[]

almanca hakkında..

biliyorum çok muğlak olacak, sonuçta dil eğitimi göreceli bir iş ama yine de fikir vermesi açısından sorayım dedim. ingilizce'de upper-intermediate ve almanca'da bildiğimiz sıfır seviyesindeki, ortalama zekaya sahip 25 yaşındaki bir insan işi gücü bırakıp almanca'ya yüklense, birebir kurs dışındaki metotlarla (dvd, kitap, internet, rosetta stone, dw vb. eğitim materyalleri ile, olmadı finalde bir kaç ay almanya'da kalma durumuyla) bu dili öğrenebilir mi, öğrenebilirse ne kadar zamanda öğrenebilir?

teşekkürler.


 
arkadas almanca prim mi yapti nedir :)

En az 10-12 aylik bir calisma derim. Bundan sonra da bitmeyecek tabii. Kelime ögrenmeye devam.
  • Paratoner  (25.06.14 01:34:44) 
@Paratoner, evet üstad soruyu sorduktan sonra fark ettim de bugün bi almancadır gidiyor duyuruda :)

peki bu 12 aylık hunharca çalışma sonunda dili rahatlıkla konuşabilecek, gazete neyin okuyabilecek kıvama gelmek mümkün mü?
  • nohut  (25.06.14 01:38:56) 
Ben açıköğretimde dilimi almanca seçtim, ingilizce biliyorum ve gayet öğrenilebilir bir dil. Sadece sabırlı olmak gerek.


  • hohoya  (25.06.14 01:39:58) 
Gazete, dergi vs okuyacak, Artikel denilen makaleler yazacak kivama gelirsin. Tv'de anlatilanlari takip edebilir, söz gelimi almanca akademeik bir sunumu az cok anlayacak sekilde dinleyebilirsin. Iyi bir seviye de konusursun da ama cok akici olmaz. Gerci bu biraz sana bagli, cok yirtik bir insanim rahat rahat hata yapmaktan korkmadan konusurum diyorsan daha hizli konusmani düzeltirsin. Ama bunlarin hepsini yapmaya devam ederken zorlanmaya da devam edecegini unutma, yani 1 yil sonra almanca ögrenme isi bitti diye bir sey yok. Cünkü dil bu ucu bucagi yok.


  • Paratoner  (25.06.14 01:47:04) 
bu meretle ben de didiniyorum bu ara. almanca baslangic duzeyince cok kolay bir dil, yani avrupa siniflandirmasinda A1.1 A1.2 ve A2.1'i kendin calisarak (guzel kaynaklar varsa) cok kolay halledersin, buraya kadar ingilizce ile paralel gidiyor az çok (artikelleri saymazsak). A2.2'den itibaren isin rengi degismeye basliyor. Artik ingilizce ile paralellik azaliyor (dil yapısı, gramer olarak) ama yine avantajlısın türkçe ile benzerlikleri daha belirginleşiyor bu noktada. Hakkını vererek A1 ve A2 seviyelerini öğrenirsen çatpat iletişim kurmaya başlarsın, günlük hayatta yolunu, yönünü bulabilirsin. Sonra 3 aşamalı B1 geliyor. B1'i bitirdiğin zaman çoğunlukla sorunlu da olsa iletişim kurabilirsin.

Şimdi bunu zamana yayarsak 1 yılda yapılabilir gibi görünüyor ama kurssuz 1 yılda yapılabileceğini sanmıyorum. Çok azimli, disiplinli bir insansan yapabilirsin tabi ki. Almanca'nın ingilizce'den farkı gramer kurallarının aslında az ve basit olması ama dilin çok esnek yapılara izin vermesi, ve dolayısıyla cok istisnaya sahip olması. Bence Almanca'nın A2.2'ye kadar bireysel olarak öğrenilebileceğini düşünüyorum ama oradan sonra birebir yardım gerekiyor. İstisnalar olabilir ama averaj durum bu. İngilizce'de basta kurs daha mantıklı sonrasını bireysel halletmek daha kolaydır ama Almanca tam tersi bana göre.

umudunu kırma ama tabi ki, kimler ögreniyor sen niye ogrenemeyesin ancak 1 yıl hedefi koyarsan önüne hayal kırıklığı yaşama ihtimalin çok. En az 1,5 ya da 2 yıllık sıkı bir çalışmayla halledebileceğini düşünüyorum ama. Özellikle Almanya'ya gitme şansın da varsa daha da hızlanır.
  • curbed wings  (25.06.14 02:11:54) 
almancayi ögrenmekten kasit? derdini anlatmak 3 ay, gazete ve muhabbet etmek 1 yil, derslere girip anlamak 3 yil, kafkayi anadilinden okumak 2 yil, hukuk metinlerini anlamak (özel kasmayip o seviyeye yükselmeyi bekliyorsaniz eger) 5 yil.

tabi benim gibi bir dil özürlüsünün tahminleri. 6 yil olmus hala yasitim herifle geyik ceviremiyorum. artikel falan yalan, hele bayernde hepsi yalan.
  • portmanto  (25.06.14 04:18:05) 
"Dile maruz kalmak" diye bir şey var ve çok önemli. Almanya'da geçireceğiniz 6 ay, Türkiye'de bir kursta çabalayacağınız 3 yıla denk gelir aşağı yukarı. Tabii Almanya'ya gidip, Türklerle takılmayacağınızı varsayarak söylüyorum bunu.

Temel düzeyde Almanca öğrenin önce. Bunu aşağı yukarı 3 ayda halledersiniz. Eğer self-oriented bir insansanız kendiniz çalışabilirsiniz. Yapamam diyorsanız mümkünse, eğer bulunduğunuz şehirde varsa, Alman Kültür Merkezi'nin(Goethe Institut) kurslarına gidin. Hatta bulunduğunuz ilde yoksa bile, bulunduğu illerden size en yakın olana gidin, koşullarınızı anlatın, danışın nasıl bir yol izleyebileceğinizi.
  • istinyede bekle  (25.06.14 06:10:38) 
ingilizcede geldiginiz seviyeyek kac günde geldiyseniz ayni eforla almancada ayni seviyeye 2 kati sürede ulasirsiniz. yani kisaca ingilizceden iki kat fazla zaman aliyor.


  • emrahday  (25.06.14 13:28:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.