[]

Bir Avukatım olsun istiyorum

Selam,

Hukuksal sorunum olmadı şimdiye kadar ve hukuki işler hususunda hiç bilgim yok.

Google'da biraz araştırdım lakin karmaşık geldi. İleride gerekmesi durumunda kullanılabilmesi adına şimdiden bir avukata vekalet vermek zorundamıyım? Bunun avantajı dezavantajı nedir?

Vekalet vermeden bir avukattan hukuki bilgi alabilir miyim? Ne tür masraflarla karşı karşıya kalırım?

Ayrıca bunun dışında duyarlı bir vatandaş hukuki olarak nasıl davranmalı ve önlem almalıdır?

Saygılar

 
hukuki konu dediğin çok geniş bir yelpaze oluyor hocam. eğer ki hukuki bir konuda sorununuz varsa elbette avukatla işinizi yürütebilirsiniz. vekalet vermeden de danışabilirsiniz. bakmayın biz burada beleşe yapıyoruz ama danışma genellikle ücretlidir:)


  • dahili meddah  (26.06.14 16:22:37) 
avukata vekalet, sadece sizin adınıza hukuki işlerinizi yürütmesini istiyorsanız vermeniz gerekir. bir şey danışmak için vekalete gerek yok.


  • kibritsuyu  (26.06.14 16:26:37) 
Vekalet dava aşamasında gerekli, hukuki bilgi/danışmanlık için vekalete gerek yok. Ama düzenli bir hukuki danışmanlık olacaksa (örneğin şirketlere verilen danışmanlık), o zaman taraflar arasında "hukuki danışmanlık sözleşmesi" yapılır ve ücretlidir.

Şimdiden ortada bir sorun yokken bir avukata vekalet vermeyin, gerek yok. Bir sorun olduğunda avukatı bulduğunuzda ve anlaştığınızda verirsiniz, vekalet vermek yarım saatlik iş.
  • fengari  (26.06.14 16:29:21) 
+1 meddah

Teorideki düşünceleri bir kenara bırakıp, hayatınızın da normal bir şekilde idame ettirdiğinizi varsayarak.(kanunsuz iş yapmamanız, aşırı profesyonel davranan bir çevrede yaşamamanız, size kalacak milyonlarca dolar veya sizin milyonlarca dolarınızın olmadığı, iş adamı/tacir olarak yüksek meblağlı ve riskli işlerle uğraşmamanız.. vb.) Dediğiniz gibi gerekmesi durumunda vekalet vermeniz yaşadığımız ülke açısından yerindedir.

Gönül ister ki herkes hukuksal haklarını bilsin, buna göre bilgilensin ve davransın. Ancak ülke olarak sosyokültürel yapımız ve ekonomik durumumuz buna müsait değildir.

Evet vekalet vermeden avukattan bilgi alabilirsiniz. Danışmanlık ve diğer davalara ilişkin asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir:
www.istanbulbarosu.org.tr (sayfanın en altında)
  • emininsel  (26.06.14 16:37:03) 
Teşekkürler cevaplar için.

Aslında hem iş hem de kişisel durumlar için hazır bir avukata sahip olmanın faydalı olabileceği kanısındayım. Anlaşmalı mali müşavirler gibi. Lakin düzgün ve doğru şekilde yapmak istiyorum.

Peki acil durumlarda süreç nasıl işliyor? Örneğin herhangi bir avukata vekaletimin olmadığı bir zaman diliminde yan komşum beni fazla gürültüden şikayet ederse karakolda hukuki açıdan ne yapmam gerekiyor? Avukatın olmadığı durumlarda barodan tahsis edildiğini okumuştum lakin süreç nasıl işliyor tam olarak? Açıklarsanız sevinirim.

Saygılar
  • Mehmet Ersoz  (26.06.14 16:45:43 ~ 16:47:44) 
Valla buyuk aileler disinda hic gormedim bireysel ve aylik danismak icin avukata vekalet veren. Sirketiniz varsa ya da tacirseniz bence vekalet verin aylik belli ucret karsiligi danismanlik alirsiniz ama bireysel vatandassaniz tanisin yeter. İsiniz dusunce ararsiniz sadece.

Baro sanirim fakir degilseniz hukuk davalari icin avukat atamaz.
  • Nohut Bey  (26.06.14 16:46:26 ~ 16:47:12) 
Öyle bir durumda karakolda ifade vermeden önce "barodan avukat talep ediyorum" derseniz, size bir avukat tahsis edilir.


  • fengari  (26.06.14 16:53:12) 
her insanın bir muhasebecisi ve bir avukatı olmalı derler, çok doğru bence de :) bizim şirket için var birlikte çalıştığımız, sözleşme vs için. kişisel birkaç davamıza bakmışlığı da oldu, miras-tapu gibi. biz işimiz olunca arıyoruz valla, öyle acil durumumuz da olmadı hiç ama olursa ararız gelir yani, o durumdayız. biz de önce tanışarak başladık, sonra birkaç iş takibi verdik derken ilişki ilerliyor zaten. biz telefonda sözlü danışmanlık için para vermiyoruz mesela ayrıca ama vermek lazım sanırım cevaplardan anladığım kadarıyla :) yani kafana yatan biri varsa tanışırsın, gider bir kahvesini içersin, durumunu anlatırsın, aranızda bir yol belirlersiniz ona göre. ben olsam öyle yapardım.


  • kerbeee  (26.06.14 16:55:47) 
Anladım çok teşekkürler.

Peki bir avukata vekaletimin "olduğu" durumda barodan gene avukat tahsis edilir mi? Örneğin İstanbulda yaşıyorum ve İstanbulda bir avukat ile anlaştım, lakin Antalya'da tatildeyken karakolluk oldum. İstanbuldaki avukatımı çağırmak durumunda mıyım? Gelemeyecekse barodan avukat talep etme hakkım var mı?

Tekrardan teşekkürler.

Saygılar
  • Mehmet Ersoz  (26.06.14 17:04:57) 
Hayır istanbuldaki avukatınızı çağırmak zorunda değilsiniz, zaten polis sizin kimde vekaletiniz var bilmez ayrıca her vekaletiniz olan avukatı her işinize çağırnak zorunda da değilsiniz. Sözün özü, evet antalyada karakolda ifade vermeniz gerekirse antalya barosundan avukat talep edebilirsiniz.


  • fengari  (26.06.14 17:10:41) 
Eger hacmi fazla bir is yapmiyorsaniz sozlesmeli bir avukatinizin olmasi size pahaliya patlayabilir. hacmi yuksek bir is yapiyorsaniz da zaten iyi kotu bir avukatinizin olmasi gerekir.

ufak tefek sorulara para istemezler ama sozlesme inceleme vs gibi konular icin para isteyeceklerdir.

bunun yaninda, vizyonsuz ve turk isi bir onerim olacak. para vererek bu isi yaptirmak yerine tanidik bir avukat bulmak ve ona yazilmak daha pratik olabilir. mesela kuzenin enistesi, yengenizin kayinpederi (ki bu sizin babaniz olabilir)
  • co2s2  (26.06.14 17:12:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.