[]

uzun mesafe koşusu

uyarı: uzun olabilir :)

kendime birkaç hedef koydum koşmayla ilgili. kasımdaki avrasya maratonunun 10 km'sini koşmak, nisan'da yarı maraton ve sonraki kasımda avrasya maratonu koşmak olarak

3-4 haftadır kendi çapımda takılıyorum. öncesinde 1 km bile koşamayan biriydim. ciddi anlamda koşmayla ilgili sıkıntılarım var. sanırım hem adımımı yanlış basıyorum hem de nefes kısmını ayarlayamıyorum. yine de geçen pazar 5 km koşabildim hiç durmadan. 35 dk'da falan koştum (ilk 5 dk'sı ısınma şeklinde, hızlı yürümeydi)

5 koştum ya, ben kendi kendime dedim ki, 3-4 kere daha 5 km koş, 5 km'de rahatlayınca 6'ya, ordan 7'ye vs vs çıkarsın. kasıma kadarki nihai hedef 10 km'yi 1 saatin altında koşmak

bugün spor salonundaki eğitmen 20 dk'lık iki set önerdi. önce 2 dk koşu, 1 dk yürüyüş şeklinde. bunu 3 kere falan yaptıktan sonra 1 dk koşu 1 dk yürüyüş. sonra rahat koşarsın dedi

pilates falan yaparken ben kendi metodumu yapıyordum, işe yarıyordu. ama koşuyu hakketen beceremiyorum, desteğe ihtiyacım var :)

hangisi bana daha büyük haz ile hedefe ulaştırır?

cinsiyet: dişi, boy kısa (bacaklar da kısa, çok hızlanamıyorum hehe)

 
Kısa süreli hedefler koyuyorsun, aynen hocanın dediği gibi. Ben şöyle yaptım mesela:

geçen yıl ilk başladığımda: toplam 20 dakika, 60 saniye yavaş 30 saniye hızlı koşuyordum. sonra yetmeye başladı 40 dakika yaptım.
sonra tekrar 20 dakika, 30 saniye hızlı 30 saniye yavaş koştum. sonra 40 dakika yaptım.
sonra 20 dakika 60 saniye hızlı 30 saniye yavaş koştum. sonra 40 dakika yaptım toplam süreyi.
en son geldiğim noktada 75 sn hızlı 15 sn yavaş, 1 saate kadar ölmeden koşabiliyorum. 1 saatlik seansta her 10 dakikada bir 1 dakika yavaş koşup aktif dinleniyorum.

hızlıdan kastım 8 kmh, yavaştan kasıt 6 kmh idi sanırım. böyle böyle artıra artıra ilerleyeceksin. senin hatan hedefini direkt büyük tutman. 20 dakika ile başla.
  • roket adam  (22.06.14 16:06:12) 
koşmak sağlık içün çoğiy bişiy diil.

insan ficuudunun en önemli eklemi diz. uzun vâdede dizlerini koruman lâzım. koşmanın dize naaptığına bi bak istersen.

kadın içün daha da kötü. kadının düşmannarı, sigara, içki, güneş, susuzluk, yüz üstü ve yan uyuma ve yer çekimi. sen koşunca yer çekiminin etkisini şeddeli hâle getiriyon.

ben bi ara endotelnen uğraşıyodum, maratoncu bi aplanın endoteli sikik çıktıydı bi miktar.

bööle fizyoloji karşıtı işleri tasvip etmiyom. damarlar senin tabii. ne istersen yaparsın.
  • compadrito  (22.06.14 16:22:42 ~ 16:33:14) 
Sporcu sutyeni yercekimine karsi gelistiriis bisey compadrito :p dizlerinde zaten problem olan biri olarak kosmaya kasladigimdan beri daha rahat merdiven inip cikiyorum

Bu fikri ortaya attigimdan beri maratonun aslinda hic de iyi bisey oomadigini ogrendim evet :)) insanlar olmusler maraton sirasinda dehidratasyon nedeniyle

Millet tum bunlari yazarken verdigi hazdan da bahsetmis. Gercekten kosmaya basladigimdan beri ciddi bi degisim hissediyorum kendimde. Daha mutluyum, daha saglikli hissediyorum ve stresim daha az :) terle beraber hayatimdaki tum kotulukleri atiyorum, dusa girince tum dertlerim sifirlaniyo

Oneririm :)

Ps: lisede bi hocam vardi, adam her gun kosardi. 55 yasindaydi ama 90 gosteriyodu. Spor hizli da yaslandiriyo biliyorum :)
  • la noix  (22.06.14 16:50:51) 
Verdiği hazzın sebebi endorfin. Sonunda endorfin bağımlısı oluyosun. Koşmadan duramaz hâle geliyosun.

Ben sana yerçekimi dedim. Meme demedim. Sarkma ihtimali olan tek şey meme diil. İnsanın suratı da, götü de, bacakları da sarkıyo. Sen her adım attığında o yerçekimi etkisini X'nen çarpıyon. (Fekat bişiy diyim mi qız, bizde bi endokrinolog var maratoncu. Daş kimin bi avrat ha!)

Diz eklemindeki mikrotravmatik etki de bööle. Disk hernisi mikrotravmaların birikiminnen oluşur biliyon. Diz ekleminde de mikrotravma birikimi oluyo.

Kısa vâdede seni mutlu ve zinde hâle getirir. Hiçbi itirazım olamaz da demeye çalıştığım şey, uzun vâdeli, yıllarca koştuktan sonraki etkiler.

önerin için de teşekkürler, ben yürüyom şekerim. dün 2.5 saat yürüdüm, götüm oldu sana daş! yürümekten karın kasların ağrır mı la? ağrıdı valla. feci karın kası ve bel kası çalıştırıyo çünkü!
  • compadrito  (22.06.14 16:59:46 ~ 17:21:28) 
valla diğer pek çok spor ve adrenalin salgılatan şey denedim, koşmaya benzemiyor :)

neyse ben de bir doktor olduğum için olası etkilerinin farkında olarak yapıyorum bu işi
  • la noix  (22.06.14 17:20:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.