[]

bisikletten anlayanlar

bugün iş yerine bisiklette geldim. bisikletten hiç anlamıyormuşum onu anladım ben bugün :)

yolun çok az kısmı asfalt (düzgün asfalt değil ergen suratı gibi bozuk yüzeyli, yolun max 2kmlik kısmı asfalt zaten) diğer kısmı da tarla yolu bozuk taşlı yol. öyle böyle değil ama baya bozuk bir yol, sivri taşlar çıkıyor zeminden zıplaya zıplaya gidiliyor.

toplam 6 km yol. köyün içinden geçiyorum kestirme diye. etrafı tarla olan ince yollar olur ya onlardan.

benim kendi bisikletim yok eşimin eski bisikletini kullandım, kadınım bu arada. oturak çok sert geldi bir ara canım yandı o zıplamalı yerlerde. eğer düzenli kullanırsam duruma göre kendime de almayı düşünüyorum.

şimdi bu bisiklet işinden anlayanlara bir kaç sorum var.

1) öncelikle tekerin resmini aşağıya ekledim, sizce tekerler bu yolda kullanmaya uygun mu? tekerim patlar mı böyle sivri taşlardan falan korktum açıkçası.

2) vites olayını hiç verimli kullanamıyorum. yokuş çıkarken vites nasıl ayarlanır? terim olarak bilmiyorum ama basitçe pedallar zor çevirmeliye mi alınır, kolay çevirmeliye mi? :)

3) bugünkü köpekler pek sallamadı ama olur ya köpek kovalarsa yapılacak en doğru hareket nedir? hızlıca kaçmak mı lazım yoksa inip yürümek mi?

4) bu oturağın yumuşak olanları var mı değiştirsem faydasını görür müyüm?


i.hizliresim.com
i.hizliresim.com

yardımlarınız için teşekkür ederim şimdiden.

edit: bisikletin resmini ekledim.
i.hizliresim.com
i.hizliresim.com

 
1. lastiklerin her zaman patlayabilir. işe bisikletle gideceksen çantanda yedek kıyafet, anahtar seti ve yedek lastik olmalı. bisikletinizi de göreydik iyiydi. ancak dediğiniz yollarda ilerleyecekseniz ön maşa'da amartisörlü bir alettir umarım.

2. vitesi düşüreceksin sakin sakin çıkacaksın yokuşu. pedalı ne kadar zorlayarak çıkarsan o kadar çabuk dizlerini piç edersin. sağlıklı olayım derken diz ağrılarıyla boğuşursun.

3. köpekler ayağının yanına bile gelseler hiçbir şey yapmıyorlar. sadece bağırıyorlar inip yürürsen hiç sıkıntı yaşamazsın. sadece panik olma. ben senelerdir sabahları bir yerden geçiyorum ve senelerdir aynı köpek çetesi orada. sevip besliyorum bunları bana faydaları bile dokunmuştur zamanında. ama hala bisikletle onlara selam vermeden o köşeden geçersem kuduz olmuş gibi kovalıyorlar :P.

4- selenin yumuşağını alabilirsin istersen. ama acı ve ağrısı geçer. o kıçın henüz seleye alışmadığı içindir. fakat tırtıklı yollardan geçtiğin için sele çok sertse biraz daha yumuşatmak iyi olur.
  • madyb  (26.06.14 10:12:31) 
İnternetten bulursan bisikletlerin kullanım kılavuzlarına bak. Bir çok sorunun yanıtını bulabilirsin.


  • lesley mateas  (26.06.14 10:13:15) 
1) Tekerlerin dilleri ve yüzey genişliği stabilize yol için uygun gibi görünüyor. şimdilik değiştirmeye gerek yok.

2) Vites diğer taşıtlar ile aynı mantığı taşıyor, yavaş giderken yada yokuş çıkarken küçük vitesi seçeriz, ki pedalı daha rahat çevirebilelim. hızlandıkca da vitesi büyültürüz.

yanlız burada karıştırmaman gereken şey küçük dediğimiz vitesin dişlisi en büyük olandır. resimde gördüğüm 6 dişli var, bunların en büyüğü 1. vites en küçüğü 6. vites.

aynakolda yani pedalında da büyük ihtimal ile 3 farklı dişli vardır, bunların herbirinde ayrı ayrı tekerlekteki dişlileri orantıladığımızda toplamda bisikletin 18 vites olur.

fakat aynakol yani pedaldaki dişliler şimdilik kafanı karıştırmasın, onları yüksek hızlarda ve uzun yolda kullanırsın.

3) yavaşlarsanız köpekler geri dönecektir, durup kızabilirsiniz de. fakat bu oralada dolaşan işsiz ve sağlıklı köpekler için geçerli, saldırgan yada kuduz olmasından şüphelenirseniz hızlıca kaçın. çok korkuyorsanız bir köpek düdüğü alabilirsiniz.

4) Var, hem daha geniş yüzeyli hemde yaylı konforlu seleler var. fakat acele etmeyin, büyük ihtimal ile alışırsınız bu seleye. hem belki randıman alacağınızı düşünürseniz yeni bir bisiklet alırsınız, buna masraf yapmayın şimdilik.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (26.06.14 10:14:25) 
1) O teker uygun.
2) jugador'un dediği gibi gücüne göre 1-2 de çıkman gerek. Düşük viteste pedallar daha kolay çevrilir ancak daha az yol alırsın. Orada ince bir çizgi var. Lan bu kolay da bir türlü gidemiyorum deyip pedallara abanırsan bu sefer daha çok yorar. Usul usul çıkacaksın yokuşu. Hatta yol müsaitse geniş bir S çizerek çıkabilirsin. Böylece eğimden biraz daha yırtıp yolunu az bir miktar daha uzatarak kolayca çıkabilirsin.
3) Köpek kovalarsa bisikletle kaçamazsın zaten. Isıracak köpek ısırır. Kendi yoluna devam et durmanın da pek faydası olacağını sanmıyorum.
4) Silikon seleler var uzun süreli kullanımlarda daha rahat edersin. Ancak yeni kullanmaya başladığından her türlü ilk zamanlar ağrı yapar alışmak lazım.
  • akeara  (26.06.14 10:15:47) 
öncelikle hayırlı olsun :)
1- lastiklerde sıkıntı yok ama patlamasını önlemek için içine patlamayı önleyici jellerden yaptırabilirsin, etrafında bisikletçi var mı bilmiyorum ama.
2- vites kolay çevirmeye alınır:) düz yolda da çok pedal çevirmemek için zor çevirmeye al :)
3- köpeklerin yanında sakin olmak gerekiyor en önemlisi, bide yavaşlarsan hafiften tehdit olmadığını anlarlar.
4- seleni değiştirmek yerine silikon oturaklar var, selenin üstüne takılıyor, fiyatı da 20-30 lira, tavsiye ederim. bide zıplamalı yerlerde hafif poponu kaldır, sıkıntı olmaz:)
  • kronik  (26.06.14 11:12:18) 
1) uygundur, sorun yok. Lakin vites aksamını ve zinciri temizleyip yağlaman gerek, kısaca bir bakım gerekiyor gibi görünüyor.

2) Yokuş çıkarken vitesi küçülteceksin. Zincir önde de arkada da en sola yakın olduğunda en küçük vites oluyor.

3) Köpeklere yokmuş gibi davran

4) Sele almana gerek yok, her hangi bir bisikletçide şunu bulabilirsin.

www.bitenekadar.com

6 km. için taytla pedle uğraşma derim, popo ağrısı 3. günde tamamen geçer.
  • jadle  (26.06.14 11:15:02) 
çok teşekkür ederim cevaplar için, vites olayını öğrendiğim iyi oldu ben tam tersi zora almıştım yokuş çıkarken daha çok yol gidiliyor diye.

dediğiniz gibi ben bununla idare edeyim masraf yapmadan eğer bi düzen tutturursam ilerde kendime de bi bisiklet alacağım. zaten hep içimde kalmıştır kendi bisikletim olmadı hiç, küçükken abimin bisikletine binerdim hep.

@madyb bisikletin resmini de ekledim. amartisör yok sanırım ama km sayacı var :)
  • yue  (26.06.14 11:42:05) 
sorulara genel cevap olsun bunlar. tek tek yazmayacağım. öncelikle tekerlekler son demlerini yaşıyor. mümkün olan en kısa zamanda değiştirmeni öneririm.
şu linke gözatıp farkı anlayabilirsin. dagbisikletiturkiye.com

yokuş çıkarken vites küçültülür fakat bu işlem yokuşu çıkmaya başlamadan önce yapılır. yokuşa yüksek vitesle girip yorulunca düşüne alınmaz. hem denge bozar, hem de dişlileri kırma ihtimali yüksektir. birde en küçük vites olan 1. viteste değil, yokuşun eğimine göre daha yüksek tork üretebilecek 2,3 veya 4. vites kullanılabilir.

vitesi düz yollarda tam turu 1 saniye civarında tamamlayacak şekilde kullanmak gerekir. deli gibi pedal çevirmek kolaylık sağlamaz, yalnızca yorar.

vitesler çatır çutur atılmaz. tek tek yükseltilir veya düşürülür. bir anda 1. vitesten 5. vitese geçilmez yani.

ayrıca ön ve arka vites dişlileri zincir her zaman düz bir çizgi oluşturacak şekilde kullanılmalı. yani ön dişli 1. vites iken arka dişli maksimum 3. vites olmalı.

ben genelde şöyle kullanıyorum.
ön dişli | arka dişli | toplam vites
1 | 1 | 1
1 | 2 | 2
1 | 3 | 3
2 | 2 | 4
2 | 3 | 6
2 | 4 | 8
2 | 5 | 10
3 | 5 | 15
3 | 6 | 18
3 | 7 | 21
3 | 8 | 24

sele için jelli ve geniş seleler tercih edilebilir. ağrı en az 1 hafta sürecek. bozuk yollarda mümkün olduğunda seleye oturmamak gerekir. pedal çevrilmeyecek ise tek ayak yere 90 derece dik iken yük bindirip seyahat edilebilir.

köpeklere yapabileceğin bir şey yok.
  • zam sampiyonu domates  (26.06.14 13:37:21 ~ 13:39:02) 
köpeklerle alakalı bir şey öğrenmiştim. evrimsel olarak avını yakalama güdüsüne sahip oldukları için kaçan bir şeyi kovalıyorlarmış. bu sebeple köpek tepki gösterdiği vakit kaçmayıp hareketsiz kalmak veya çok yavaş yola devam etmek gerekiyor. geçen okulda bir traktör gördüm, süren amca köylü idi galiba, okulun köpekleri havlayıp kovalamaya başladığında durdurdu traktörü, köpeklere önce afalladılar, baktılar mal gibi, sonra da dağıldırlar.

denildiği gibi o yokmuş gibi davranabilirsin. zorlayanlar oluyor buna rağmen, o zaman sevecenlik gösterebilirsin yumuşak ses tonu ile, ondan anlamazsa daha gür bir ses çıkarman gerekir, korkutman gerekir yani köpeği(ki bu köpekler nadir, sürü koruyan köpekler, bekçiler böyle davranır, bu durumda da çobana/sahibine selam verin uzakta da olsa).
  • uykusunu yakalayan adam  (28.06.14 14:57:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.