[]

güzel ülkeler nasıl böyle güzel oluyorlar

vikiden insani gelişme endeksine bakıyorum mesela: tr.wikipedia.org

norveç 1. avusturalya 2. işte güney kore 12. filan olmuş. bizim medyanın vah tüh diye anlattığı ekonomik kriz yaşayan yunanistan bile 2013 raporunda 29. olmuş. türkiye ise 90. sırada. bu norveç'in danimarka'nın avustralya'nın bildiği ama bizim bilmediğimiz şey ne olabilir ?


 
Din ile ahlakın başka şeyler olduğu.


  • Tutesh  (27.06.14 14:05:39) 
biz niye bu kadar yakınken petrolü, benzini, doğalgazı en pahalı alan ülkeyiz bunu sorgulamak lazım.


  • partizan  (27.06.14 14:07:42) 
Ornekle anlatayim;

Turkiyede kendini zeki sanan insanlarin oldugu duyuruda "evime soyle bir sey yapmak istiyorum ki ne olup bittigini anlayayim" diye sordugumuzda

1- eve gelenleri rahat birakin
2- yeter bu yobazlik
3- hehehe
4- bu kabul edilemez

Diye cevaplar alirsiniz.


Ayni soruyu avrupada sorun;
1- sen bilirsin ama su su sekilde yapabilirsin
2- tavsiye etmem ama soyle soyle yaparsin


Diye cevap alirsin.

Sozun ozu bizde hicbir boka yaramayip sadece elestiren milyonlara karsilik onlarda bazen elestiren ama bir boka yarayan milyonlar var.
  • Nohut Bey  (27.06.14 14:08:19) 
bunlar hep rönesans, reform, sanayi devrimi, protestan ahlakı...


  • ezeriko  (27.06.14 14:08:30) 
Ahlâk, rönesans, bilim ve çok çalışkanlık.

Güney Koreli ortalama bir aile, çocuklarının gece 11'lere kadar ders çalışmasını şart koşuyor. Böyle yapmayanlar tabii ki vardır ama çok çalışkanlık çok farkediyor.
  • compadrito  (27.06.14 14:13:57) 
ben de bu gelismis ulkelerin sehirlerinin duzen ve temizligine bir de dogayi korumalarina bayiliyorum.

mutlaka kotu yerleri de vardir ama genelde (internette, medyada gordugum kadariyla) adamlarin sehirlesmeleri cok planli, konteynerlerinden pis su sizan cop konteynerleri yok. parklarinda piknik sonrasi yerlere serilmis gazete kagidi gormuyorsun vs.

avrupada yasayip gercek gozlerle gorenler daha iyi anlatabilir aslinda.

dun komsumuzun kucuk kizi sokakta dondurma yiyordu, paketini yeni aciyor, hop ambalaji atti sokaga, gerci yasi cok kucuk ama dedim bak cope at diye aldim yerden falan. muhtemelen su ust siradaki ulkelerde cocuklari daha farkli yetistiriyor olabilirler.
  • exlibris  (27.06.14 14:15:13) 
insanlari bilincli ve degerli.

bizde ise insandan once milyon tane sey var; para, din, bayrak, vatan vs.

yunanistan'da mesela polis alexis'i oldurdugunde ulkeyi ayaga kaldirdilar, agizlarina sictilar polislerin, icisleri bakani istifa etti, polis muebbet aldi.
burda polisler, askerler duzenli araliklarla cocuk olduruyor, bisey oluyor mu? bir sik olmuyor, bizim cocuklarimiz, insanlarimiz degersiz cunku. en onemli sey din, bayrak vs. bunlara bisey yapma da insanlarin gotunu sik istersen.
  • nawres  (27.06.14 14:34:33) 
dinsizlikle falan alakası yok... insanların birbirine ve haklarına saygılı olma meselesi var. 28 şubatta über bilimci adamlarımız başörtülsün dışarıya çık diye uğraşıyorlardı. kelli felli proflar yapıyordu bunu...ülkenin sanatçı bozuntuları çatal bıçak fırlatıyordu saygılarından...


  • inanmazsan inanma  (27.06.14 14:34:34) 
Bedel ödediler.

anayasam-org.akgul.web.tr
  • istinyede bekle  (27.06.14 15:02:30) 
Çalışkanlık adalet dürüstlük

Dinle dinsizlikle bir alakası yok
  • basond  (27.06.14 15:23:02) 
herşeyi genelleştirmeyi ne çok seviyosunuz yaw
her ülkenin kendine göre dinamikleri var.
norveç ve avustralya örneklerine çalışmak diyenler olmuş. hiç de çalışmazlar.
sebebi barış ülkesi olmaları, kriz alanlarına uzak olmaları
güney kore ise abd maddi desteği ve çalışkanlık ve disiplin
akdeniz ülkeleri dışındaki gelişmiş ülkelerde kurallara riayet var. geri kalanlarda kaos. bizde ise kaosun alası var
  • dafuq  (27.06.14 15:36:29) 
rönesans+1
bu adamlar geçmişinde dinleri ve din uğrunda savaşları yüzünden çok çile çekmişler ama hatalarından ders almışlar, kendilerince toplumun büyük bir kesimini tatmin eden ahlak, adalet, estetik kuralları geliştirmişler. bilime de sıkı sıkı sarılmışlar.

  • spankenstein  (27.06.14 16:18:01) 
insanları sadece kendini değil toplum yararını düşünebildikleri için.


  • shiranai  (27.06.14 16:22:39) 
ahlak, vicdan ve egitim.
- kamu yoneticilerinin ve halkin yuksek ahlaki degerler tasimasi, ahlaki degere sahip olmayanlarin toplumdan dislanmasi
- vicdan duygusunun insanin insan olmasi icin gerekli temel ihtiyac ve toplumsal mutluluk kaynagi oldugu bilinci
- okullarda-ailede sadece ogretim degil ayni zamanda egitimin de veriliyor olusu.
  • kartonpiyer  (27.06.14 17:23:46) 
Yahu din diyen insanların kaçı yurtdışına gitti acaba? Adamlar dinlerine gerçekten bağlılar, bu mantıkla israil nasıl 15. sıraya çıkıyor?


  • Nohut Bey  (27.06.14 17:29:22) 
-dinin etkisi yok
-kararların tek merkezi bilimsel veriler

  • faaip de oiad  (27.06.14 17:34:24) 
Caliskanlikla bilimsellikle ya da insana verilen degerle alakali elbet. Ben de kendi meslegimle alakali dusunuyorum ve kafama sunlar takiliyor. Bizim ulkemizde planlar bu isin egitimini almis plancilar tarafindan mi yoksa belediye baskanlari vs. tarafindan mi yapiliyor? Ya da oy ve para kaygisiyla ne tur seylere izin veriliyor kentlerde? Bu arada biliyoruz ki kentlerin planlanmasi sadece kagit uzerinde cizilen cizgiler degil. Sosyo-ekonomik yapidan tut egitim saglik her seyi kapsiyor. E tabii ki estetik kaygilar da bunun icinde. E bunlarda uzmanlasanlar islerini yapamiyosa ya da mesleki etik denen sey de ortadan kalkiyorsa sorunlar aciga cikiyor. Yani onlarda sistem oturmusken bizim ulke cok farkli kafalarda.


  • blueprints and cigarettes  (27.06.14 21:08:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.