[]

Topluluk önünde konuşmak, sunum vs

Merhabalar.

Asosyal biri değilim. Normal biriyim. Hayatım olması gerektiği gibi geçiyor yani.

Topluluk önünde konuşmaktan, sunum yapmaktan falan çok çekiniyorum. Bacaklarım falan titreyecekmiş gibi geliyor falan. Bunu nasıl aşmamı önerirsiniz?

 
ben defalarca topluluk önünde sunum yaptım, konuştum, konferans verdim vesaire fakat o ilk heyecanı hiçbir zaman yenemedim. bir çaresi, ilacı var mıdır bilmem ama konuşmaya başladıktan birkaç dakika sonra kendiliğinden geçiyor. onun için de pek dert etmedim.


  • nereye bu gidis  (27.06.14 14:24:42) 
klasik cevap karşındaki herkesi çıplak düşün


  • joy stick  (27.06.14 14:25:13) 
Ancak tecrübeyle gider bu ya. Öyle birden gitmiyor yani, ilk birkaç seferde mutlaka sıçıyorsun.

Bol bol pratik yap yani, mesela bayi toplantılarında mı konuşuyorsun? 100 kişi mi geliyo? Önce şirket içinde eğitim ver, 10 kişi katılsın. Sonra 40 kişilik başka bi eğitim verirsin. Falan filan gibi.
  • roket adam  (27.06.14 14:32:16) 
bazen boş duvara ya da 1-2 arkadaşına bile sunum yapman rahatlatabiliyor.


  • joe dalton  (27.06.14 14:35:27) 
Alkol


  • sevgili sen masada değil yatakta güzelsin  (27.06.14 14:44:35) 
+ toplantıda bir ya da bir kaç kişiyi seçip yalnızca onlara bakarak anlatmayı deneyin.
+ öncesinde belki bir kadeh şarap iyi gelebilir.
+ konuya hakim olmak çok önemli. konuyu enine boyuna bütün detayları ile biliyorsanız bu bir ekstra güven kaynağıdır. ardından zaten rahatça sunarsınız.
  • givemesomesubstance  (27.06.14 14:52:05) 
sıkça yaparak yenebilirsin. uzman olduğun konularda sunum yapma fırsatları yakala ve bunları tekrarla bence.


  • knight of cydonia  (27.06.14 15:00:45) 
konuya hakim olman lazım
sunumunu önceden çalış, powerpointte ne zaman slayt değiştireceğini, senkronlamayı iyi çalış her şey yolunda gider
sunum heyecanı çok sunum yaparak yenilir
bir de hafiften öğreten adam olacaksın, konuyu kendin sunuma hazırlanırken nasıl öğrendiysen öyle anlat. karşında da konuya tam hakim olmayan insanlar olacaktır, insanlar bu sunumda senden ne öğrenecekler onu düşün.
  • lily briscoe  (27.06.14 15:47:49) 
ben de öyleyim. benim cevabım da konuya hakim olman. yine heyecan olsa bile önemli bir yüzdesini düşürüyor gerçekten, psikolojik olarak daha rahat oluyorsun. diğer türlü bilinçaltında ya soru sorarlarsa, ya yanlış söylersem gibi şeyler olduğu için ekstra gerginlik oluyor sanırım.


  • xenophobe  (27.06.14 15:58:19) 
bunu aşma pratiği karakterine göre değişecek bir mevzu.
misal ben, ciddiye aldığım iş görüşmelerinde cümleyi toparlayamıyorum. ama amaaan diye gittiğim iş görüşmelerinde cevap verme hususunda seyfi dursunoğlu'na dönüşüyorum. benim için bir şeyi çok ciddiye almamak o işe karşı oluşabilecek bütün stres potansiyelini ortadan kaldırıyor. o yüzden yaptığım her neyse beni heyecanlandırabilecek gündelik hayatın bir parçası, ciddiye alınmayacak bir şeymiş gibi hareket ederkek yapmaya çalışıyorum.
sen seni neyin rahatlattığını çözmelisin karakter olarak. ona göre bir pratik geliştirebilirsin, kendine telkinle.
bunun dışında biraz alkol ve konuya hakim olmak rahatlatabilir.
  • raavann  (27.06.14 16:03:45) 
Evet xenophobe çok haklı, konuya hakim olmak MECBURİ bir şey resmen. Hakimsen rahat olursun, değilsen lan soru sorarlarsa ne dicem diye stres yaparsın.


  • roket adam  (27.06.14 16:26:15) 
Karsindakilerin senden daha onemli inssanlar olmadigini hatirla. Sen konusurken dinleyenlerin senden cekinmedigini dusun.


  • delifaruk  (27.06.14 16:31:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.