[]

Web Development Ogrenmek

selam,

birinin bir internet fikrim var diyelim fakat teknik bilgisi yok. html, css falandan zerre anlamiyor.

boyle bir adamin twitter ayarinda bir site (uygulama) yaratabilmesi icin nereden baslamasi ve sirasiyle neleri ogrenmesi gerekir?

tesekkurler

 
w3schools'tan faydalanabilir: www.w3schools.com

önerilen tutorial sırası (soldan sağa, html, css, javascript) bir aşinalık kazanmak adına mantıklı. php ile sql'in sırası değişebilir diye düşünüyorum ama tutorial'lar o konuda bir sıra varsayıyor mu bilmiyorum. zaten php'nin de alternatifleri var.
ilk üç tutorial serisinden sonra jquery'ye de bakabilirsin, javascript işlerinin önemli kısmı jquery ile gerçekleşiyor çoğu pratikte.

w3schools önerdim diye beni kaçınılmaz olarak w3fools'un (www.w3fools.com) varlığından haberdar edecek arkadaşlara not: girin bakın abi w3fools'a, söylemlerini değiştirdiler biraz. w3schools kendini toparladı epey, ilk başlayanlara önerilebilir gayet.

bu arada senin fikrin mi başkasının fikri mi bro? çekinme yahu.
  • inscrutable  (25.06.14 11:57:40 ~ 11:59:20) 
Twitter ayarinda bir site yapabilmek bir kisini icin cok fazla efor gerektirir ve cok farkli calisma branslarini barindirir. Bunlarin her birinde uzmanlasmak ya da en azindan belli bir deneyime sahip olmak gerektirir. Bir site temelde 4 ana bölüm barindirir. Bunlar Tasarim, Front-End, Back-End ve Database. Bunun disinda bircok yan ve alt dal bulundurur. Bir kisi bu ana bölümlerden 1 veya ikisinde uzmanlasmis olabilir ama 4ünüde de uzman olmasi zordur ve zaman alir. Ya da ikinci bi yöntem olarak bu is 1 kisi tarafindan bir sekilde kotarilir fakat sonuc hayal edildigi gibi olmayabilir, problemli bir site olacaktir(Twitter ayarinda bir site icin, onun disinda daha basit siteler icin 1 gelistirici yeterli kaliteyi saglayacaktir). Bu nedenle benin kisisel önerim bu konuda uyumlu ve hirsli bir ekip kurulmasidir. Bunda da devamlilik saglamak zordur. Bu gibi durumlar icin Guy Kawasaki'nin bircok kaynakda degindigi gibi hedeflediginiz ürünü "Ucak" gibi degil "Tren" mantiginda tasarlayin. Hedefiniz "Ucak" olursa ürünün 1 parcasi bile eksik olursa calismaz. "Tren" mantiginda olursa 1 vagonu dahi eksik olsa da calisacaktir. Fikir calisabilecek kücük parcalara bölünmeli, ve üzerinde calismaya baslanmali. Ama tekrar söyleyeyim Twitter ayarinda bir site 1 kisi icin gercekten cok zaman alacaktir.

Edit: Bu kadar cevabin arasinda da moralini bozmasin, bir sekilde girissin bu ise. Sonucta basarsa da basarmasada ögrendigi hicbirsey cöpe gitmez.
  • emrahday  (25.06.14 12:16:17 ~ 12:38:08) 
Parası ve bilgisi yoksa yapamaz. Uğraşmasın.

Fikri güzelse kendisiyle ortak olacak bir sürü developer var. Onlarla takılsın.
  • serafettinn  (25.06.14 12:20:37) 
@emrahday +1 kesinlikle.
ama yok ben 1-2 senemi (ya da isin gucun yoksa, gunde saatlerini verebileceksen aylarini) ogrenme surecine harcamaya hazirim dersen codecademy'den baslayiver. hic degilse bunun ne kadar kompleks bi mesele oldugunu kavrarsin ogrendikce. ayrica eksisozluk.com

  • hjarteblod  (25.06.14 12:22:44 ~ 12:23:22) 
twitter gibi bir siteyi, "twitter yapma tutoriali" gibi derslerden 1 hafta içinde yapabilirsin.

önemli olan o siteyi idare edebilmek. yapıp geçmeyle bitmiyor malesef web işleri. hele ki twitter gibi sosyal siteler, saniye başına onlarca hata düşüyor, nereden belanın geleceği belli olmuyor. idare etme işi için en az 2-3 sene boyunca bir şeyler kodlayıp işin bok yanlarını kavraman gerekiyor.

yoksa siteyi yaparsın, 3 saat içinde site göçer bir daha açana kadar bi 1 hafta daha harcarsın.
  • kamera motor  (25.06.14 12:25:14) 
Twitter su anda dunyadaki en kompleks sitelerin basina oynar o acidan talihsiz bir soru olmus.

Cevap olarak, eger en bastan yuksek trafikte kullanici hedefi varsa sifirdan tek kisi yapilmasi mumkun degil. Arka planda ciddi muhendislik gerekir. En basta yuz kisi kullansin yeterse, tek basina girisilebilir. Photoshop, tasarim ve resim bilgisi tasarim icin; html, css, javascript on yuz icin; (ornegin) php, sql, programlama ve veritabani bilgisi arka plan icin gerekir. Sirasi cok fark etmez, istediginiz yerden baslayabilirsiniz.
  • f_d  (25.06.14 12:30:36) 
Bir cms kurup, projeye uygun bir theme ile kolayca istenilen site yapilabilir.


  • surfer  (25.06.14 13:10:33) 
@emrahday +1

twitter gibi siteler kodu yazdım bitti mantığındaki stabil sitelerden değildir. dinamik site mantığı sürekli geliştirme ve uğraşma üzerinde yürür. kodunu yazma aşamasından tut (ki bunu mükemmel bir hızla ve beceriyle yapman lazım) görsellerine kadar başlı başına zor ve meşakkatli.
  • harekatamiri  (25.06.14 14:10:31) 
tamam siteler dinamik, gelismeye acik falan da sonucta 2-3 kisi bir araya gelip projenin daha basinda calisan bir prototipini yaratabiliyor.

o seviyeye gelmek icin neler yapilmali diye soruyorum. bir anda twitter'in su anki halini yapmak derdinde falan degil yapmak isteyen kisi.
  • gerard  (25.06.14 14:44:25) 
calisan prototipi hobi olarak yine yapsin iki uc kisi.

dinamik kelimesini bilale anlatir gibi acikliyorum:
sistemi yaptin. illa ki patlayacak. fitratinda var. patlayinca ne yapacaksin? yama ile gideceksin. ve bu surec neredeyse full-time devam edecek. ama sonra, yazilim gelistirme hakkinda tecruben olmadigi icin yama yapamayacagin kadar karmasiklastiracaksin sistemini. zaten ilk isin oldugu icin basta da duzgun yapamamistin. duzgununu yapmak o zamana kadar tum yaptiklarinin cope gidecegi anlamina gelecegi icin yavas mavas, kor topal, arada gocen tam turk isi projeyle devam edeceksin. profesyonellik sifir yani. bu arada projenin yazilim disi diger ayaklari ile ugrasmaya vaktin kalmayacak.

velhasil amac onemli. internet fikrim var diyip cikiyorsaniz, her iste oldugu gibi bu iste de uzmanlari ile calismanizda fayda var. yoksa guzel hobi bence, ogrenin.
  • f_d  (25.06.14 14:54:33 ~ 14:55:12) 
Prototip yaparsin elbette, bunun icin adimlari su sekilde özetleyebilirim.
1. sitenin ne yapacagini, ne gibi fonksiyonlar icerecegini bir kagida yaz, kücük cizimlerle bu fikrini destekle. Farkli günlerde ve saatlerde tekrar gözden gecir fikrini. Tasarim belli bir olgunluga gelince parmaklarini hazirlayabilirsin. Ama burada cok fazla karmasik seyler düsünmememeye calis, basit gibi gördügün bir fonksiyon sana ilerde cok zaman kaybettirebilir. Sadece en temel en basit seklini hedefle.
2. UML digram cizmelisin. Türkiyede developerlar tarafindan bu adim atlaniyor hep ama cok önemli. Ileride sana zaman kaybettirecek mimari hatalarini önceden görüp baslamadan cözmeni saglayacak.
3. Photoshop ve Illustrator gibi programlarla tasarim yapmalisin. Tasarim ne kadar sade olursa bir sonraki adimda o kadar rahat edersin. "Flat Design" ve "Minimal Design" gibi akimlari dikkate al. Sayfanin "Responsive" yani farkli cihazlara da uyumlu olup olmayacagi bu asamada cok önemli.
4. Tasarimini önce HTML ortamina dökmelisin, sonra bunu CSS ile güzellestir, JavaScript ve JQuery ile canlandir. Basitce söyle anlatayim, HTML adamin kolu bacagi, kafasi, gövdesi olacak. CSS kolun, bagin rengi, kalinligi, eni, boyu olacak. JavaScript ve JQuery ise bunlarin islevi olacak, hareket, hissetme gibi.
5. Database olusturulmali, MySQL ücretsizdir ve iyi is görür. Bunun icinde SQL ögrenmek gerekli. Web sitesini beynidir bu.
6. PHP, Ruby, Java, C# vs. gibi dillerden birini ögren. PHP basit ve bircok kaynak bulabilirsin, Ruby basit ve son zamanlarda populer, Java ve C# digerlerine göre daha zor ve profesyoneldir.
  • emrahday  (25.06.14 16:52:59) 
ek olarak böyle bir siteyi nereden baksan 20-30 bin satır kod oluşturur. genelde yazılımcı sitenin tasarımını kendi yapmaz, ama onu da ben yapacağım diyorsan uğraşıcan hacı. photoshop öğreneceksin, sonra bunun mobil app ayağı var. mobilde uyumlu görünen sitedense mobil uygulamaya dökmen gerek, netbeans ya da eclipse öğreneceksin falan derken oho. yazarken yoruldum. sıfırdan başlamak zordur bu işlere. ben uğraşırım diyorsan dünyanın en zevkli işi ama.


  • harekatamiri  (02.07.14 13:47:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.