[]

ABD'de araba kiralama / satın alma?

Daha önce bi duyuruda bahsettigim üzere bu yaz Miami-Las Vegas arası road trip yapacağız. Ancak kiralama şirketleri 750$+vergi istiyor tek yön ücreti olarak. Oradan New York'a geçmeniz gerektiği ve vaktimiz/paramız de sınırlı olduğu için geri Miami'ye dönüp oradan New York'a ucakla geçmek zor bir ihtimal.

Washington DC'de work and travel yapan bi arkadaş var. Social security'si olduğu için araba alabiliyor değil mi?
Eğer öyleyse, arabayı onun üzerine alıp (Miami'ye gelebilir satın alma işlemi için), Las Vegas'tan direkt Washington'a basıp arabayı satmak mantıklı mı?

Atıyorum 2000-3000$'lik bir aracın ekstra masrafları ve satarken kaybimiz ne olur? Eyaletler arasi alim-satım nasil? Araba alım işlemi cok vakit aliyor mu? (Nette baktığım her link baska sey söylüyor)

Satin almak hiç mantıklı degil ama baska yol bulamadik. Sizin akliniza gelen yol varsa duymak isteriz :)

 
süreniz dar olduğu için satarken kaybınız 750 dolardan fazla olur.
zaten 2-3 bin dolarlık araba külüstür bişeydir, ölmüş eşşek fiyatı verirler.

tahmin tabii bu.

bi de külüstür arabaya canınızı emanet edeceniz. onu da düşünün.
  • compadrito  (22.06.14 00:08:09 ~ 00:08:38) 
not: bildiğim kadarıyla abd'de araba kiralamak için min. 25 yaş gerekiyor.

araba alımı çok kısa sürmez, aldığınız zaman geçici bir plaka veriliyor ve aldığınız şehirdeki birimden yeni resmi plakanın gelmesini 10 gün kadar bekliyorsunuz vs. tabii bu plakanın elinize geçebilmesi için önce arabanın sigortasını yaptırmanız gerekiyor, o da masraf.

bir de 2000-3000lik araba ile ülkenin bir ucundan diğerine gitmenizi tavsiye etmem, çölün ortasında kalıverirsiniz. en azından bir subaru forester ya da outback almanız lazım ki onlar da 6000-7000 olmuştur. subaru'yu satmak kolay.
  • patricia kitten  (22.06.14 00:08:27) 
3 kişiyseniz

www.greyhound.com

otbiz hesâbı yaptınız mı?

750 dolar bana çok gibi gelmedi.
  • compadrito  (22.06.14 00:15:32) 
Ekstra olarak 100$ civarı satın alırken ödüyorsunuz(100$'ı tam hatırlamıyorum ama çok para değildi). Onun dışında sigorta yaptırmanız gerekiyor o biraz tuzlu olabilir. Yaşa, ehliyet yılına göre vs değişebiliyor. Biz 230$ ödemiştik.

Bir de hemen satamayabilirsiniz, araba elinizde kalabilir.

NY eyelati için konuşuyorum, arabayı plakasıyla birlikte almamız 30 dakika filan sürmüştü o da formu doldurmak için 15 dakika filan harcamıştık.
  • MBrain  (22.06.14 00:16:51) 
planınıza karışmak istemem ama arabayla las vegas'tan new york'a geçmek biraz saçma geldi. dünya üzerinde araba kullanmanın en gereksiz olduğu yerlerden biri NYC bence. Tabi New York olarak eyaletten bahsetmiyorsan eğer.

750+ dolar bence fazla pahalı değil. o paraya büyük ihtimalle yeni model bir araç verecekler size. siz kendiniz satın alsanız en azından 2005 öncesi kötü bir model araba alabilirsiniz. yolda bir sorun çıkacak uğraş dur. kiralarsan ara adamları gelsin halletsinler.

senin yerinde olsam miami-vegas araba yapardım. vegas'ta kiraladığım şirkete arabayı teslim eder new york'a uçardım. tek sefer abd'yi baştan sona geçmek yeter ya. miami-vegas aralıksız 1 günden fazla sürüyor zaten.
  • efreet sultan  (22.06.14 00:16:55) 
2-3 bine işinizi görecek araba bulunur bence. compadrito başgan daha iyi bilir tabi ama ben 2 sene önce falan 1500 dolares civarına yürüyeni sağlam, iş görecek araba bulunabildiğini hatırlıyorum. eyalet NJ idi.

ama satarken zaman dar olduğu için zarar fazla olabilir.

araba kiralamak için 25 yaş zorunlu değil, ehliyetin yaşına göre ödenecek ücret değişiyor sadece.
  • giderbey  (22.06.14 00:19:58) 
@compadrito: araba kiralama ücreti olan 1000$'a ek olarak istiyorlar 750'yi. O yuzden çok abartı geldi.

ABD'deki otobusler felaket olduğu için hiç düşünmedik ama zorda kalirsak Florida-New York arasını otobüsle gitmeyi gündeme alalım ;)
  • black sabahat  (22.06.14 00:20:51) 
yav benim arkadaşımın külüstür cheerokee'si var 1500 dolara aldı. içerde camın buğusunu havluynan siliyo filan. me'acera arıyoz derseniz olur yani olmaz diyin bişiy yok.

1750 dolar tek yön araba kirası. şindi iş değişti... dur ben bunu o herife bi soriyim akşam filan görürsem. ya da bi dakka lan, meşaz atıp soriyim.

eklemedir, kocak konak ekleme: sordum meşaznan. hemen cevap kasma, soğna gonuşuruk didim. ilk tepki olarak, araba satın alırsan, yolda başına gelen herşeyden sen sorumlusun yazdı.
yani kiralık araba kayış yararsa gene de yola bi şekilde devam ettirirler seni gibi annadım bunu ama gördüğümde sorurum.
  • compadrito  (22.06.14 00:25:47 ~ 00:37:31) 
@compadrito: evet, isin o kısmını düşünmedik hiç. Sanirim en mantıklı las vegas'tan direkt florida'ya basmak, oradan da otobus ya da trenle new york'a gecmek. Bayagi vakit alacak ama one way fee odemekten iyidir :)


  • black sabahat  (22.06.14 01:09:01) 
işinize burnumu sokmak gibi olmasın da, benim annayamadığım nokta şu:

Amarigada araba kullanmak ya da karayoluyla seyahat, bu tatilin birincil amacı mı? Vakti, nakti ve enerjiyi yollarda harcamaktansa, şehirleri tanımaya, görmeye vakit, nakit ve enerji harcamak daha mantıklı diil mi?

Amtrak'ın web sitesi, 'bilet fiyatlarına bakmak içün soğna gel, şindi meşgulük' didi. O yüzden bilemiyom ama Amtrak otbize göre hep pahalıdır ve hep de zarar eder. Çünkü tren hattı işletmek çok mesârifli bi iştir.

ekleme: sayfa düzelmiş, baktım şindi: Miami - New York 26 saat sürüyo ve 185 dolar. Otbiznen nerdeyse aynı fiyat.
Vegas - Miami'ye de baktım: 600 dolar ve 23 saat sürüyo. Niye öyle kısa sürüyo ve niye bu kadar pahalı, onu annamadım bak!

Sırf merakımdan Greyhound ve American Airlines fiyatlarını da karşılaştırdım, Miami - New York arasında:

Otbizde bileti önceden alırsan 125 dolar, internetten alırsan 144 dolar, liste fiyatı 180 dolar, vazcayabilinen bilet alırsan 200 dolar. Miami - New York arası otbiznen 30 saat sürüyo ve iki aktarma var. Turşu olursunuz lan! Basur olursunuz. Hatta oturmaktan, beyninize, kalbinize pıhtı neyin atar Allah etmiye!

Uçak ise 3 saat sürüyo ve 250 dolar.

Hadi elim değmişkene, Vegas - Miami'ye de bakıyim didim: 279 dolar ve 5 saat sürüyo.

peki arabaynan nası gidiliyomuş didim: 2533 milmiş ikisinin arası 4 bin kilometre yani. Hiç mola vermeden araba kullanmaya kalksan saatte 50 mil ortalama süratten 50 saat sürüyo. Günde 10 saat araba sürseniz 5 gün 4 gece sürüyo. Demek ki bütün tatil yolda geçecek. Gugıl map 38 saat gösterdi.

Peki didim nağadar benzin yakar bu tomofil?

ohmygas.com diyin neşeli bi yer keşfiddim sayenizde. tek yön 385 dolar yakarmış. e diyon ki, 1750 dolar tek yön araba kirası. oluyo sana 2150 dolar artı otel artı yemek artı yorgunnuk.

Gugıl map uçak biletini 400 dolar gösterdi. Farzet 280 diil de, 400. Üç kişi 1200 dolar (Vegas - Miami) artı 5 saat uçuş, iki önden iki de sondan koy; net 9 saat yol.

O mu iyi?

Yoksa 5 gün direksiyon sallamak, turşu olmak ve 3000 dolara yakın para harcamak mı iyi? O arabayı kullanan adam yolda yürüyemez hâle gelir lan! Daha bunun bi de Miami - New York'u var!

Bilemiyorukh, belki de çenem fazla düştü!
  • compadrito  (22.06.14 04:54:34 ~ 15:21:46) 
@compadrito: road trip amacıyla yola çıkacağımızdan arabayla gezmek ve karayolundan gitmek birincil amaç, evet :) ama vakit ve para sıkıntımız olduğundan bir şehirde en fazla 3 gün durabileceğiz.
birkaç saattir dediğiniz ihimalleri araştırıyorum.
şöyle düşündüm, arabayı Miami'den alıp, dönüşte Jacksonville'e bırakmak. (one way fee yoksa, şirketlere mail attım) Jacksonville kuzeyde olduğu için bayağı vakit kazandıracak. Jacksonville-New York arası trenle 17, otobüsle 21-22 saat. Tren 130$, otobüs 85$. Uçaklarda bagaja fazladan para istediklerinden uçak ihtimalini çok düşünmmüyoruz, zira bavulumuz olacak.

Las Vegas-Jacksonville arası bayağı uzak, 3 günümüz yolda geçecek, orası kafamızı karıştırıyor. Arabayı Orta Amerika'da bi yerde bırakıp ordan New York'a bassak nasıl olur acep, hmm.. One way fee standart mı oluyor acaba?
Tabii bütün bu hesapları yaparken nasıl olsa benzin ucuz diye benzin parasını hiç hesaba katmadığımı söylemeliyim :)

Bi de, iki kişiyiz sadece. Daha fazla olsak yemişim one way fee'sini de benzinini de.

acaba diyorum, eyalet eyalet araba mı kirasalak, eyaletler arası otobüsle geçsek falan?
  • black sabahat  (22.06.14 17:59:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.