[]

bir şey hala kokuyorsa sorusu

diyelim ki elimizi boka soktuk, bi müddet kaldı, kokusu ele sindi. sonra o eli iyice, çitileye çitileye sabunla yıkasak ama sonunda el hala bok koksa o el teknik olarak temizlenmiş midir? yani bakteri vs. gitmiş midir, o eli ağzımıza soksak mikrop kapar mıyız?
benim düşüncem şöyle: eğer koku varsa o kokuya sebep olan bir şeyler hala orada demektir. genelde kötü kokuya sebep olan şeyler de pek hijyenik olmuyor sanki. o yüzden koku varsa el hala pistir bana göre. öte yandan, mesela balık yedik elle, sonra yine aynı ölümcül temizlik uygulaması yaptık ama hala kokuyor. o el temiz geliyor mesela bana, yani koku rahatsız edici oluyor ama elim pismiş gibi düşünmüyorum. siz ne dersiniz, bilimsel açıklaması falan nedir bu işin?



 
---düz mantık on---
sabunla elinizi yıkarken sabun durulanıyor ama koku kalıyor.
---düz mantık off---
  • ay nov kung fu  (27.06.14 00:42:02) 
Elime kezzap atmadan önceki son durağa kadar gelmişsem artık dışımdan "Temiz bu", içimden "Ya kirliyse" derim. En son dışım-için birleşerek "Öeh, daha ne yapacaktık" der ama içime sinmez. Bilimsel bir şey düşünemiyorum şu an. Kokuyu almak için paslanmaz çelik bir madde ile buz gibi suda yıkayın derler.


  • aychovsky  (27.06.14 00:46:54) 
@ay nov kung fu, sabun temiz bişey olduğu için burada bahsetmedim çünkü kokuyu bırakması sabunun görevi, hani el yıkadıktan sonra o koku kalsın diye kullanıyoruz zaten kokuluları. ama evet, temel mantıkta doğru, onun da kokusu durulandıktan sonra kalıyor. o kokuyu aldığımız sürece elimiz temizmiş gibi geliyor mesela ama belki o ara pislenmiş çoktan. ne tuhaf hal aldı bu soru amk...


  • baba jo  (27.06.14 00:47:42) 
Ellerin ve ayakların kalıcı floraları var, bir de geçici floraları var bildiğim kadarıyla. Öyle eli iki sabunlayıp suya sokmakla kalıcı flora pek etkilenmez, geçici floranın ise bir kısmı etkilenir. Kalıcı derken yani elimizde normalde bulunan, geçici ise bir olaya girme sonucu elimize bulaşan flora. Flora dediğim şey de bakterilerin türleri falan işte. Ondan sonra bu koku olayı aslında bu canlıların artığıyla alakalı. Aslında kokuyor dediğimiz şey bilmem ne alkolününün kokusudur, ya da işte amonyağın kokusudur falan. Yani bakterilerin kendisi kokmaz da, sentezledikleri maddeler kokabilir, yani elinizi yıkarsanız bakteriler ölür ama onların ürettiği maddeler kimyasal olarak elinizde kalır. Onların boyutu atomik olduğundan hemen atma şansınız yok. Balık kokusu biraz yağla alakalı. E yağ da bizim besinimiz olduğundan sen o kokuyu pis olarak algılamazsın tabi. Ama örneğin üre koksa, sen üre tüketmediğin için o sana kötü gelir. Yani sana kötü gelmiyorsa o şeyin senin vücudunla da alakası vardır diyebiliriz.


  • hohoya  (27.06.14 00:48:39 ~ 00:49:48) 
bilimseli bilmem ama kokuyorsa o madde elindedir hala bence de. Çare sirke!!!!1


  • mayaa  (27.06.14 00:51:29) 
@hohoya, peki o bakterilerden arta kalan maddeler pis midir ki, genel bir şey söyleyebilir miyiz? bakterinin kendisi hayırlı değil(çoğu en azından) geri kalan maddesi nasıl hayırlı olsun mu diyelim buna, "en yetkili abi cevabı" senden geldi aydınlat bizi bence.


  • baba jo  (27.06.14 00:54:58 ~ 00:55:26) 
Sabunla yikayinca bakteriler olmez. Sabun sadece bakterilerin elden kayip gitmelerine yarayan mekanik bir temizleyicidir ve bakterilerden %100 arinmak hicbir zaman mumkun degildir. Elin hala kokuyosa bu bakteriler (ya da f_d'nin dedigi gibi kokuya sebep olan partikuller) hala elinde oldugu icindir, elinin kokmamasi da bakterilerin elinde olmadigi anlamina gelmez.


  • passive aggressive  (27.06.14 01:00:21 ~ 01:09:00) 
Koku dedigimiz sey partikullerin buruna girmesi ile algilanir. Elin bok kokuyorsa elinde bok vardir. Ama bu demek degildir ki elin pis. Pislik temizlik hissiyati psikolojik bir nane. Ayni sekilde elinin kokmamasi da temiz oldugunu gostermez. Elinde bok olup burnuna partikul bile girip sen algilayamiyor olabilirsin.


  • f_d  (27.06.14 01:01:16) 
abi kimyasal maddelerin pisi temizi olmaz, zararlısı ya da zararsızı vardır. bu bahsettiğim bakterilerin ürettiği artıkların miktarı çok düşük seviyelerdedir. enfeksiyon vs. oluşturmadıkları sürece yüzeylerde sorun oluşturmazlar. örneğin nasıl ki ayakların terlediğinde kirler falan kabarıyor diyoruz, işte o kir dediklerimiz bildiğin bakteri yumaklarıdır, hatta içlerinde de kokuya sebep olan birçok madde vardır, güzelce temizleyince yüzeyde görünür olarak hiçbir şey kalmaz, yani yüzey temizdir ama atomları spatula gibi deriden kazıyamayacağın için çok az miktarlarda bu maddelerden kalacaktır, o madde de işte koku yapar ve zaman geçtikçe o maddelerin dokudaki miktarları azalır ve koku kaybolur, aslında koku olur da biz pek anlamayız bunu. yine örneğin insan kendi ayağının koktuğunu hissetmez ama etrafındaki biri bu kokuyu alabilir. olay biraz da burnumuzla alakalı. Enfeksiyon, bulaşma gibi korkuların varsa bunlara pek takılma, eline mikroskopla bir kere baksan bir hafta aç kalırsın.


  • hohoya  (27.06.14 01:04:12 ~ 01:06:40) 
iki ihtimal var ya canın çok sıkılıyor yada telefonu tuvaletemi düşürdün?


  • gokhan atestepe  (27.06.14 01:10:31) 
Bilimselden anlamam ama çaresi karbonat !


  • duhan  (27.06.14 01:20:02) 
Dışkı için spesifik konuşursak elinde kalan kokulu partikuku parfüm diye sıkıyorsun zaten.

en.m.wikipedia.org

Elini el yıkama kurallarına uygun olarak yika, tırnak aralarını da fircala ve kısa tut. Soğan sarımsak için metal kaşık tutarak yikayabilirsin. Senin derdin bakteriler olmalı, kalan koku veren maddenin çok yüksek miktarda olması gerekir ki seni zehirleyebilsin. Kolonya dökmek mantıklı bir hareket.
  • Lim5  (27.06.14 02:03:03) 
Agiz kokusuna neden olan, gece boyunca agizda ureyen bakterilermis. Yani kokuya neden olan dokundugun seydeki bakteriler olabilir, sadece tahmin yurutuyorum. Ayrica ne kadar yikarsan yika vucudun en mikroplu kismi ellermis.


  • delifaruk  (27.06.14 02:23:54 ~ 02:24:28) 
bakteriler icin normal sabun, kokular icin metal sabun kullanilir. metal sabun "teknik olarak" temizlemez, sadece kokuyu alir. ikisinin partikulleri ayri olabilir, ayri ajanlara tepki verebilir.

pratik metal sabun ikamesi icin kasik kullan. aynen suyun altinda elini sabunlar gibi surttur, koku cikar. hicbir sabun %100 "temizlik" saglamaz, velev ki ameliyathaneye girer gibi strelize etmissin:))
  • no avalon  (27.06.14 02:33:47 ~ 02:34:35) 
ellerinizi veya başka bir yerinizi dışkıya bulaştırmayın kesinlikle. yıkamakla temizlenmiyor.

bilheal.bilkent.edu.tr

yazıdan alıntı aşağıda, okumaya üşenmezseniz.

Sağlıklı bir insanda idrar mikrop içermez, ancak dışkının her milimetre küpünde milyonlarca bakteri bulunur. Bunlar bağırsaklarımızdan atılmış olmasına rağmen, herhangi bir yolla tekrar vücudumuzun iç ortamına bulaştıklarında hastalığa neden olurlar. Bu nedenle özellikle dışkılama sonrası temizliğin özenle yapılması çok önemlidir. Dışkılama sonrası temizlik, daha önce de belirtildiği gibi idrar çıkışı açıklığına ve kadınlarda vajina girişine mikrop bulaştırmamak için mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken diğer noktaysa, dışkılama sonrası temizlik yapılırken ellere mikrop bulaştırılmamasıdır. Dışkılama sonrası temizlikte doğrudan eller kullanıldığında kirlilik öyle artmaktadır ki etkili yıkama ile dahi eller tam olarak temizlenmemektedir. Bu nedenle dışkılama sonrasında ilk temizliğin, gözle görünür bir kirlilik kalmayıncaya kadar yinelenerek her seferinde kuru temiz tuvalet kağıdıyla, daha sonra yine el değdirilmeden fışkıran suyla ya da ıslatılmış kağıtla yapılması ve bölgenin tuvalet kağıdı ile kurulanarak temizliğin bitirilmesi en uygunudur. Bu işlem bittiğinde eller mutlaka aşağıda el temizliğinde anlatılan şekilde etkili bir biçimde yıkanmalıdır. Özellikle ellerde istenmeyen bir bulaşmanın olduğu durumlarda kullanılan musluk, sifon ya da kapı kolu ve benzeri bir yüzeye dokunmak gerekiyorsa, buralara doğrudan temas yerine tuvalet kağıdı kullanarak dokunmak, tuvalet kağıdının ruloda kalan bölümünü kirletmemek, hem daha sonra kendimizi hem de birlikte ortamı paylaştığımız insanları, dışkı ile bulaştırmamak açısından önemlidir.
  • oinone pe  (27.06.14 08:54:33 ~ 08:57:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.