[]

Kan davası çıkartacak bir KPSS tarih sorusu (capsli)

Soru ekte.

Bize öğretilen : Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı batılılardan önce verildi.

Bakıyorum 1909 yılında Finlandiya vermiş, Danimarka vermiş bi de bizden önce o kadar.

Medreselerin kapatılmasının sebeplerine bakıyorum, laik eğitim sistemini getirmek ve eğitimde çağdaşlaşma. ve o dönemde çağdaşlığı batıdaki sistemlerle oturtmaya çalışıyoruz biz.

Ama cevap A diyor.

Açıklama olarak da "Medreseler çağın gerisinde kalmış kurumlar olduğu için kapatılmıştı" yazmış. E çağın gerisindeyse, sen çağı yakalamak için kapatırsın orayı. Farkı kapatmak için yani.

Ve her konuştuğum kişi "a şıkkı abi nasıl göremiyorsun bunu" diyor, sinirden kendimi sikicem lan. Çok mu yanlış mantık yürütüyorum? Israrcı olunca da "abi ösym böyle alıyor, çok düşünme siktir et" diyorlar.

 
cevap bariz c. önce capse baktım ben de senin gibi düşünmüşüm.


  • mula  (26.06.14 21:26:11) 
"Abi Ösym öyle alıyor" diyenleri dinle bence de. Bizim dershanede de böyle çok soru soruldu tarih hocasına. Onun bize verdiği cevap, "MEB müfredatında ne kabul edilmişse onu seçeceğiz, gerçekte ne olduğunu değil" oldu.


  • dust in the wind  (26.06.14 21:27:21 ~ 21:27:48) 
osmanlı medreselerinin tarihine çalıştım geçenlerde final için korkunç korkunç... medrese sisteminde batıyı yakalamak için ne yaptılarsa olmamış. ta ki cumhuriyete kadar.


  • mula  (26.06.14 21:27:23) 
Cevap A.

Nesi karmaşık? Ben yorumlayarak anlatayım.

Miladi takvimin kabülü, kadınlara seçme hakkı verilmesi, latin harflerin kabulü ve metrik sisteme geçilmesi batılılarla olan farkları gidermek amacıyla. Adamlar zaman uyuşması için takvimi değiştiriyo, haftasonu tatillerini değiştiriyor, uluslararası ekonomi için yine metre sistemine falan geçiliyor. Kadınların yine seçme seçilmeyle, erkeklerle eşit hakka sahip olması hedefleniyor. Batılılaşma için. Bunların hepsi; batılı devletlerle aramızda anlaşmaların daha kolay olması için. Yani sen cuma gününü tatil yapıp, bütün ülkeler c.tesi tatil yaparsa; sıkıntı olur. Herkes metreyi kullanırken, sen kullanmazsan sıkıntı olur. Arapça zaten zor bir dil, batılıların da bildiği bi dil değil sonuçta. Batılılarla daha iyi anlaşabilmek için falan filan.


ama medreselerin kapatılması; medreselerdeki eğitimlerin artık cozutmuş olmasından dolayıydı. Medrese daha farklı.

Benim eyyorlamam bu kadar.
  • barbara herhalde barbara manken olan  (26.06.14 21:33:02) 
@barbara herhalde barbara manken olan

işte orada ek bi bilgi var, "türk kadınına seçme ve seçilme hakkı, batı devletlerindeki kadınlardan daha önce verilmiştir" böyle bir durumda batıyla eşitlik değil aksine batıdan daha fazla hak vermiş oluyoruz. kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmemiş olsaydı o dönemde, zaten batıdaki kadınlarla bir farklılık olmayacaktı, onların da yoktu. yani herhangi bir farklılığı gidermek yok ki.
  • akatreil  (26.06.14 21:37:49 ~ 21:38:58) 
Kesinlikle C


  • bilmemkacincinick  (26.06.14 21:40:25) 
cevap c. böyle dandirik sorular oluyor. farklılıkları giderme değil, arttırma olur c seçeneği.

batıda medrese yok, batılıya benzemek için kapatıp çağdaş okul açıyoruz işte, bu sebeple farları gidermek için yapılan hareket. c seçeneği zaten batıda yok, neyine benzeyeceğiz.
  • uykusunu yakalayan adam  (26.06.14 21:41:34) 
Medreselerin kapatılması diyor modern eğitim sistemine geçiş değil. Algı işte hemen farklı anlamlar çıkarıyor.


  • kadirgali huseyin olmayan adam  (26.06.14 21:44:51) 
eşim 7 tarih kitabı bitirdi üstad, C dedi :) hani doğru değilse bile rahat ol yalnız değilsin :)


  • fatihdr  (26.06.14 21:46:01) 
@kadirgali huseyin olmayan adam

abi bi soruda verilen şıkkı sebep sonuç içerisinde inceleyip, başka bi soruda düz mantık "sadece kapatılması diyor" şeklinde incelersek tarihin içinden çıkamayız ki. Medreseleri niye kapatmışız sorusunu sormamız gerekiyor, e o da çağdaşlaşma.

Keza sorunun cevap anahtarında da açıklama olarak "medreseler çağın gerisinde kalmış eğitim kurumları olduğu için kapatılmıştır" diyor.

cevap anahtarı yanlış basılmış diye de avutamıyorum kendimi, soru bankasını yırttım valla sinirden :D
  • akatreil  (26.06.14 21:51:02) 
konu tevhid-i tedrisat kanunu. laik eğitim sistemi batıda, biz de onu uygulamışız.


  • uykusunu yakalayan adam  (26.06.14 21:52:33) 
ben evvelki sene dershaneye giderken kpss tarih hocası "arkadaşlar kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk biz verdik diye diye bir şey yok, sorulara ona göre cevap verin demişti." capste ilk o şıkkı eledim görünce :/ mantıklı değil belki ama not düşeyim dedim.


  • irbat  (26.06.14 21:58:09) 
baktım da bi bizden önce dünya siyasetinde etkili bi tek ingiltere vermiş o da bizden 5 yıl önce "kısıtlı bir katılım imkanı" vererek izin vermiş buna.

Fransa 1944'te, medeni kanunu aldığımız İsviçre bile 1971'e bu hakkı vermiş kadınlara. keza avrupadaki büyük devletlerin neredeyse hepsi bizden sonra vermiş. en azından viki öyle diyor.
  • akatreil  (26.06.14 22:00:15) 
@akatreil soruda sana öyle bi ek bilgi verilmiş mi? Ben göremedim açıkçası. Çok farklı düşünmek için zorluyorsun. Sen sadece soruda sana verilenle ilgilenmelisin.

Sen onu öyle yorumluyorsun. Ama ben nasıl düşünüyorum: bizim kabul ettiğimiz rejim Cumhuriyet. Cumhuriyetin ilkelerine göre; Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları kanunlar önünde eşit. Yani, erkeklere seçilme hakkı varsa kadınlara da olmalı. Medeni kanunla kadınları sosyal hayatta eşitlediler ama siyasal alanda geri kaldı ve bu yine bizim Cumhuriyet rejimimize uymayan bir şey. Yani rejim tam anlamıyla oturmamış oluyor. Diğer devletlerde rejim belli sonuçta. Siyasal hak yoksa bile, rejimleri uygulanıyor. O yüzden kadınlara da seçme hakkı verilerek; rejim düzene oturtulmuş olur. Batılılar nasıl kendi rejimlerini tam olarak uyguluyorsa, biz de farkı kapatmak için kendi rejimimizi uygulamış oluyoruz. F

Ben niye sizden farklı düşünüyorum. :D
  • barbara herhalde barbara manken olan  (26.06.14 22:02:02) 
@barbara herhalde barbara manken olan

ona bakarsan soruda avrupanın metrik sistem kullandığı yada latin alfabesini kullandığı da verilmemiş. ama biliyorsun onları kullandığını. işte türk kadınına da seçme seçilme hakkı avrupadaki kadınlardan önce verilmiştir diye bir durum var. en azından böyle öğretildi hep bize. irbat'ın hocası farklı söylemiş mesela ama bu sene dershane hocamız da bize söyledi "ilk biz verdik" şeklinde.
  • akatreil  (26.06.14 22:06:56) 
@akatreil :D yahu kitabı bi aç bak istiyosan. :D

Ben rejimle alakalı diyorum. Batılı devletlerin rejimleri belli. Bizim rejimimizde de türk vatandaşları eşit diyor, kanun önünde. Adamlar gidiyor, medeni kanun alıyor, isviçreden. sosyal hayat oluyor ama hala rejim uygulanamamış oluyor, çünkü kadınlar seçime gitmiyor. Yani türk vatandaşı kanun önünde eşit olmamış oluyor anayasamıza göre. Adamlar da bakıyor, batıda rejimler belli, biz de eşitlenelim diye bize de seçme hakkı veriliyor. Bunun ilk verilmesiyle alakası yok ki, benim amacım koyduğum Cumhuriyet rejimini tam anlamıyla uygulamak. Rejimimi uygularsam, farkı kapatırım. Onlarda seçme seçilme olmayabilir ama rejim belli yani.

Neyse ya, sen anladığın gibi çöz yine. :D Herkes farklı düşünüyor. Belki ben yanlış düşünüyorumdur. :)
  • barbara herhalde barbara manken olan  (26.06.14 22:13:59) 
@barbara herhalde barbara manken olan

işte sorun orada, sen diyorsun ki "isviçreden medeni kanunu aldık, kadınlara eşitliği getirdik ama aaa kadınlar seçime gidemiyor bu nasıl eşitlik"

o medeni kanunu aldığımız isviçre, kendi kadınlarına seçme seçilme hakkını 1971 yılında vermiş. yani bizden 47 yıl sonra.

ayrıca dediğin çok saçma soruya göre, soruda seçme ve seçilme hakkının verilerek "avrupadaki kadınlar ile türk kadınları arasındaki farklılığın kapatıldığı" iddia ediliyor ama sen onlarda seçme ve seçilme hakkı yok ama önemli değil o, biz veriyoruz farkı kapatıyoruz diyorsun.
  • akatreil  (26.06.14 22:25:33) 
Bildiğim kadarıyla medreselerdeki eğitim sistemi batıdakinden kötü kabul edilmiyordu. Eğitim sistemini; devrimlere ve özellikle de dil devrimine muhalefeti önleyebilmek ve merkezi otoriteyi güçlendirmek adına tek çatı altına almak için "tevhid-tedrisat kanunu" sonrasında medreseler de bir emirle kapatılmıştır.


  • labanon  (26.06.14 23:51:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.