[]

Yatırım Amaçlı Ev

Peşin: Emlak balonu, iki yıl sonra patlayak gibi öngörülerden ve karşı tezlerden biraz haberdarım. Finans insanı değilim.

Soru komik gelebilir ama;
Yatırım amaçlı olarak bir ev almaya kalksam, bunu peşin ödemek ile, peşinatını ödeyip, kredi taksitlerini ana paranın faizi ile ödemek ne kadar mantıklıdır? Getirisi götürüsü nedir?

Sayısal bir örnekle sorayım;

200bin liralık bir ev olsun. 200bin lira da paramız olsun. Dolar-TL oranı da aşağı yukarı aynı kalacak varsayalım.

Senaryo:1
50bin lira peşin ödeyip, 150bin lira kredi çekip 5 yılda ödüyor olalım. Konut kredisi faiz oranları %0.91 ile %1.1 arasında.
Aylık:%0.91, Yıllık:%10.92 Aylık Taksit:3.255,38 TL, Vade boyunca ödeme toplamı: 197.172,93 TL

Elimizde kalan 150bin TL ana paramızı %10.50 ile faize yatırıyoruz. Aylık 1350 lira net faiz alıyoruz. 1900 lira da maaştan ilave edip kredi taksitlerini ödüyoruz.

5 yılda maaştan 81000TL ödeme yapmış oluyoruz. 5 yılın sonunda elimizde enflasyon karşısında erimiş (bugünün parasıyla 150bin TL) ve bugün 200bin TL değerinde olan ev kalıyor.


Senaryo:2
200bin lirayı verip evi alıyoruz. 5 yıl boyunca her ay maaştan 1900 lirayı bileşik faize yatırıyoruz. O paramız var.


Hastalık, doğal afet, ekonomik kriz gibi olası şeyler de göz önüne alınırsa hangisi mantıklıdır?

Bi de bu evi nerden alacağız? Hadi bakalım.

 
hiçbir vadeli mevduat getirisi, kredi faizini ezemez. ayrıca %10,5 den yatırınca ayda 1350 tl gelmez, %15 stopaj alıyor devlet.

ben olsam direk evi alırdım.
  • joe dalton  (23.06.14 23:49:13) 
Net cevap icin enflasyon beklentin, evin deger artisi beklentin, kac senelik yatirim plani yaptigin gibi bilgiler gerekse de olay kabaca su: eger elindeki parayi konut kredisi faizinden daha fazla kar getiren bir iste kullanabiliyorsan kredi cekmen daha mantikli. burada vadeli mevduata koyduguna ve mevduat faizi konut kredisi faizinden az olduguna gore kredi cekmemek daha ekonomik.


  • f_d  (24.06.14 00:07:19) 
200 bin lira değil ama ben şöyle yaptım. Evin nerde olduğu dert değil. 20 bin peşin ile 50 bin liralık ev aldım kirası kredi taksidi başabaş. Faizler kselmeden yapmıştım bu işi. 200 bin tl olsa benzer 10 tane ev alırdım. 10 ev için bir çok emlakçı takla atar. az emekle 10 yıl içinde 10 evin olur ve görece az birikime rağmen 3-4 bin tl aylık gelirin. Mekan olarak tercihim doldur boşatın çok olduğu insanların ev almak yerine kiralamayı tercih edeceği yerler. Risk evlerin bazılarının boşalması ve taksitleri maaştan ödemek.


  • drip nick i zaten kullanilmakta  (24.06.14 00:26:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.