[]

film çekimi

film çekerken (profesyonel anlamda soruyorum) özellikle dslr öncesinde, iso ayarı ne şekilde yapılmaktaydı. filmde zaten tek iso söz konusuydu, dijitalde nasıl çözülüyordu bu iş?




 
Dslr dediğinize göre muhtemelen fotoğraf soruyor olmalısınız. Filmin tek iso değeri vardı, bunun üzerinden iso değişikliği yapmak için uygun filmlerde push-pull denen işler yapılırdı. Yani film iso 100 ise ve bize iso 3200 lazımsa, çekimler iso 3200'e göre yapılır, yıkama süreleri de ona göre uzatılırdı.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (23.06.14 06:50:20) 
Ya film vardir, filmin iso degeri vardir, ya da sensor vardir, o da genelde belli bir aralikta calisir. ucuncu bir medya mi var, ben bir sey mi kacirdim?


  • fortisvita  (23.06.14 06:50:26) 
yok, şöyle ki, dslr'yi hiç katmıyoruz hesaba onu yok bilin. filmli makinelerde de iso filmin hızı oluyor zaten. peki dslr öncesi dönemde bir dijital film makinası, ne bileyim profesyonel kamera falan yok muydu? vardı. işte o makinalarda iso ayarı ne şekilde yapılıyor, neye göre yapılıyor? çekimlerde auto iso mu kullanılıyor? yani cevap verme yetkinliğine sahip arkadaşlarla bir yere varmaya çalışacağım da...teşekkürler.


  • ytse jam  (23.06.14 09:34:58) 
Makinanın üzerinde takılan filmin kaç iso olduğunu ayarlayabileceğiniz bir mekanizma bulunuyordu. filmli fotoğrafın sonlarına doğru (son kullanıcılar için), makinalar takılan filmin kaç iso (asa) olduğunu anlıyorlardı. Ve pozmetreler bu iso değerini baz alarak hesaplama yapıyordu.

İlk çıkan profosyonel olmayan dijital makinalarda hatırladığım kadarıyla auto iso vardı. ancak ilk çıkan sensörler verimsiz olduğu için zaten iso değeri 400 lere geldiğinde grain oluşumu çok fazla oluyordu.
  • ventruefox  (23.06.14 11:45:08 ~ 11:48:16) 
"dslr öncesi dönemde bir dijital film makinası, ne bileyim profesyonel kamera falan yok muydu? "

dijital ise, uzerinde dijital sensor vardir. Sistemin SLR olup olmamasi bir seyi degistirmiyor, mekanizma ayni (aynali shutter haric). hatta profesyonel olup olmamasi da bir sey degistirmiyor.
  • fortisvita  (23.06.14 17:46:46 ~ 18:10:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.