabilirdin meselâ. Öyle olmamış ama. Dünyada veya bir başka gezegende hayatın yeşerebilmesi için gereken süre buymuş diyerek sıyrılıyorum şu cevabı konusunda çok az sorumlu hissettiğim sorundan.


  • vyava  (28.06.14 21:17:20) 
bu konunun üstüne hiç düşmedim, biraz ne işime yarayacakcılardanım, ama duyduğumda aklıma dünyanın oluşumundan önceki zaman geldi. evren zaten vardı, alemler zaten vardı, dünya sonradan oluştu(big bang mi bi anda mı oldu bilmem) ilk insana ruhu üflenmeden dünyada yine canlılar vardı. önceki kısım da olabilir, şu an hala yaratılış devam ettiği için sadece dünyanın ilk yaratıldığı andan itibaren de olabilir. bu da 6 çağa ya da 6 bilmem kaç sıfır yıla tekabül ediyo olabilir.

dediği gibi bi bilene sormak lazım, belki bi kaç yıla bilimsel açıklaması çıkar.

kun fe yekun kısmı ise biraz kafa yorucu ve anlatımı zor. mesela bi kaya yuvarlanıyor diyelim o kaya aslında direk yuvarlanmaz. bi mekanda yok edilip diğer mekanda tekrar yaratılır. her cisim her atom için her 'an' yaratılma söz konusudur. o yüzden iki ayet çelişmemekte sadece yorumlama önemli. 6 günde yaratılan dünya da aslında her an ol denilerek yaratılmıştır.

devilrede cevaben de Allah için zaman kavramı, hatta düşünme gibi bi eylemi olmadığı için ne istediğine karar verme için süre geçme durumu olamaz.
  • seksen9  (28.06.14 21:28:40 ~ 21:36:40) 
öncelikle din dogmatik bilgiler bütünüdür. yani varlığı nedeni sorgulanmayan baştan kabul edilen bilgiler bütünü.

Allah bir şeyi yaratmak isteyip de ol dediğin o hemen olur. bir şeyi yaratmak isteyip 3 gün 7 saat 42 dakika 11 saniyede ol derse o şey tam da 3 gün 7 saat 42 dakika 11 saniyede olur, 6 günde olmasını isterse 6 günde olur.

peki niye hemen değil de 6 günde olmasını istemiş? ona da kendisi cevap veriyor yine: bakara-30: “Muhakkak ki ben, sizin bilmediklerinizi bilirim.”

son olarak, din dogmatik bilgiler bütünüdür. yani varlığı nedeni sorgulanmayan baştan kabul edilen bilgiler bütünü.
  • yemrem  (28.06.14 21:35:59) 
araştırdım geldim; o gün kavramında ilk 2 gün evren 3. gün arz 4. gün bitkiler 5. gün hayvanlar 6. gün insanlar yaratılmış. 7. günde ahireti temsil ediyomuş. daha 8-9-10. günler varmış ama ne olacağı meçhul.

ha bu ne işe mi yarar, fosillerden neyim kıyametin ne zaman kopacağını tahmin etmeye yarar. kıyametin zamanını tahmin etmek ne işe yarar dersen devlet yatırımları haricinde bi halta yarayacağını sanmam.
  • seksen9  (28.06.14 22:02:06 ~ 22:26:34) 
turan dursun'un din bu serisinin ilk cildinde ayrintili bir aciklamasini bulabilirsin. aciklama derken celiskinin ortaya konmasindan bahsediyorum.


  • bohr atom modeli  (28.06.14 22:09:49) 
Mantık yurutmemek lazım.


  • nano mercy  (28.06.14 23:22:02) 
@bohr atom modeli ben bunu islami açıdan savunan görüşler arıyorum.


  • oddyseus  (28.06.14 23:28:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.